Αγκαλιάζεται από τον κόσμο το ΓΕΣΥ, πληθαίνουν οι γιατροί που εγγράφονται

Δυο πολύ σημαντικά και ενθαρρυντικά στοιχεία θα μπορούσε να πει κανείς ότι προκύπτουν, από τη στιγμή που άρχισε την περασμένη Τετάρτη 24 Απριλίου, η εγγραφή των δικαιούχων στο μητρώο του ΓΕΣΥ και η διαδικασία της επιλογής προσωπικού γιατρού για ενήλικες, όταν αναρτήθηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα και ο σχετικός κατάλογος των συμβεβλημένων με το ΓΕΣΥ γιατρών.
 
Από τη μια, οι πολίτες ανταποκρίθηκαν θερμά και από την πρώτη κιόλας στιγμή έσπευσαν κατά χιλιάδες να εγγραφούν και να διαλέξουν τον προσωπικό τους γιατρό. Ενδεικτικό μάλιστα αυτού, είναι το γεγονός ότι κάποια στιγμή έπεσε η σελίδα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, λόγω της υπερεπισκεψιμότητας.
 
Από την άλλη, γιατροί οι οποίοι προβληματίζονταν ή δεν είχαν καν βλέψεις να εγγραφούν στο ΓΕΣΥ, τελικά βλέποντας και τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, έκαναν δεύτερες σκέψεις και τόλμησαν να κάνουν το μεγάλο βήμα και να συμβληθούν με το ΓΕΣΥ, παρά τις περί του αντιθέτου υποδείξεις του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου.
 
Έσπασε το φράγμα των 300
Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους, καθώς μέσα σε λιγότερο από δυο 24ωρα από την ώρα που ξεκίνησε η εγγραφή στο μητρώο δικαιούχων και η επιλογή προσωπικών γιατρών, τα αριθμητικά δεδομένα άλλαξαν σημαντικά.
 
Συγκεκριμένα από 269 που βρίσκονταν στον αρχικό κατάλογο εγγεγραμμένων προσωπικών γιατρών, έσπασαν το φράγμα των 300, με την ανοδική πορεία να συνεχίζεται.
 
Η λίστα μάλιστα μετά τις γιορτές του Πάσχα αναμένεται ότι θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, καθώς ολοένα και περισσότεροι γιατροί ενθαρρύνονται από την πολύ θετική στάση των πολιτών και μπαίνουν στο ΓΕΣΥ, το οποίο φαίνεται από τώρα ότι θα αποτελέσει την μία και μοναδική επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας, στον χώρο της υγείας.
 
Η οροφή στις εγγραφές ασθενών
από τους προσωπικούς γιατρούς
Σ’ ό,τι αφορά στις εγγραφές δικαιούχων, έχει τεθεί στους σχετικούς κανονισμούς όριο. Έτσι, ο κάθε προσωπικός γιατρός που έχει συμβληθεί με το ΓΕΣΥ δικαιούται να εγγράψει μέχρι 2,500 χιλιάδες πολίτες.
 
Επ' αυτού είχε ερωτηθεί σχετικά ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. Ερωτηθείς εάν θα ανακοινώνεται όταν ένας γιατρός έχει συμπληρώσει το όριο των 2,500 εγγραφών, απάντησε θετικά.
 
Ρωτήθηκε επίσης εάν οι γιατροί μπορούν και έχουν το δικαίωμα να απορρίψουν κάποιους ασθενείς και να μην τους εγγράψουν στον κατάλογό τους.
 
Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι «μπορεί κάποιος γιατρός και έχει την επιλογή να αρνηθεί σε κάποιον ασθενή να τον εγγράψει στον κατάλογό του. Είναι δικαίωμα του γιατρού και αφορά τη σχέση του γιατρού με τον ασθενή του. Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κάποιον γιατρό να εγγράψει έναν ασθενή, που ο ίδιος δεν θέλει να τον εγγράψει».
 
Αυτό, είπε, εμπίπτει και στους κανόνες δεοντολογίας της ιατρικής κοινότητας.
 
Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία
οι εγγραφές δικαιούχων
Μόνο την πρώτη ημέρα των εγγραφών δικαιούχων, ο αριθμός ξεπέρασε τις τριάντα χιλιάδες, αποδεικνύοντας το τεράστιο ενδιαφέρον των πολιτών για το ΓΕΣΥ.
 
Τη δεύτερη ημέρα ο αριθμός διπλασιάστηκε, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθήθηκε και τις επόμενες ημέρες, καθώς κατά χιλιάδες συνεχίζουν να εγγράφονται στο μητρώο του ΓΕΣΥ οι πολίτες. 
 
Χαιρέτισαν την έναρξη της διαδικασίας
Πρόεδρος, υπ. Υγείας και ασθενείς
Από την πρώτη κιόλας στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με ανάρτηση του στο twitter έσπευσε να επισημάνει στον κόσμο τη σημαντικότητα της ημέρας, αλλά και να στείλει εκ νέου μηνύματα στήριξης του Γενικού Σχεδίου Υγείας, κόντρα στον πόλεμο που δέχεται η σημαντική αυτή μεταρρύθμιση.

Στην ανάρτησή του, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως με τη διαδικασία των εγγραφών «γίνεται ένα ακόμα μεγάλο βήμα για την εφαρμογή της μεγαλύτερης κοινωνικής μεταρρύθμισης στην Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας». 

Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου είχε παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την ανταπόκριση του κόσμου και το ενδιαφέρον του για να εγγραφεί στο ΓΕΣΥ, σημειώνοντας ότι η ενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας, αποτελεί καθοριστικό βήμα στον δρόμο για την εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας.
 
«Παρά την πολεμική και το κλίμα άρνησης που καλλιεργήθηκε τους τελευταίους μήνες από κάποιους, το ΓΕΣΥ παίρνει σάρκα και οστά και προχωρούμε στη σταδιακή υλοποίηση των στόχων μας», είχε τονίσει ο υπουργός Υγείας.
 
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, είχε επισημάνει ταυτόχρονα πως «έφτασε ο καιρός, οι πολίτες της Κύπρου να βιώσουν την εκ βάθρων αλλαγή του τομέα της υγείας, που τελικό στόχο έχει την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στον τόπο μας, προς όφελος των ασθενών, διασφαλίζοντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ισότιμα, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της πάθησης και χωρίς ηλικιακούς και κοινωνικο-οικονομικούς αποκλεισμούς».
 
Ταυτόχρονα, δεν θέλησε να κρύψει κάτω από το χαλί τις δυσκολίες που θα προκύψουν, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες της εφαρμογής του ΓΕΣΥ, οι οποίες όπως είπε, είναι αναμενόμενες, διαβεβαιώνοντας ότι με καλή θέληση, αποφασιστικότητα και στοχοπροσήλωση όλα θα αντιμετωπισθούν.
 
Απ’ την άλλη οι οργανωμένοι ασθενείς, τόνισαν τη σπουδαιότητα αυτής της πρώτης φάσης του ΓΕΣΥ, μέσω της οποίας όπως υπέδειξαν, ενδυναμώνεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας καθώς και ο νευραλγικός θεσμός του προσωπικού γιατρού, ο οποίος αποτελεί το αρχικό σημείο επαφής των δικαιούχων με το ΓΕΣΥ.
 
Ποιοι είναι δικαιούχοι
Υπενθυμίζεται ότι, δικαιούχοι είναι όλοι οι πολίτες που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές και εμπίπτουν σε μια από τις πιο κάτω κατηγορίες: Κύπριοι πολίτες, Ευρωπαίοι πολίτες που εργάζονται ή έχουν αποκτήσει δικαίωμα μόνιμης διαμονής σύμφωνα με τις πρόνοιες της εθνικής νομοθεσίας, πολίτες τρίτης χώρας, οι οποίοι έχουν αποκτήσει νόμιμα δικαίωμα μόνιμης διαμονής ή δικαίωμα ίσης μεταχείρισης σύμφωνα με τις πρόνοιες της εθνικής νομοθεσίας, τα μέλη της οικογένειας των πιο πάνω κατηγοριών, πρόσφυγες και πρόσωπα με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας.
 
Πώς γίνεται η εγγραφή
Το αίτημα για εγγραφή στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓΕΣΥ και σε κατάλογο προσωπικού ιατρού γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της Διαδικτυακής Πύλης Δικαιούχων με τέσσερα πολύ απλά βήματα. Εναλλακτικά, η αίτηση για εγγραφή σε κατάλογο προσωπικού ιατρού μπορεί να γίνει μέσω επίσκεψης σε προσωπικό ιατρό που συμμετέχει στο ΓΕΣΥ, στον κατάλογο του οποίου επιθυμεί ο πολίτης να εγγραφεί.

Παράλληλα ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) ανακοίνωσε ότι, με την έναρξη της διαδικασίας εγγραφής στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓΕΣΥ μέσω του λογισμικού συστήματος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, οι δικαιούχοι μπορούν να ενεργοποιήσουν την εγγραφή τους και να επιλέξουν Προσωπικό Ιατρό από τα Κέντρα Υγείας του ΟΚΥπΥ.

Ημερομηνία σταθμός η 1η Ιουνίου
Με την ολοκλήρωση των εγγραφών, η ιστορική μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας θα πάρει σάρκα και οστά την 1η Ιουνίου, κάνοντας αρχή με την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Δειτε Επισης

Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου