«Δεν θ’ απαλλαγούν διά μαγείας από τις παθογένειες τους τα νοσοκομεία»

«Είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει ένα κουμπί και πατώντας το να γίνουν όλα όπως τα οραματιζόμαστε, η αλλαγή θα έρθει σταδιακά», διαμηνύει ο πρόεδρος του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας(ΟΚΥπΥ), Αλέκος Σταμάτη, τονίζοντας πως η αλλαγή του νομικού περιβλήματος που διέπει τη λειτουργία των αυτονομημένων, πλέον, νοσοκομείων, δεν μπορεί να τα μεταμορφώσει ως δια μαγείας και να τα απαλλάξει από τις παθογένειες.
 
Σε συνέντευξή του στον REPORTER, ο κ. Σταμάτη διαμηνύει πως δεν θα υλοποιηθούν αλλαγές για χάριν των αλλαγών, ούτε για επικοινωνιακούς σκοπούς. «Είναι προτιμότερο να υπομένουμε τη δυσπιστία για ακόμα κάποιο διάστημα, αλλά να έχουμε πράξει τα δέοντα με τον ορθό τρόπο», σημειώνει. 
 
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας διαβεβαιώνει πως γίνονται πολλά βήματα όσον αφορά την υλοποίηση της αυτονόμησης, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι μέσα από τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, θα ενταχθούν στο ΓΕΣΥ και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρίσιμη μέρα για τις αντοχές του ΓΕΣΥ-Σε εγρήγορση ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ

Ακολουθεί η συνέντευξη του προέδρου του ΟΚΥπΥ στον REPORTER:
 

-Τα νοσοκομεία μας πέρασαν σε άλλη εποχή από την ημέρα της ανάληψης της διαχείρισή τους από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας(ΟΚΥπΥ) και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη διαδικασία της αυτονόμησης. Τι εντοπίσατε αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά σας ως πρόεδρος του ΟΚΥπΥ;
-Τα νοσοκομεία προσφέρουν υπηρεσίες εδώ και δεκαετίες. Φυσιολογικά έχουν αναπτυχθεί πολλές παγιωμένες αντιλήψεις και πρακτικές.  Η αλλαγή του νομικού περιβλήματος που διέπει τη λειτουργία τους δεν μπορεί να τα μεταμορφώσει ως δια μαγείας και να τα απαλλάξει από τις παθογένειες. Χρειάζεται χρόνος και προσεγμένες κινήσεις για να καταφέρουμε να απεγκλωβίσουμε τα νοσηλευτήριά μας από το πλαίσιο που θεσμοθετήθηκε επί αποικιοκρατίας και δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα και τις προσδοκίες της κοινωνίας. Είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει ένα κουμπί και πατώντας το να γίνουν όλα όπως τα οραματιζόμαστε. Η αλλαγή θα έρθει σταδιακά.
 
-Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αυτονόμησης;
-Σκοπός είναι το κάθε νοσοκομείο να έχει εξουσίες, να αναλαμβάνει ευθύνες και να λογοδοτεί για τα αποτελέσματα, τόσο κλινικά όσο και οικονομικά. Για να είναι όμως αποτελεσματική και ελεγχόμενη η εκχώρηση εξουσιών, πρέπει πρώτα να εξευρεθούν και να εγκατασταθούν τα κατάλληλα στελέχη, να δημιουργηθούν οι δομές και οι ομάδες, να λειτουργήσουν κατάλληλα συστήματα και διαδικασίες. Υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα, παρά τα όσα έχουν ήδη υλοποιηθεί. Γνωρίζω καλά ότι ανάμεσα στους πολίτες και στους λειτουργούς στα νοσηλευτήρια, υπάρχει η εντύπωση πως δεν προχωρούν οι αλλαγές. Θέλω, όμως, να διαβεβαιώσω πως γίνονται πολλά βήματα.

Στα νοσοκομεία, παρά τη διαδικασία της αυτονόμησης ακούγονται πολλά παράπονα, υφίστανται προβλήματα, υπάρχουν αρκετές ελλείψεις, οι λίστες αναμονής παραμένουν. Είναι καταστάσεις που κάνουν τον κόσμο ακόμη πιο δύσπιστο αν αυτό το εγχείρημα θα πετύχει τελικά, όπως και τους λειτουργούς υγείας.
 
Κατανοώ τα παράπονα όλων, ασθενών και εργαζομένων. Η αλλαγή και η βελτίωση θα έλθουν σταδιακά. Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε εφαρμόζοντας μέτρα και αλλαγές που δεν είναι σωστά μελετημένα. Για να το πω απλά, δεν θα υλοποιήσουμε αλλαγές για χάριν των αλλαγών, ούτε για επικοινωνιακούς σκοπούς. Είναι προτιμότερο να υπομένουμε τη δυσπιστία για ακόμα κάποιο διάστημα, αλλά να έχουμε πράξει τα δέοντα με τον ορθό τρόπο.
 
-Θεωρείτε ότι τα αυτονομημένα νοσηλευτήρια θα πιάσουν τον στόχο, ώστε να μπορέσουν από τη μια να καταστούν οικονομικά βιώσιμα και από την άλλη ανταγωνιστικά απέναντι στα ιδιωτικά νοσοκομεία -αν και εφόσον αυτά ενταχθούν τελικά;
-Είναι πράγματι ψηλός στόχος και για αυτό ο νόμος μάς δίνει πέντε χρόνια για να τον πετύχουμε. Θα αξιοποιήσουμε το περιθώριο αυτό, ώστε μέρα με τη μέρα να γινόμαστε καλύτεροι.
 
Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια 
-Σας ανησυχεί το γεγονός ότι τα ιδιωτικά νοσοκομεία εκφράζουν πρόθεση να μην ενταχθούν στο ΓΕΣΥ; Διότι αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει πάνω στα αυτονομημένα νοσοκομεία κάτι που ίσως καταστήσει πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα απ’ ότι ήταν μέχρι τώρα που είναι ήδη δύσκολα... 
-Τα κρατικά νοσηλευτήρια δεν ήταν ποτέ σχεδιασμένα για να παρέχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη για το σύνολο του πληθυσμού. Αντίθετα, αρκετές από τις δυσκολίες τους είναι αποτέλεσμα αποσπασματικής και ενδεχόμενα απερίσκεπτης αύξησης του αριθμού των δικαιούχων χωρίς αυτά να έχουν την πραγματική δυνατότητα να τους εξυπηρετήσουν.
 
Τα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν περίπου το 50% των κλινών και το 30% των ιατρών, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το σύνολο του πληθυσμού. Αναφορικά με το ΓΕΣΥ, ας αφήσουμε τις προσπάθειες για διάλογο μεταξύ του ΟΑΥ και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων να εξελιχθούν.
 
-Κάποιοι κάνουν λόγο και για κίνδυνο κατάρρευσης των νοσηλευτηρίων σε μια τέτοια περίπτωση. Σας φοβίζει και εσάς κάτι τέτοιο;
Όπως σας ανέφερα, θεωρώ ότι μέσα από διάλογο και με γνώμονα το συμφέρον των ασθενών, θα εξευρεθούν οι  λύσεις που θα σμικρύνουν τις διαφορές και θα αποφύγουμε αύξηση της πίεσης στα κρατικά νοσηλευτήρια.
 
Αυτονόμηση και ΓΕΣΥ 
-Κάποια κόμματα και οι γιατροί, λένε πως η αυτονόμηση τίθεται ως προαπαιτούμενο για έναρξη του ΓΕΣΥ. Πώς απαντάτε σε αυτό, λαμβάνοντας υπόψη ότι αρχίζει η πρώτη φάση, αλλά η διαδικασία της αυτονόμησης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη;
-Οι αλλαγές που φέρνει το ΓΕΣΥ είναι πολλές και μεγάλες: Νέες δομές, παραπομπή μεταξύ των επιπέδων φροντίδας, νέα συστήματα αμοιβής για τους παρόχους, νέα συστήματα κινήτρων και αντικινήτρων για τους ασθενείς, ηλεκτρονικός φάκελος, αποκέντρωση φαρμακείων και εργαστηριακών εξετάσεων και μια σειρά από άλλα.

Όλα αυτά θα μεταμορφώσουν τις Κρατικές Υπηρεσίες Υγείας. Μολονότι το νέο περιβάλλον θα ασκήσει πιέσεις, ταυτόχρονα θα διευκολύνει και θα επιταχύνει την αναδιοργάνωση. Για να το πούμε και διαφορετικά, κατά την δική μου γνώμη ούτε ο νόμος για τον ΟΚΥπΥ δεν θα περνούσε εάν δεν υπήρχε η πίεση του ΓΕΣΥ. Είναι ουτοπικό να νομίζουμε ότι η αλλαγή μπορεί να έλθει χωρίς εξωτερική πίεση.
 
-Αξιολογώντας τα σημερινά δεδομένα στον ΟΚΥπΥ, πώς θα τα περιγράφατε; Διαχωρίστε μας τα θετικά και τα αρνητικά δεδομένα.
-Οι αλλαγές που θα επιφέρει το ΓΕΣΥ θα δημιουργήσουν πιέσεις, μας δημιουργούν όμως και ευκαιρίες τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσουμε. Η αποσυμφόρηση λόγω των νέων ρυθμίσεων για τα φάρμακα, τις εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις και για τους προσωπικούς ιατρούς θα μας επιτρέψει να κάνουμε αλλαγές που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι ανέφικτες.
 
Οι διεργασίες είναι εντατικές και συνεχείς. Έχουμε επίγνωση της δουλειάς που πρέπει να γίνει και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση.
 
Οι δυσκολίες  
-Πού εντοπίζετε τις μεγαλύτερες δυσκολίες σε αυτή τη διαδρομή μέχρι την υλοποίηση των σχεδιασμών για αυτονόμηση και πλήρη ομαλοποίηση εντός ΓΕΣΥ;
-Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν στις Κρατικές Υπηρεσίες Υγείας σχετικά με τις υποδομές, τις δομές, το ανθρώπινο δυναμικό και τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τη διαχείριση διαφόρων ζητημάτων. Το σημαντικότερο ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί και να συντηρείται δυναμική βελτιώσεων. Είναι θέμα μηχανισμών αλλά και κουλτούρας- να γίνει βίωμα ότι σήμερα μπορούμε καλύτερα από χθες.
 
Αναμένω δυσκολίες μέχρι οι πολίτες και οι λειτουργοί υγείας να εξοικειωθούν με τον τρόπο «πλοήγησής» τους στο νέο περιβάλλον, αλλά και μέχρι οι επαγγελματίες υγείας να μάθουν το λογισμικό σύστημα και να νοιώθουν ασφάλεια χρησιμοποιώντας το για τις ιατρικές τους πράξεις. Σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος για να ομαλοποιηθεί το σύστημα και να δουλέψουν όλα με τις λιγότερες δυνατές δυσκολίες.
 
-Ήσασταν από τους εμπλεκόμενους από τη δεκαετία του 90’ όταν άρχισαν οι πρώτες συζητήσεις και σχεδιασμοί για το ΓΕΣΥ, κάτι που έπαιρνε παράταση για δεκαετίες και τώρα αποτελεί γεγονός. Πιστεύατε ότι τελικά θα έφθανε αυτή η στιγμή;
-Ξέραμε ότι το έργο είναι τεχνικά απαιτητικό και πολιτικά δύσκολο και ότι για να εφαρμοστεί θα χρειαστεί οραματιστής/ηγέτης. Βλέπαμε ότι οι αντιστάσεις ήταν πολλές και μεγάλες και παράλληλα ότι δεν γινόταν και η απαιτούμενη προετοιμασία.
 
Οι παραιτήσεις γιατρών 
-Πώς σχολιάζετε τις παραιτήσεις γιατρών από το δημόσιο, πόσο σας ανησυχεί και κατά πόσο ανατρέπει τους σχεδιασμούς;

-Η  εξέλιξη ήταν προβλέψιμη. Συζητώντας με φίλους κυβερνητικούς ιατρούς οι οποίοι εξέφραζαν επιφυλάξεις για το ΓΕΣΥ τους ρωτούσα εάν ανησυχούν διότι θα αυξηθούν τα εισοδήματα τους. Οι αμοιβές που πληρώνει ο ΟΑΥ δημιουργούν νέα δεδομένα, τόσο οικονομικά όσο και εργασιακά και διαταράζουν την ισορροπία, αφού έρχεται στην επιφάνεια το χάσμα που υφίσταται τώρα όσον αφορά στα εισοδήματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
 
Το νέο καθεστώς που  διαμορφώνεται με το ΓΕΣΥ, δημιουργεί ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις μείωσης αυτού του χάσματος και μάλιστα με ενθαρρυντικά συστήματα αμοιβής. Φυσικά, είναι και άλλοι παράγοντες που πρέπει να συνυπολογίζει κανείς για να γίνεται σωστά η σύγκριση, όπως το ωράριο, η ασφάλεια της εργοδότησης, κτλ.

Επί της ουσίας όμως, οι αποχωρήσεις  ιατρών από τα νοσηλευτήρια, αν και δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, σίγουρα δεν είναι κάτι ευχάριστο. Ήταν αναμενόμενο να υπάρξουν κάποιες παραιτήσεις, και είναι η κρισιμότερη πρόκληση που έχουμε να διαχειριστούμε ως Οργανισμός, διότι εμείς αναμφίβολα θέλουμε να έχουμε στο δυναμικό μας τους γιατρούς που είναι και έμπειροι και καταρτισμένοι.
 
-Έχουν προκηρυχθεί νέες θέσεις για γενικούς γιατρούς. Αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον τι γίνεται; Και πώς θα αντιμετωπιστούν οι ευρύτερες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού;
-Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον.  Από τις μέχρι τώρα προκηρύξεις, διαπιστώνουμε πως ενδιαφέρον υπάρχει και από την Ελλάδα. Παρόλα αυτά, για εμάς προέχει να κρατήσουμε τους ιατρούς  μας.
 
-Πρόσφατα είδατε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συζητήσατε μαζί του. Υπάρχει κάτι νεότερο από τη διαβούλευση προς ανακοίνωση;
-Η συνάντησή ήταν καθαρά ενημερωτική. Ο Πρόεδρος κατανοεί τις δυσκολίες που θα προκύψουν και, κατά τη συνάντηση, επανέλαβε τη στήριξη του.

Δειτε Επισης

Επαφές Επικεφαλής Επιστήμονα στο Τόκιο για συνεργασία σε έρευνα και καινοτομία
Ανακαλείται μείγμα για κοτόπουλο λόγω εντοπισμού αλλεργιογόνου ουσίας (pic)
Για τα μέτρα της Κύπρου για μείωση θαλάσσιας ρύπανσης μίλησε η Υπ. Περιβάλλοντος στο OOC-9
Βλάβη προκάλεσε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στην επαρχία Λάρνακας
Προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο ζητά η Επιτροπή Ενέργειας
Ολοκληρώθηκε η σύνταξη Νομοσχεδίου κατοχύρωσης των καλλιτεχνών και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση
Δ. Στυλιανού: Η πλατφόρμα που βάζει την Κύπρο στον διεθνή κινηματογραφικό χάρτη
Ανυπόστατα παράπονα για ποσότητα υγραερίου σε κυλίνδρους ενώπιον του Συνδέσμου Καταναλωτών
Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις κατά επαρχία
Υφ. Έρευνας: Στόχος έως το 2026 η πλήρης κάλυψη σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων