«Εκταφή» διαφωνιών Νέστορα-Φωτίου για τα κασόνια με οστά

Μερικές μόνο εβδομάδες μετά τον τερματισμό της θητείας του Νέστορα Νέστορος ως εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, στην επιφάνεια έρχονται διαφωνίες και προβλήματα που φαίνεται να υπήρχαν στις σχέσεις του κ. Νέστορος με τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αγνοουμένων, Φώτη Φωτίου.

Συγκεκριμένα, όπως υποστήριξε μιλώντας στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο τέως εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ, με επιστολή του ημερομηνίας 12.02.2018 προς τον Φώτη Φωτίου, του ζητούσε να επιτρέψει την πρόσβαση σε αρχεία και στα πενήντα κασόνια που βρίσκονται στο ανθρωπολογικό εργαστήρι στην Έγκωμη με οστά που δεν ταυτοποιήθηκαν, χωρίς όμως να λάβει απάντηση.

Μάλιστα, ο κ. Νέστορος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ενδεχομένως ο Φώτης Φωτίου φοβάται πως η διενέργεια εξετάσεων DNA θα καταδείξει και άλλα λάθη που έγιναν στο Ινστιτούτο Γενετικής, ενώ ανέφερε πως ζήτησε και άλλα στοιχεία με σκοπό να ελέγξει τα γενεαλογικά δέντρα ανθρώπων ή και να ελέγξει άλλα στοιχεία, αλλά και πάλι δεν πήρε απάντηση.

Η απάντηση Φωτίου
Απάντηση στα όσα του καταλογίζει ο Νέστορας Νέστορος δίνει με μακροσκελή ανακοίνωση την οποία εξέδωσε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Φωτίου αναφέρει τα εξής:

1. Οι τράπεζες δεδομένων γενετικών και ανθρωπολογικών στοιχείων, που περιέχουν και τα γενεαλογικά δέντρα, που αφορούν όλες τις υποθέσεις Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων και πεσόντων, έχουν εδώ και χρόνια διαβιβαστεί στο Γραφείο του Εκπροσώπου της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας στη ΔΕΑ, ο οποίος τις είχε καταθέσει στη ΔΕΑ για τις ανάγκες του προγράμματος της Επιτροπής για εκταφές και αναγνώριση λειψάνων. Το ίδιο ισχύει και με επιπρόσθετα δεδομένα που εξασφαλίζονται από συγγενείς αγνοουμένων και πεσόντων.

2. Όσον αφορά στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής καθώς και οι Επιτροπές Συγγενών Αγνοουμένων πραγματοποίησαν την τελευταία επίσκεψη τους τον περασμένο Σεπτέμβριο στην παρουσία και λειτουργού του Γραφείου του Ελληνοκύπριου Εκπροσώπου. Κατά την επίσκεψη έτυχαν λεπτομερούς ενημέρωσης και για όλα τα οστά που βρίσκονται στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο. Να σημειωθεί ότι παρόμοια ενημέρωση είχε πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν για τις Επιτροπές των Συγγενών Αγνοουμένων, στην οποία παρέστη και λειτουργός του Γραφείου του Ελληνοκύπριου Εκπροσώπου.

3. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε αποσταλεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στο Γραφείο του Ελληνοκύπριου Εκπροσώπου, καθώς και στις Επιτροπές Συγγενών Αγνοουμένων αναλυτική κατάσταση με τις διάφορες κατηγορίες των οστών που υπάρχουν στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο και αφορούν στο πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ελεύθερες περιοχές. Δυστυχώς, όπως όλοι καλά γνωρίζουν, πρόκειται για τα λείψανα του οστεοφυλακίου του Τύμβου της Μακεδονίτισσας, που είχαν τύχει στο παρελθόν ψεκασμού με χημικά και παρά τις προσπάθειές μας σε Κύπρο και εξωτερικό δεν κατέστη δυνατόν μέχρι σήμερα να επιλυθούν τα επιστημονικά προβλήματα. Ασφαλώς και οι προσπάθειές μας συνεχίζονται.

4. Όσον αφορά στις ταυτοποιήσεις που έγιναν στα πλαίσια του προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έγινε επανεξέταση όλων των υποθέσεων. Σχετικά είναι τα δελτία τύπου του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου με ημερομηνίες 12/11/2015 και 16/2/2018.

5. Όπως επισημαίνεται σε απαντητική επιστολή του Επιτρόπου Προεδρίας στην επιστολή του Ελληνοκύπριου Εκπροσώπου στη ΔΕΑ ημερ. 21.2.2018, στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα της εφημερίδας, πάντοτε υπήρξε και υπάρχει από μέρους του Επιτρόπου Προεδρίας και των λειτουργών του, η αναγκαία ανταπόκριση και συνεργασία σε θέματα που αφορούν στο πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Ελληνοκύπριο Εκπρόσωπο και τους λειτουργούς του Γραφείου του. Ο Επίτροπος Προεδρίας και η Υπηρεσία Αγνοουμένων ήταν και είναι καθημερινά σε πλήρη και ουσιαστική συνεργασία με τους Λειτουργούς του Γραφείου του Ελληνοκύπριου Εκπροσώπου για παροχή οποιωνδήποτε στοιχείων που θα βοηθούσαν και τις προσπάθειες του προγράμματος της ΔΕΑ.

6. Ενόψει και της κρίσιμης καμπής που διέρχονται οι προσπάθειες διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μας, όλοι μας θα πρέπει να επιδείξουμε την αναγκαία ευαισθησία και σεβασμό προς τις οικογένειες και να επικεντρωθούμε στα πραγματικά προβλήματα και τις προκλήσεις που προκαλούνται από την άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί ειλικρινά και ουσιαστικά για επίλυση της τραγωδίας των αγνοουμένων προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών.
 

Δειτε Επισης

Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»