Καρφώνει καθηγητές ο Χαμπιαούρης για την ανεξεταστέα 13χρονη με σύνδρομο Down

Καθαρά και ξάστερα «ναι», απάντησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης, όταν ρωτήθηκε κατά πόσον στη βάση της ενημέρωσης που έχει, δόθηκε στη ανεξεταστέα μαθήτρια με σύνδρομο Down το ίδιο γραπτό με τα υπόλοιπα παιδιά και τον ίδιο βαθμό δυσκολίας, με αποτέλεσμα το παιδί να μην μπορέσει να ανταποκριθεί και να πρέπει να παρακαθίσει εκ νέου σε επαναληπτική εξέταση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άφησαν ανεξεταστέα 13χρονη με σύνδρομο Down-«Κλείστηκε στο δωμάτιο και έκλαιγε»

Όπως ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, η πρώτη πληροφόρηση που είχε και από τον ίδιο τον Διευθυντή του Σχολείου της Λευκωσίας, είναι πως ήταν το ίδιο γραπτό και στη περίπτωση του συγκεκριμένου παιδιού.
 
Ωστόσο, συνέστησε υπομονή μέχρι να έχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα για να μπορέσει να προβεί σύντομα και σε ανακοινώσεις.
 
Σύμφωνα με τον κ. Χαμπιαούρη, ενημερώθηκε χθες το απόγευμα για το συγκεκριμένο συμβάν, και αμέσως επικοινώνησε με τους αρμόδιους λειτουργούς στο υπουργείο Παιδείας και έδωσε οδηγίες να το διερευνήσουν άμεσα, ώστε να μπορέσει να έχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς θα χειριστούν το ζήτημα, πάντοτε για το καλώς νοούμενο συμφέρον του παιδιού.
 
Είπε ακόμη ότι, επικοινώνησε αμέσως και με τον Διευθυντή του συγκεκριμένου Γυμνασίου. «Μου εξήγησε κάποια πράγματα και σήμερα το πρωί έχουν δοθεί οδηγίες να επισκεφθούν τη σχολική μονάδα και την οικογένεια, εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι και αρμόδιοι λειτουργοί επιθεωρητές, ο επαρχιακός επιθεωρητής, η αναπληρώτρια Διευθύντρια Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και άλλοι αρμόδιοι, για να μπορέσουμε να δούμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την περίπτωση και να νιώσει το παιδί ευτυχισμένο».
 
«Γνώριζαν εδώ και μήνες οι καθηγητές»
Ως υπουργείο, επισήμανε ο Κώστας Χαμπιαούρης, «έχουμε στείλει εγκύκλιο εδώ και μήνες και είπαμε πρέπει να γίνονται διαφοροποιημένα δοκίμια αξιολόγησης για αυτά τα παιδιά».
 
«Πέραν τούτου», πρόσθεσε, «το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο προσφέρει σεμινάρια γι’ αυτό το θέμα και καλούνται οι καθηγητές να τα παρακολουθήσουν. Άρα δεν είναι κάτι το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα», υπέδειξε.
 
Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα των τετραμήνων, επέκρινε εκείνους, οι οποίοι όπως είπε, «προσπαθούν να πουν ότι τα τετράμηνα θα κάνουν χειρότερη την κατάσταση».
 
«Ουδέν αναληθέστερον και το τονίζω αυτό. Με τα τετράμηνα τα παιδιά αυτά θα πάρουν τα πάνω τους. Και τι εννοώ.  Δεν θα είναι το 100% της βαθμολογίας το γραπτό. Θα έχουμε το 60% που θα είναι ο προφορικός και 40% το γραπτό. Το μεγάλο διαγώνισμα όπως το λέμε. Τώρα μέσα στο 60% υπάρχουν 9 διαφορετικοί τρόποι αξιολόγησης που συνάδουν με τις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού».
 
«Αντιλαμβάνεστε», είπε, «ότι καμία σχέση δεν μπορεί να έχουν τα τετράμηνα με αυτό το οποίο προσπαθούν κάποιοι να παρουσιάσουν», ενώ τόνισε πως γίνεται και προσπάθεια για αλλαγή της νομοθεσίας τα τελευταία χρόνια για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση.
 
«Έχουμε έρθει σε επικοινωνία με εμπειρογνώμονες, ήρθαν στην Κύπρο αρκετές φορές, έχουν συσταθεί ομάδες εργασίες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έχουν πει τις απόψεις τους και έγινε ένα πρώτο σχέδιο της νομοθεσίας. Υπό κατάρτιση βρίσκονται και οι κανονισμοί που πρέπει να πάνε στη βουλή, έχουμε ανανεώσει τη συνεργασία μας με την ευρωπαϊκή επιτροπή και δουλεύουμε πάνω στους κανονισμούς και θα ληφθούν πρόνοιες για αυτά τα οποία αναφέρουμε», κατέληξε ο Κώστας Χαμπιαούρης. 

Δειτε Επισης

Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Επιτίθεται σε Εισαγγελία η πλευρά της οικογένειας του Θανάση-«Η στάση της ενίσχυσε την προσπάθεια συγκάλυψης»
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ