Δεν κρύβει τα προβλήματα και καλεί σε συστράτευση για το ΓΕΣΥ ο υπ. Υγείας

Χωρίς να βάζει τα προβλήματα που σίγουρα θα προκύψουν με την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓΕΣΥ από αύριο κάτω από το χαλί, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, διαβεβαίωσε σήμερα πως τα προβλήματα αυτά με την επιμονή και τη θέληση που υπάρχει, θα αντιμετωπιστούν.
 
Ο υπουργός Υγείας, ο οποίος μιλούσε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την έναρξη της πρώτης φάσης του ΓΕΣΥ αύριο, έκανε λόγο για μια τεράστια και επαναστατική μεταρρύθμιση, που θα φέρει ριζικές αλλαγές στον τομέα της υγείας και θα επηρεάσει ολόκληρη την κοινωνία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε επιφυλακή οι λειτουργοί του ΟΑΥ όλο το Σαββατοκύριακο
 
Ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως συνειδητά δεν ωραιοποίησε ποτέ την κατάσταση και ούτε τώρα θα το πράξει. Υπενθύμισε πως υπήρξε κωλυσιεργία σε αρκετά σημεία της πορείας, από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και πως παρά την έλλειψη διάθεσης για διαβούλευση από κάποια οργανωμένα σύνολα, τα αποτελέσματα είναι μόνο θετικά.
 
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου υπέδειξε πως θα υπάρξουν δυσκολίες και προβλήματα, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες εφαρμογής του Συστήματος, ορισμένα εκ των οποίους έχουν ήδη προβλεφθεί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και λαμβάνονται μέτρα για άμεση επίλυσή τους, όταν και εφόσον προκύπτουν.
 
Ο υπουργός Υγείας, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δείξουν εγκράτεια και να κατανοήσουν τη σοβαρότητα και την αναγκαιότητα αυτής της επαναστατικής, όπως την χαρακτήρισε μεταρρύθμισης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ύστατη, διπλή έκκληση Αναστασιάδη λίγες ώρες πριν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ
 
Αναφορικά με το είδος των προβλημάτων που ενδεχομένως να προκύψουν, ο υπουργός επεσήμανε πως έχει γίνει μια σχετική εκτίμηση πως ίσως προκύψουν προβλήματα με την πλοήγηση δικαιούχων και παροχέων στο Σύστημα. Ένα άλλο υπαρκτό πρόβλημα, ανέφερε ο υπουργός, είναι ο αριθμός των ειδικών γιατρών που έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής, εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση πως θα υπάρξει αυξημένη ροή τις επόμενες εβδομάδες.
 
Πρόσθεσε ότι στα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν είναι η ύπαρξη συμπλήρωμής σε κάποια φάρμακα, πέραν του ενός ευρώ, που οι πολίτες δεν γνωρίζουν μέχρι στιγμής.
 
Όσον αφορά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Νουρή, ο οποίος εισηγήθηκε αναβολή της πλήρους εφαρμογής της πρώτης φάσης του ΓΕΣΥ και σταδιακή υλοποίησή του σε τρεις μήνες, ο υπουργός Υγείας δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του. Συγκεκριμένα ερωτηθείς αν νιώθει ενοχλημένος, υπέδειξε με νόημα πως τόσους μήνες στο Υπουργείο Υγείας, ένα δύσκολο Υπουργείο όπως το χαρακτήρισε, δεν τον ενοχλούν πολλά πράγματα πλέον.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βόμβα ΔΗΣΥ τρεις μέρες πριν την πλήρη εφαρμογή της 1ης φάσης του ΓΕΣΥ
 
Συναφώς κατέστησε σαφές πως δεν αποδέχεται τον ισχυρισμό ότι ο κ. Νουρής δεν μιλούσε εκ μέρους του ΔΗΣΥ, και ότι εξέφραζε προσωπική άποψη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σαφές μήνυμα Ιωάννου για ΓΕΣΥ με παραλήπτη τον ΔΗΣΥ-Δεν τίθεται θέμα αναβολής
 
«Δεν δέχομαι ότι έκανε τις τοποθετήσεις του με το καπέλο του φαρμακοποιού. Με τον αγαπητό Νίκο έχουμε εβδομαδιαία επικοινωνία. Έχω εκδώσει και χθες ανακοίνωση. Θεωρώ ότι στο χώρο της υγείας δεν χωρούν αντιπαραθέσεις. Αν δει κάποιος προσεχτικά τα σημεία του θα δει πως είναι προβλήματα που έχουν ήδη επισημανθεί από τον ΟΑΥ . Ουαί και αλλοίμονο αν αρχίσουμε την κριτική από τις πρώτες μέρες. Πρόκειται για μια τεράστια μεταρρύθμιση και όλοι πρέπει να σταθούμε διπλά στο όλο εγχείρημα», τόνισε ο υπουργός Υγείας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συμφωνεί με τη διάγνωση Νουρή ο ΠΙΣ-«Το ΓΕΣΥ δεν σηκώνει προχειρότητες»
 
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που επέδειξε και επιδεικνύει προς το πρόσωπό του , όσο και τον προκάτοχο του Γιώργο Παμπορίδη, ο οποίος, όπως υπέδειξε, άνοιξε τον δρόμο για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.
 
Σε ερώτηση για τα κρατικά νοσηλευτήρια σημείωσε ότι η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που έχουν να επιτελέσουν στο νέο περιβάλλον κι έχει επενδύσει σε αυτά. Όπως ανέφερε, στους προϋπολογισμούς για το 2019 υπάρχει σημαντική αύξηση για τα δημόσια νοσηλευτήρια, που αφορά 300 νέες θέσεις γιατρών, νοσηλευτών, φροντιστών υγείας και γραμματειακό προσωπικό και έχουν ήδη ξεκινήσει οι προσλήψεις και θα ολοκληρωθούν τις επόμενες μέρες. Ανέφερε ότι έχει τριπλασιαστεί το κονδύλι για εξοπλισμούς και ήδη έχουν παραγγελθεί και τα πλείστα εξ αυτών έχουν παραδοθεί. Υπενθύμισε ακόμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε το θεμέλιο λίθο για την πνευμονολογική κλινική που έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες στην Κυπερούντα. «Δείχνουμε έμπρακτα με έργα την πρόθεσή μας να ενισχύσουμε και να αναβαθμίσουμε το ρόλο των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Από κει και πέρα υπάρχει το ΔΣ του ΟΚΥΠΥ το οποίο επιλαμβάνεται των λειτουργικών θεμάτων. Εμείς σαν Κυβέρνηση επενδύουμε, δίνουμε την κατεύθυνση κι αναμένουμε αποτελέσματα«, είπε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Άναψε το πράσινο φως το Υπουργικό για παράταση ε στη χρηματοδότηση ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ
Καταβάλλονται αρχές Μαϊου αποζημιώσεις σε αγρότες που υπέστησαν ζημιές
Έρευνα του Υπουργείου Παιδείας για διασύνδεση ανώτερης εκπαίδευσης με αγορά εργασίας