Ελκυστικότερο πακέτο για τους ειδικούς ιατρούς-Πώς διαμορφώνονται οι αμοιβές τους

Λίγες μόνο ημέρες πριν την έναρξη του ΓΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), παρουσίασαν τους αναθεωρημένους καταλόγους των ιατρικών πράξεων, που θα καλύπτονται εντός του ΓΕΣΥ και αφορούν στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα υγείας, καθώς και τους αντίστοιχους αριθμούς μονάδων και τις αμοιβές για κάθε πράξη.
 
Υπουργείο και ΟΑΥ, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις ανησυχίες που εκφράστηκαν στο παρελθόν από τις εταιρείες των διαφόρων ειδικοτήτων, αναθεώρησαν τις τιμές μονάδας και τις αμοιβές των ιατρών για κάθε ιατρική πράξη. Μια από τις σημαντικές αλλαγές που προκύπτουν από τις αναθεωρημένες τιμές είναι η βαρύτητα της πρώτης επίσκεψης σε ειδικό γιατρό η οποία, όπως και οι περισσότερες ιατρικές πράξεις, αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω.
 
Συγκεκριμένα, η βαρύτητα της πρώτης επίσκεψης από τρεις μονάδες ανεβαίνει στις τρεισήμισι που μεταφράζεται σε αύξηση της αμοιβής των γιατρών κατά επτάμησι ευρώ, δεδομένου ότι η τιμή της μονάδας παραμένει στα 15 ευρώ, όπως είναι άλλωστε και ο στόχος του ΟΑΥ.
 
Συνεπώς, ο κάθε ειδικός γιατρός στην πρώτη επίσκεψη ασθενή θα λαμβάνει 52,50 ευρώ. Από εκεί και πέρα ανάλογα με τη βαρύτητα της ιατρικής πράξης ο κάθε ειδικός ιατρός θα αμείβεται ανάλογα, ενώ η δεύτερη επίσκεψη οι επαναληπτικές επισκέψεις (follow up) καθορίζονται στις 2 μονάδες, δηλαδή 30 ευρώ, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της επίσκεψης.
 
Παραδείγματος χάριν η πρώτη επίσκεψη σε Ειδικό Ιατρό Γαστρεντερολογίας θα αμείβεται με €52,5 (3,5 Χ €15=€52,5), ενώ κάθε επιπρόσθετη επίσκεψη θα αμείβεται με €30 (2 Χ €15=€30). Επιπρόσθετα, εάν στην επίσκεψη περιλαμβάνεται κολονοσκόπηση, ο Γαστρεντερολόγος θα αμείβεται επιπρόσθετα €315 (21 Χ €15=€315). Επομένως, εάν πρόκειται για πρώτη επίσκεψη, η συνολική αμοιβή του Ιατρού θα είναι €367,5 και για επαναληπτική επίσκεψη €345.
 
Δειτε εδώ τους αναθεωρημένους καταλόγους των ιατρικών πράξεων,  και τους αντίστοιχους αριθμούς μονάδων και τις αμοιβές για κάθε πράξη. (σ.σ. η λίστα ειδικοτήτων ανανεώνεται σταδιακά)
 
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσαν το πρωί της Πέμπτης ο Υπουργός Υγείας και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας παρουσίασαν τους καταλόγους των ιατρικών πράξεων. Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου υπενθύμισε πως οι κατάλογοι δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στα τέλη Νοεμβρίου του 2018 και παράλληλα δόθηκαν στις επιστημονικές εταιρείες για επεξεργασία και σχόλια επί του περιεχομένου. Σε δύο προσπάθειες στις αρχές του Γενάρη και στα τέλη Φεβρουαρίου για διαβούλευση με τις ιατρικές εταιρείες, αυτές έπεσαν στο κενό πλην ελάχιστον εξαιρέσεων, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου
 
Ο ΟΑΥ λαμβάνοντας υπόψη παρατηρήσεις που δόθηκαν από μικρό αριθμό επιστημονικών εταιρειών και με τη συνδρομή ομάδας γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων που εξέφρασαν την προθυμία τους να βοηθήσουν στο εγχείρημα της επαναξιολόγησης των καταλόγων και της αναπροσαρμογής τους στα δεδομένα της Κύπρου, επανεξέτασαν τους καταλόγους και σε συνεργασία με τον ΟΑΥ αυτοί αναδιαμορφώθηκαν, ώστε να είναι όσο το δυνατό πιο κοντά στα δεδομένα της Κύπρου.
 
Ο υπουργός διευκρίνισε πως οι κατάλογοι θα τυγχάνουν συνεχούς εξέτασης και όταν και εφόσον εντοπίζονται περαιτέρω παραλήψεις, θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται οι απαιτούμενες διορθώσεις, που θα ανταποκρίνονται στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της ιατρικής.
 
Ανέφερε ωστόσο πως για να είναι σε θέση το υπουργείο ο ΟΑΥ να προβαίνουν στις διορθώσεις και τις αλλαγές στους καταλόγους, χρειάζεται η συμβολή του ιατρικού κόσμου. «Οι νέες προτάσεις που παρουσιάζουμε και βρίσκονται από σήμερα στη διάθεση των μελών της ιατρικής κοινότητας, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πως εκεί και όπου υπάρχει συμβολή και θέληση για διάλογο από όλες τις πλευρές, τα αποτελέσματα είναι μόνο θετικά και προς το συμφέρον των ασθενών».
 
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ευχαρίστησε τον δρα Ποταμίτη και την ομάδα των ιατρών που εργάστηκε για την αναθεώρηση των καταλόγων, πρωτίστως για την έμπρακτη στήριξή του στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ και την εποικοδομητική του προσφορά που τιμά το ιατρικό επάγγελμα ενώ κάλεσε τα μέλη της ιατρικής κοινότητας να ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα στους καταλόγους, οι οποίοι έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού και τους έχουν αποσταλεί, ώστε να σχηματίσουν ιδία άποψη προτού λάβουν την απόφασή τους για ένταξη στο ΓΕΣΥ.
 
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής πέραν των 150 ειδικών γιατρών εξέφρασαν την πρόθεση να εγγραφούν στο ΓΕΣΥ ενώ σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και οι 600 γιατροί των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Όσων αφορά τις υπόλοιπες εγγραφές γιατρών, μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 350 προσωπικοί γιατροί για ενήλικες και 100 παιδίατροι. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτοί είναι οι εκατό παιδίατροι που εντάχθηκαν μέχρι σήμερα στο ΓΕΣΥ
 
Με τη σειρά του, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε πως, κατά τη διαδικασίας της αναθεώρησης των καταλόγων, ο Οργανισμός επικοινώνησε είτε με τις επιστημονικές εταιρείες είτε με ιατρούς μεμονωμένα για τη δική τους συμβολή. «Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί οι γιατροί μας όταν θα ερμηνεύσουν τους συγκεκριμένους καταλόγους, διότι η κωδικοποίηση που χρησιμοποιείται είναι η λεγόμενη CPT από την Αμερική, είναι στα Αγγλικά αλλά θα μεταφραστούν και στα Ελληνικά, και υπάρχουν περιπτώσεις που ίσως θα πρέπει να βοηθηθούν λίγο από τον Οργανισμό για να καταλάβουν για συγκεκριμένο περιστατικό πώς πρέπει να κωδικοποιηθεί για να εντοπίσουν τη σωστή αμοιβή», είπε, προσθέτοντας πως οι λειτουργοί του ΟΑΥ βρίσκονται στη διάθεση όλων των γιατρών για βοήθεια.
 
Σχολιάζοντας την ίδια ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΥ κ. Θωμάς Αντωνίου επεσήμανε πως η αναθεώρηση δεν αφορούσε μόνο τις βαρύτητες, αλλά «και απλοποίηση των καταλόγων και επικαιροποίησή τους σε σχέση με την κυπριακή πραγματικότητα. Είχαμε προσπαθήσει να αφομοιώσουμε ένα σύστημα, το οποίο είναι αμερικάνικο. Όταν κάναμε την πρώτη επεξεργασία στην ουσία συντονίσαμε το σύστημα με τις πράξεις που μας έδωσαν οι επιστημονικές εταιρείες τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα προστεθήκαν κάποιες πράξεις ή αφαιρεθήκαν άλλες που δεν γίνονται στην Κύπρο. Δεν είναι μόνο στις βαρύτητες η αναθεώρηση. Αναθεωρηθήκαν κάποιες βαρύτητες εκεί και όπου εντοπίστηκε ότι υπήρχε σημαντική απόκλιση. Έγινε η επικαιροποίηση για να είναι πιο συντονισμένη με την κυπριακή πραγματικότητα».
 
Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι οι γιατροί εκφράζουν ανησυχίες για τον προϋπολογισμό και διερωτώνται πώς έγιναν αυτές οι αυξήσεις στους καταλόγους εφόσον δεν έχει προηγηθεί αύξηση του προϋπολογισμού, ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως δεν δόθηκαν αυξήσεις, αλλά «έγινε εξορθολογισμός των πράξεων. Η αμοιβή των €15 ευρώ έχει δοθεί εδώ και μήνες. Εκείνο που αλλάζει είναι οι μονάδες σε συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις και έγινε ανακατανομή των μονάδων, εξορθολογισμός. Κάποιες ιατρικές πράξεις είχαν πολύ περισσότερες μονάδες να παίρνουν από σήμερα ή και το αντίθετο. Άρα έγινε διόρθωση και προς τα πάνω και προς τα κάτω και ο προϋπολογισμός παραμένει ο ίδιο». Τόνισε δε πως δεν θα ζητηθεί επιπρόσθετος προϋπολογισμός.
 
 

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου