Πέρασαν τις εξετάσεις… Χωρίς σοβαρά προβλήματα στο ΓΕΣΥ τα κρατικά νοσηλευτήρια

Χωρίς να προκύπτουν οποιαδήποτε σοβαρά προβλήματα εξελίχθηκε η σημερινή πρώτη μέρα λειτουργίας των νοσηλευτηρίων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας(ΟΚΥπΥ) σε περιβάλλον ΓΕΣΥ. 
 
Ο κόσμος που βρέθηκε σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας εξυπηρετήθηκε χωρίς ιδιαίτερη ταλαιπωρία, ενώ οι περισσότεροι μετέβησαν προετοιμασμένοι και με θετική διάθεση, γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες της σημερινής ημέρας. 
 
Η αναπληρώτρια Διευθύντρια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας(ΟΑΥ), Έφη Καμίτση, αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στα κρατικά νοσηλευτήρια, υπέδειξε ότι όσον αφορά το σύστημα του ΟΑΥ, δεν υπήρξε πρόβλημα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το… καρδιογράφημα του ΓΕΣΥ την πρώτη εργάσιμη μέρα εφαρμογής του
 
«Στο δημόσιο έβγαλαν και ραντεβού και παραπομπές. Δεν είχαμε θέμα από το δημόσιο. Τώρα διαδικαστικά εκεί το πώς αντιμετώπισαν την κατάσταση, είναι άλλο θέμα», ανέφερε.
Ευχαριστημένοι από τον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου εμφανίστηκαν οι περισσότεροι ασθενείς, ενώ υπήρξαν και αυτοί που μπορεί να αντιμετώπισαν κάποια μικροπροβλήματα, ωστόσο, υπέδειξαν ότι αντιλαμβάνονται το γεγονός ότι είναι οι πρώτες ημέρες του ΓΕΣΥ, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν στο άμεσο μέλλον.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλέκος Σταμάτη: Δεν θ’ απαλλαγούν διά μαγείας από τις παθογένειες τους τα νοσοκομεία

Μιλώντας στον REPORTER, πολίτες που βρέθηκαν το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η διαδικασία είναι απλή και βρήκαν την προσέλευση του κόσμου μειωμένη, σε σύγκριση με τις προηγούμενες φορές που μετέβησαν στο νοσοκομείο.
 
«Όλα ήταν πολύ καλά. Είχα το ραντεβού μου,  πήγα και τελείωσα πολύ γρήγορα», ανέφερε χαρακτηριστικά στον REPORTER ασθενής τον οποίο συναντήσαμε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Ενώ όσοι αναφέρθηκαν σε μικροπροβλήματα που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που είχαν να ακολουθήσουν, επισήμαναν ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν και χρειάζεται όλοι να δώσουν μια μικρή περίοδο χάριτος και μετά να κρίνουν το ΓΕΣΥ.
Σε ό,τι αφορά το φαρμακείο, υπήρχε ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι «δεν θα εκτελούνται συνταγές του ΓΕΣΥ».
 
Όπως ανέφεραν εκ της διοικήσεως του νοσοκομείου στον REPORTER, η εν λόγω ανακοίνωση τοποθετήθηκε για ενημέρωση του κοινού, ώστε όσοι πηγαίνουν στον προσωπικό τους ιατρό και τους γράφει συνταγή για φάρμακα, να μην σπεύδουν στο φαρμακείο του νοσοκομείου για να εξυπηρετούνται, αλλά να πηγαίνουν στα φαρμακεία που είναι ενταγμένα στο ΓΕΣΥ.
Το φαρμακείο του νοσοκομείου θα εξυπηρετεί μόνο τις χειρόγραφες συνταγές που θα δίνονται στους εσωτερικούς ασθενείς, αλλά και για να εξυπηρετεί τις συνταγές που εκδόθηκαν προ ΓΕΣΥ, στους ασθενείς των εξωτερικών ιατρείων. Αυτό θα ισχύσει μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο.
 
Το Γενικό Νοσοκομείου Λεμεσού 
Εξάλλου, χωρίς σοβαρά προβλήματα κύλησε η πρώτη μέρα της εβδομάδας, μετά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ,  και κάποια μικροπροβλήματα αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται, σύμφωνα τον Διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, Χρίστο Νικολάου.
 
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Νικολάου, μέχρι την μια το μεσημέρι επισκέφθηκαν το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού περίπου 780 ασθενείς, μικρότερος αριθμός σε σύγκριση με τον μέσο αριθμό επισκέψεων που καταγραφόταν πριν από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, που ήταν 1000-1200 ασθενείς.
 
«Επίσης», συνέχισε, «γύρω στα 130 άτομα επισκέφθηκαν σήμερα το παλιό νοσοκομείο Λεμεσού και 40 το Ιατρικό Κέντρο στη Λινόπετρα, προσθέτοντας ότι «η μέρα κύλησε πάρα πολύ καλά».
 
Υποδεικνύοντας πως βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, ο κ. Νικολάου ανέφερε πως εκεί και όπου εντοπίστηκαν διαδικαστικά προβλήματα, οι γιατροί χρησιμοποιούσαν το παλιό σύστημα, και τόνισε ότι «σταδιακά και με την εμπειρία μας, όλα αυτά τα πράγματα θα επιλυθούν».
 
Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως προβλήματα εντοπίστηκαν σε σχέση με παιδιά, κυρίως αλλοδαπών οικογενειών, που δεν ήταν εγγεγραμμένα και τα οποία «μέσω των δικών μας λειτουργών μεριμνήσαμε να τα γράψουμε», ενώ κάποια προβλήματα υπήρχαν και σε σχέση με παραπεμπτικά από ειδικούς γιατρούς.
 
«Σε αγροτικά κέντρα υπήρχαν περιοχές όπου έγιναν επισκέψεις και περιοδείες και εκεί και όπου είχαμε μικρά θέματα που αφορούσαν  το νέο το σύστημα, χρησιμοποιούσαμε τον παλιό τρόπο εργασίας για να εξυπηρετήσουμε τον ασθενή», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως «σκοπός και στόχος μας ήταν η εξυπηρέτηση του ασθενή πρώτα και μετά οτιδήποτε άλλο».
 
Ο διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού εξέφρασε τη βεβαιότητα πως όσο περνά ο καιρός, το σύστημα θα βελτιώνεται και θα επιλύονται τα όποια προβλήματα εντοπίζονται.

Το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου
Αντιμέτωπο με την πρόκληση του ΓΕΣΥ και το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου με την πρώτη ημέρα να κυλά ομαλά, χωρίς σημαντικά προβλήματα.
 
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου Αμαλία Χατζηγιάννη, κατά τη σημερινή ημέρα δεν υπήρξαν σοβαρά εμπόδια για το νοσοκομείο της Αμμοχώστου.
 
«Όλα κύλησαν ομαλά, ανέφερε, σημειώνοντας πως εξυπηρετήθηκαν όλοι οι ασθενείς, ακόμα και όσοι δεν ήταν εγγεγραμμένοι στο σύστημα.
 
Εξήγησε πως έχουν γίνει προσλήψεις σε έκτακτο προσωπικό προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και η εξυπηρέτηση όλων των ασθενών.
 
«Τεχνικοί καταρτισμένοι στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς και έκτακτοι νοσηλευτές και ιατροί θα εργάζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, προκειμένου να υπάρξουν τα λιγότερα προβλήματα».
 
Όσον αφορά το νοσοκομείο, ανέφερε πως έχει το πλεονέκτημα ότι είναι ήδη μηχανογραφημενο, οπότε το προσωπικό έχει ήδη την εμπειρία και θα δυσκολευτούν λιγότερο στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ.
 

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι