Με αποκλίσεις, αλλά καλή η ποιότητα του νερού που πίνουμε

Αποκλίσεις στο νερό που φθάνει στα σπίτια μας, σε βυτιοφόρα και βυτία νερού με κερματοδέκτες, καθώς και σε κολυμβητικές δεξαμενές, κατέδειξαν οι έρευνες στις οποίες προχώρησαν οι Yγειονομικές Yπηρεσίες του Yπουργείου Υγείας και καταγράφονται στην ετήσια έκθεση του 2018.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις δειγματοληψίες πόσιμου νερού και νερών κολύμβησης που λήφθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε συνεργασία με το κρατικό χημείο, οι έλεγχοι αφορούσαν στο πόσιμο νερό, καθώς στο νερό που χρησιμοποιείται στις πισίνες.
 
Συγκεκριμένα, δείγματα νερού λήφθηκαν από τις παροχές (βρύσες) των καταναλωτών σε κοινότητες και Δήμους, δημόσιες και ιδιωτικές υδατοπρομήθειες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, στρατόπεδα και νοσηλευτικά ιδρύματα.
 
Στο 5,2% οι αποκλίσεις
στο πόσιμο νερό
Στους ελέγχους για την ποιότητα του πόσιμου νερού το 2018, λήφθηκαν συνολικά 5707 δείγματα. Από αυτά, τα 301 ή ποσοστό 5.2% βρέθηκαν να παρουσιάζουν αποκλίσεις από τα επιτρεπτά όρια.
 
Σύμφωνα με την έκθεση, μετά από υγειονομική διερεύνηση, εντοπίστηκαν οι αιτίες στις οποίες οφειλόταν το πρόβλημα όπως η αντικατάσταση και επιδιόρθωση αγωγών και ακολούθως υποβλήθηκαν εισηγήσεις προς τους Φορείς Ύδρευσης που είναι οι Τοπικές Αρχές, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας και έγιναν οι αναγκαίες βελτιώσεις.
 
Το νερό βυτίων με κερματοδέκτη και βυτιοφόρων
Ικανοποιητικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα ποσοστά συμμόρφωσης των ιδιοκτητών βυτίων με κερματοδέκτη και βυτιοφόρων οχημάτων, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα ποσοστά απόκλισης και στις δυο περιπτώσεις μετά και τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων, κυμαίνονται κάτω από το 3%.
 
Στην περίπτωση των βυτίων νερών με κερματοδέκτη, από τους ελέγχους που έγιναν, 15 από αυτά ή ποσοστό 2,9% βρέθηκαν να μην συνάδουν με τις επιτρεπόμενες παραμετρικές τιμές που καθορίζονται στην υφιστάμενη Νομοθεσία
 
Στις περιπτώσεις αυτές, κλήθηκαν οι ιδιοκτήτες για λήψη μέτρων και ακολούθησε επαναληπτική δειγματοληψία με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ανεξαρτήτως του γεγονότος αυτού, η Υγειονομική Υπηρεσία προχώρησε στην καταχώρηση ποινικών διώξεων εναντίον των συγκεκριμένων ιδιοκτητών κερματοδεκτών.
 
Σε σχέση με τα βυτιοφόρα οχήματα, μόνο ένα δεν πέρασε τον έλεγχο των Υγειονομικών Υπηρεσιών.
 
33 δεξαμενές κολύμβησης
κρίθηκαν ακατάλληλες
Σ’ ό,τι αφορά στις δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές, σε σύνολο 263 ελέγχων που έγιναν, βρέθηκαν 33 ή ποσοστό 8,6%, το νερό των οποίων κρίθηκε ακατάλληλο.
 
Οι αρμόδιοι προχώρησαν σε συστάσεις και ακολούθως οι έλεγχοι επαναλήφθηκαν, όποταν και διαπιστώθηκε συμμόρφωση.
 
Κρύσταλλο τα νερά των κυπριακών θαλασσών
Από τις έρευνες που έγιναν στα νερά των κυπριακών θαλασσών, δεν διαπιστώθηκε καμία απολύτως απόκλιση, σε σύνολο 1016 δειγμάτων που λήφθηκαν.
 
 

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»