Σάββατο 13 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Από τον Μιχαλάκη στον Στέλιο-Οι επτά Εθνοφρουροί που δολοφονήθηκαν στη Νεκρή Ζώνη

  03/06/2019 11:48
Από τον Μιχαλάκη στον Στέλιο-Οι επτά Εθνοφρουροί που δολοφονήθηκαν στη Νεκρή Ζώνη

Από τον Μιχαλάκη στον Στέλιο-Οι επτά Εθνοφρουροί που δολοφονήθηκαν στη Νεκρή Ζώνη

  03/06/2019 11:48
Τουλάχιστον επτά Εθνοφρουροί που υπηρετούσαν στην γραμμή κατάπαυσης του πυρός  μετά την τουρκική εισβολή το 1974 δολοφονήθηκαν από Τούρκους στρατιώτες.
 
Φέτος συμπληρώνονται 23 χρόνια από τη δολοφονία του τελευταίου Εθνοφρουρού που δολοφονήθηκε από Τούρκους  στο φυλάκιο ανατολικά των Κεντρικών Φυλακών στην περιοχή του Αγίου Αντρέα.
 
Πρόκειται για τον Στέλιο Παναγή από το Νέο Χωριό Κυθραίας ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με Τούρκο στρατιώτη από το απέναντι φυλάκιο. Οι δύο στρατιώτες συμφώνησαν να ανταλλάξουν στρατιωτικά τζόκεϊ, ωστόσο φαίνεται πως ήταν παγίδα που στήθηκε ώστε να δολοφονηθεί.
 
Ο Παναγή από τη στιγμή που εισήλθε στη Νεκρή Ζώνη δέχθηκε τρεις πυροβολισμούς και εξέπνευσε λίγο αργότερα μέσα στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Οι γονείς του προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ασκώντας αγωγή εναντίον της Τουρκίας για τη δολοφονία του γιου τους. Το Σεπτέμβριο του 2009, το ΕΔΑΔ με απόφασή του καταδίκασε την Τουρκία για τη δολοφονία του Στέλιου. Η Τουρκία αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ και να αναλάβει όλα τα νομικά έξοδα.

Δείτε όλους τους Εθνοφρουρούς που σκοτώθηκαν στη Νεκρή Ζώνη:
 
Μιχαλάκης Σοφοκλέους 9/4/1976
Πρωτομάρτυρας ήταν ο στρατιώτης Μιχαλάκης Σοφοκλέους από τα Μαμώνια ο οποίος εκτελέστηκε εν ψυχρώ από Τούρκο αξιωματικό στις 9 Απριλίου 1976 όταν πέρασε στην ουδέτερη ζώνη και πλησίασε τουρκικό φυλάκιο για να δώσει τσιγάρα στον Τούρκο σκοπό.

Εκεί λοιπόν που άπλωνε το χέρι του με το πακέτο των τσιγάρων εμφανίστηκε ξαφνικά ο Τούρκος αξιωματικό δίπλα από τον Τούρκο σκοπό και με πιστόλι πυροβόλησε τον άτυχο στρατιώτη στο πρόσωπο. Ο θάνατος του Μιχαλάκη Σοφοκλέους ήταν ακαριαίος.
 
Χριστάκης Γεωργίου 21/9/1982
Ακολούθησε η δολοφονία του Χριστάκη Γεωργίου από το Πραστειό στις 21 Σεπτεμβρίου 1982 σε φυλάκιο στο Καϊμακλή. Ο Χριστάκης χωρίς κανένα λόγο πυροβολήθηκε με στρατιωτικό τυφέκιο από Τούρκο σκοπό ενώ βρισκόταν στην αυλή του φυλακίου του. Ο θάνατος του ήταν ακαριαίος.
 
Τρύφωνας Τρύφωνος 18/12/1983
Την τραγική αλυσίδα των εφτά συνεχίζει ο στρατιώτης Τρύφωνας Τρύφωνος από τα Λαγουδερά που σκοτώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου σε φυλάκιο του Αγίου Κασσιανού μόλις ανέλαβε χρέη σκοπού.
Ο θάνατος του προκλήθηκε από στρατιωτικό τυφέκιο Τούρκου σκοπού ο οποίος ενεργούσε χωρίς να υπάρχει καμία αιτία. Ο Τρύφωνας ξεψύχησε στο δρόμο προς το Νοσοκομείο.
 
Χαράλαμπος Χαραλάμπους 20/5/1988
Στις 20 Μαΐου 1988 δολοφονήθηκε ο στρατιώτης Χαράλαμπος Χαραλάμπους στην Αθηένου από Τούρκο υπαξιωματικό που ένοπλος εισήλθε σε σπίτι που γειτνιάζει με τη νεκρή ζώνη. Ο Χαράλαμπος όταν άκουσε τις φωνές πανικού από το σπίτι στο οποίο εισήλθε ο Τούρκος και το οποίο βρισκόταν κοντά στο φυλάκιο του άοπλος προσπάθησε να πλησιάσει για να δει τι συμβαίνει . Τότε δέχθηκε μια ριπή από το αυτόματο όπλο του Τούρκου.
 
Ευαγόρας Ευαγόρου 31/7/1988
Ο λοχίας Ευαγόρας Ευαγόρου από το Παλιομέτοχο ήταν το επόμενο θύμα της πονηριάς του Αττίλα. Δολοφονήθηκε στις 31 Ιουλίου 1988 στην περιοχή του Αγίου Κασσιανού τη στιγμή που μπήκε στην ουδέτερη ζώνη και πλησίαζε τουρκικό φυλάκιο για να δώσει δώρο ένα μικρό ραδιοφωνάκι στον Τούρκο σκοπό. Ο Ευαγόρου τραυματίστηκε από σφαίρα του τυφεκίου του Τούρκου σκοπού και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή.
 
Αθανάσιος Κλεοβούλου 8/4/1993
Ο έκτος νεκρός από πυρά Τούρκων ήταν ο στρατιώτης Αθανάσιος Κλεοβούλου από το Ζακάκι που σκοτώθηκε στις 8 Απριλίου 1003 στο Καϊμακλί ενώ προσπαθούσε να πάρει μια μπουκάλα κονιάκ στον Τούρκο σκοπό. Ο Αθανάσιος δέχθηκε μια σφαίρα στρατιωτικού τυφεκίου τη στιγμή που προχωρούσε στη νεκρή ζώνη για να πάρει το κονιάκ. Ο πυροβολισμός δεν προήλθε από τον Τούρκο σκοπό που θα λάμβανε το δώρο αλλά από διπλανή σκοπιά των Τούρκων. Ο θάνατος του ήταν ακαριαίος.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας