Τι... αγχώνει τους πολίτες ενόψει ΓΕΣΥ και οι απαντήσεις του Κ. Ιωάννου

Διαδικτυακή συνάντηση με τους πολίτες είχε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος απάντησε μέσω Facebook σε ερωτήματα για το ΓεΣΥ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας για προώθηση της άμεσης επικοινωνίας των Υπουργών με τους πολίτες.
 
Κύρια θέματα που έθιξαν οι πολίτες μέσα από τις ερωτήσεις τους ήταν η διαδικασία και το δικαίωμα εγγραφής στο ΓεΣΥ, οι υπηρεσίες που θα καλύπτονται κατά την 1η φάση του Σχεδίου, τα φάρμακα, οι συμπληρωμές και οι αλλαγές που προωθούνται στον χώρο των κρατικών νοσηλευτηρίων.
 
Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήματα αναφορικά με τη διαδικασία και το δικαίωμα εγγραφής στο ΓεΣΥ, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι η διαδικασία είναι πολύ απλή και γίνεται είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω επίσκεψης στον Προσωπικό Ιατρό της επιλογής του κάθε δικαιούχου.
 
Επεσήμανε, δε, ότι δικαίωμα εγγραφής έχουν όλοι οι πολίτες που εργάζονται, συνεισφέρουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πληρώνουν φορολογία και έχουν τη συνήθη διαμονή τους στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.
 
Σε ερώτηση αν κοινοτικοί ή πολίτες τρίτων χωρών θα μπορούν να εγγραφούν στο ΓεΣΥ, ο κ. Ιωάννου είπε ότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας βρίσκεται σε επικοινωνία με το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και σύντομα θα ανακοινωθούν σχετικές αποφάσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο θέμα αυτό.
 
Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι το πρώτο σημείο επαφής του ασθενή με το Σύστημα θα είναι ο Προσωπικός του Ιατρός, ο οποίος θα έχει τον καθοδηγεί για τα επόμενα βήματα εάν κρίνει ότι υπάρχει ανάγκη. Οι πολίτες, ωστόσο, θα μπορούν να επισκέπτονται χωρίς παραπομπή από τον Προσωπικό Ιατρό τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών σε περιπτώσεις έκτακτων ατυχημάτων ή περιστατικών.
 
Ερωτηθείς κατά πόσο οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στη χρήση ασθενοφόρων για μεταφορά σε νοσηλευτήρια, ο κ. Υπουργός είπε ότι το τμήμα ασθενοφόρων θα ενταχθεί στο ΓεΣΥ κατά τη δεύτερη φάση της εφαρμογής του, δηλαδή την 1η Ιουνίου 2020, ημερομηνία όπου θα ενταχθούν και οι ιδιωτικές κλινικές και η Υπηρεσία για κατ΄οίκον νοσηλεία. Προς το παρόν, σημείωσε, θα ακολουθηθεί η υφιστάμενη διαδικασία.
 
Όσον αφορά στα φάρμακα, ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι τα φάρμακα αποτελούν έναν βασικό πυλώνα για τη λειτουργία του Συστήματος και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει επάρκεια φαρμάκων από την έναρξη της 1ης φάσης του ΓεΣΥ.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Ιωάννου, η διαδικασία προμήθειας των φαρμάκων απλοποιείται, αφού ο κάθε δικαιούχος του ΓεΣΥ θα μπορεί να τα προμηθεύεται από το πλησιέστερο του φαρμακείο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το ΓεΣΥ θα αποζημιώνει τη γενερική αντικατάσταση των φαρμάκων. Στις περιπτώσεις που ο ασθενής θα επιλέξει να αγοράσει το επώνυμο φάρμακο, θα καλείται να καταβάλει τη διαφορά από την τιμή του σκευάσματος που θα αποζημιώνει το ΓεΣΥ.
 
Υπογράμμισε ακόμα ότι όλα τα φάρμακα που υπάρχουν στο κρατικό συνταγολόγιο σήμερα θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ ακόμα και τα ακριβά. Όσα δεν έχουν ακόμα ενταχθεί, είπε, θα γίνει αξιολόγηση από το Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων και ανάλογα θα αποφασιστεί αν θα ενταχθούν.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει προσπάθεια κοινής διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα για τιμές καινοτόμων φαρμάκων με πρώτο αυτό για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας Γ. Η λίστα με τα φάρμακα που είναι ήδη εγκεκριμένα είναι ήδη αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΟΑΥ, ανέφερε ο κ. Ιωάννου.
 
Σε σχέση με τις συμπληρωμές, ο κ. Υπουργός είπε ότι έχει καθοριστεί μέγιστο ετήσιο ποσό για τις συμπληρωμές (150 ευρώ για ενήλικες και 75 ευρώ για παιδιά και ευάλωτες ομάδες), έτσι ώστε να προστατεύεται ο ασθενής αφενός από αλόγιστες δαπάνες και αφετέρου από αχρείαστες ιατρικές πράξεις.
 
Ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι συμπληρωμή ύψους 25 ευρώ θα υπάρχει και στην περίπτωση που ο ασθενής επιλέξει να παρακάμψει τον Προσωπικό του Ιατρό και να απευθυνθεί απευθείας σε Ειδικό Ιατρό, ενώ στα 25 ευρώ καθορίστηκε η συμπληρωμή εάν κάποιος ασθενής επισκεφθεί τον Ιατρό του μετά τις 8 το βράδυ, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Τέλος, συμπληρωμή ύψους 15 ευρώ θα καταβάλλεται όταν και εφόσον ο ασθενής ξεπεράσει το όριο επισκέψεων όπως καθορίστηκε ανά ηλικιακή ομάδα.
 
Τέλος, απαντώντας σε ερωτήματα και σχόλια για τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι οι διαδικασίες για την αυτονόμησή τους προχωρούν στη βάση σχεδιασμών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
 

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών