Έγιναν… μύλος οι δήμαρχοι και πάνε σε νέα ψηφοφορία για τα δημοψηφίσματα

Έκτακτη συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων την ερχόμενη Τρίτη, θα συγκαλέσει ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας, στην οποία θα εισηγηθεί τη διεξαγωγή νέας έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δήμων, με μοναδικό θέμα συζήτησης το θέμα που δημιουργήθηκε στη χθεσινή Γενική Συνέλευση, αναφορικά με την συνένωση των Δήμων και τα δημοψηφίσματα που, κατόπιν ψηφοφορίας, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν. 
 
Μιλώντας στον REPORTER ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, υπέδειξε πως μετά το χθεσινό αλαλούμ που επικράτησε στην Γενική Συνέλευση, ο ίδιος επιθυμεί να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, μετά τις καταγγελίες κάποιων δημάρχων για τον τρόπο που έγινε η ψηφοφορία,  και με διαφάνεια να διεξάγει νέα ψηφοφορία.
 
Χθες, παρά το γεγονός ότι υπήρξε ευρεία συναίνεση στους τέσσερις βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης, όταν στο τραπέζι τέθηκε το θέμα των συνενώσεων, υπήρξαν αντιδράσεις με τους Δήμους να χωρίζονται σε στρατόπεδα.
 
Συγκεκριμένα παρά τις συνεχείς προσπάθειες για να κυλήσει ομαλά η διαδικασία, τα πράγματα ξέφυγαν με κάποιους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους να αποχωρούν διαμαρτυρόμενοι πριν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία.
 
Οι τρεις προτάσεις
Ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης τέθηκαν τρεις προτάσεις επί τω οποίων κλήθηκαν να ψηφίσουν οι παριστάμενοι.
 
Η πρώτη πρόταση κατατέθηκε από τους δημάρχους Ιδαλίου, Αγίας Νάπας, Πέγειας, Πόλης Χρυσοχούς, Γεροσκήπου και Σωτήρας και προνοούσε τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε όλους τους δήμους που προγραμματίζεται να συνενωθούν.
 
Η δεύτερη πρόταση κατατέθηκε από τον Δήμαρχο Παραλιμνίου που εισηγήθηκε να σταλούν στο Υπουργείο Εσωτερικών οι θέσεις της Ένωσης Δήμων για τους υπόλοιπους πυλώνες της μεταρρύθμισης και ανάλογα με το αν οι απαντήσεις είναι ικανοποιητικές η Ένωση Δήμων να προχωρήσει σε νέα Γενική Συνέλευση για να συζητήσει αποκλειστικά το θέμα των συνενώσεων.
 
Η τρίτη πρόταση κατατέθηκε από τον Δήμαρχο Ύψωνα που πρότεινε τη διεξαγωγή παγκύπριου δημοψηφίσματος για τις συνενώσεις.
 
Αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι
Αφού ακούστηκαν οι θέσεις των δημάρχων ενώπιον της Συνέλευσης το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία, η οποία ολοκληρώθηκε επεισοδιακά,  με κάποιους δημάρχους μεταξύ των οποίων ο Ζαχαρίας Κυριάκου της Έγκωμης και ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους του Στροβόλου να αποχωρούν, αφού δεν ανακοινώθηκε το αποτελέσμα της πρώτης ψηφοφορίας.
 
Συγκεκριμένα ο κ. Κυριάκου σε ανάρτησή του στο facebook σημειώνει πως, «αφού αναλύθηκαν δύο προτάσεις επί του θέματος και τέθηκαν εκατέρωθεν απόψεις, στη συνέχεια αυτές τέθηκαν σε ψηφοφορία και τα μέλη ψηφίσαμε με ανάταση των χεριών».
 
«Ωστόσο», πρόσθεσε πως «ουδέποτε ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας! Ζήτησα από το προεδρείο να ανακοινώσει το αποτέλεσμα, πράγμα που δεν έγινε. Επικράτησε σύγχυση και ζητήθηκε από το προεδρείο να γίνει ξανά ψηφοφορία. Αποχώρησα εκείνη τη στιγμή, όπως και άλλοι δήμαρχοι, σ' ένδειξη διαμαρτυρίας για την όλη κατάσταση που επικράτησε».
 
Μάλιστα ο κ. Κυριάκου υπογραμμίζει πως η μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει χωρίς... τεχνητές ντρίμπλες, για το συμφέρον των πολιτών και όχι των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων.

 
Οι υπόλοιπες αποφάσεις
της Γενικής Συνέλευσης
Η Γενική Συνέλευση των Δήμων συνήλθε για να επικυρώσει τις τελικές θέσεις επί των εισηγήσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων επί του προσχεδίου του κυβερνητικού νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
 
Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, έθεσε ενώπιον του Σώματος τις θέσεις αρχών επί των πέντε πυλώνων του νομοσχεδίου που αφορά τις αρμοδιότητες, τα καθήκοντα, τις εξουσίες των δήμων, αλλά και την οικονομική και διοικητική δομή της Ένωσης Δήμων.
 
Σχετικά με τους πέντε πυλώνες της μεταρρύθμισης οι πλείστοι Δήμοι συμφώνησαν με τις θέσεις της εκτελεστικής επιτροπής της Ένωσης, ωστόσο ζήτησαν περισσότερες αρμοδιότητες που θα εκχωρηθούν από διάφορα Υπουργεία προς τους Δήμους καθώς και καθορισμό της κρατικής χορηγίας προς αυτούς με συγκεκριμένο ποσοστό επί των προϋπολογισμών τους.
 
Η πρώτη αντίδραση Πετρίδη
Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές εξελίξεις στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων κράτησε αποστάσεις, σημειώνοντας πως ο ίδιος έχει ήδη υποβάλει κάποια ερωτήματα για το θέμα και αναμένει να το συζητήσει με την Ένωση Δήμων.
 
Ο κ. Πετρίδης, επεσήμανε πως οι μεταρρυθμίσεις στην Κύπρο, όσες γίνονται, γίνονται με δυσκολίες και η Κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει και την κοινοβουλευιτκή πλειοψηφία. «Γίνονται διαβουλεύσεις. Είναι πονοκέφαλος, αλλά θέλουμε να ελπίζουμε ότι στο τέλος της ημέρας, η κατάληξη θα είναι θετική», είπε.
 
«Δεν θα ήθελα να εμπλακώ στις εσωτερικές διαδικασίες της Ένωσης Δήμων. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία και είναι από κοινού που έχουμε θέσει τους πυλώνες και έχουμε εισέλθει και στην ουσία αυτών των πυλώνων. Συμφωνούμε ότι όντως πρόκειται για πραγματική/ουσιαστική μεταρρύθμιση, άσχετα αν ακόμη χρειάζονται διευκρινίσεις για οικονομικά θέματα και για το πώς θα λειτουργούν οι δομές», πρόσθεσε ο υπουργός.
 

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών