Ανεβαίνουν Γολγοθά οι μονογονιοί-Τα προβλήματα και ο αγώνας για επιβίωση

Σε απόγνωση βρίσκονται πολλοί μονογονιοί στον τόπο μας, κυρίως γυναίκες, οι οποίες μετά από έναν αποτυχημένο γάμο και τις δυσκολίες που βίωσαν, έρχονται αντιμέτωπες με ένα νέο Γολγοθά λόγω ζητημάτων που προκύπτουν ως απότοκο του διαζυγίου και καλούνται μόνες τους να δώσουν λύσεις, πρωτίστως για το καλό των παιδιών τους.
 
Τα προβλήματα ποικίλουν, και με την αύξηση των διαζυγίων ολοένα και περισσότερες αντίστοιχες περιπτώσεις θα προκύπτουν.
 
Ποια είναι, όμως, τα σημαντικότερα προβλήματα που καταγράφονται, και για τα οποία εκφράζει την αγωνία του ο Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων; Αυτά, έγκεινται στα εξής: 
 
-Μονογονιοί που μένουν στους τέσσερις δρόμους μετά το διαζύγιο όταν το σπίτι ανήκει στον πρώην σύζυγο και πατέρα.
 
-Μονογονιοί που αναγκάζονται να δουλεύουν με βάρδιες και δεν έχουν κανένα να προσέχει τα παιδιά, εφόσον όλα τα νηπιαγωγεία-κρατικά και ιδιωτικά-έχουν συγκεκριμένο ωράριο που δεν υπερβαίνει τις έξι το απόγευμα.
 
-Μονογονιοί που φορτώνονται τα δάνεια των πρώην, είτε ως συνοφειλέτες είτε ως εγγυητές.
 
-Μονογονιοί που δεν λαμβάνουν κανένα ποσό διατροφής από τον πρώην σύζυγο, παρά τις δικαστικές αποφάσεις.
 
Και αυτές, είναι κάποιες από τις πολλές περιπτώσεις μονογονιών που περπατάνε σε αυτό το δύσβατο μονοπάτι, δίχως όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Μονογονιών, την έμπρακτη συμπαράσταση της Πολιτείας.
 
Το οικογενειακό δίκαιο
και αλλαγές που… προκαλούν
Οι φωνές απόγνωσης ακούστηκαν και στο πλαίσιο ημερίδας του Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων, που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία της Επιτρόπου Ισότητας, της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού και άλλων αρμοδίων, καθώς και εμπλεκόμενων φορέων.
 
Επί τάπητος τέθηκαν θέματα οικογενειακού δικαίου και τα προτεινόμενα νομοσχέδια, τις αλλαγές επί των οποίων ανέλυσε ο πρόεδρος του Οικογενειακού Δικαστηρίου, Σωτήρης Λιασίδης.
Ο πρόεδρος του Οικογενειακού Δικαστηρίου, Σωτήρης Λιασίδης.
 
Θέμα της ημερίδας ήταν: «Εκσυγχρονισμός του Οικογενειακού Δικαίου και Προστασία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων/Τα προτεινόμενα Νομοσχέδια».
 
Η πρόεδρος των Μονογονιών Αργεντούλα Ιωάννου, κατέθεσε τις εισηγήσεις του Συνδέσμου, διατυπώνοντας τη θέση ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις δεν επιλύουν τα προβλήματα διάλυσης ενός γάμου, ούτε βελτιώνουν τη λειτουργία των οικογενειακών δικαστηρίων.
Η πρόεδρος των Μονογονιών, Αργεντούλα Ιωάννου. 

Και το κυριότερο, όπως εξήγησε, δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της δίκαιης διευθέτησης των θεμάτων επιμέλειας των παιδιών, ούτε του καθορισμού δίκαιων διατροφών ούτε και της θεσμοθέτησης μηχανισμού είσπραξή τους.
 
Δεν αντιμετωπίζεται η ανάγκη διατροφής συζύγων, ιδιαίτερα όταν οι μητέρες έχουν την φύλαξη των παιδιών και δεν μπορούν να εργαστούν ή βγαίνουν από μια μακρόχρονη έγγαμη συμβίωση χωρίς να έχουν εργαστεί, οδηγούμενες σε  πλήρη φτωχοποίηση, επισήμανε.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι δεν αντιμετωπίζεται η δίκαιη διευθέτηση των περιουσιακών διαφορών, ιδιαίτερα η δημιουργία χρεών και οι εκποιήσεις από τις τράπεζες κατοικιών που βρίσκονται ενώπιον των οικογενειακών δικαστηρίων.
 
Εξάλλου, όπως είπε, οι Υπηρεσίας Κοινωνικής Ευημερίας και Ψυχικής Υγείας δεν είναι επαρκώς στελεχωμένες για να μπορούν να συνδράμουν στο έργο της αποκατάστασης γονικών  σχέσεων, αλλά και της αποτροπής γονικής αποξένωσης, πράγμα το οποίο ο Σύνδεσμος διεκδικεί να γίνει άμεσα.

Οι ανησυχίες για τη νομική αρωγή
Ο Σύνδεσμος εκφράζει την ανησυχία του για την δραστική μείωση παροχής της νομικής αρωγής στα οικογενειακά δικαστήρια, την ίδια ώρα που όπως τονίζει, οι εκθέσεις της  Επιτροπής της Σύμβασης για την Εξάλειψη όλων των  Διακρίσεων σε Βάρος της  Γυναίκας καλούν την Κυπριακή Δημοκρατία να ενισχύσει την πρόσβαση των ευάλωτων στρωμάτων γυναικών σε μηχανισμούς προστασίας.
 
Ο Σύνδεσμος τονίζει την ανάγκη εκσυγχρονισμού, επέκτασης, αλλά και ταχύτερης παραχώρησης της νομικής αρωγής σε διάδικους που έχουν απόλυτη ανάγκη για προστασία των δικαιωμάτων τους και των παιδιών, ιδιαίτερα όταν από τα εκδοθέντα διατάγματα εξαρτάται η λήψη του επιδόματος μονογονιού και του ΕΕΕ.
 
Διαφωνία εκφράζεται επίσης και για το γεγονός ότι δεν καταργείται η αχρείαστη -κατά τον Σύνδεσμο- τρίμηνη προθεσμία για πνευματική συνδιαλλαγή από την Εκκλησία πριν την καταχώρηση διαζυγίου, η οποία συνεπάγεται απώλεια τριών μηνών επιδομάτων   (μονογονεικού και ΕΕΕ),  αφού το διαζύγιο αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση παραχώρησης αυτών, ενώ οι οικογένειες δεν έχουν καμία ενδιάμεση προστασία.
 
Όχι στη φτωχοποίηση των μονογονιών
Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι, θα συνεχίσει να διεκδικεί τον ριζικό εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, καλώντας ταυτόχρονα τα κόμματα να παρέμβουν αποφασιστικότερα στην βελτίωση των νομοσχεδίων και τον υπουργό Δικαιοσύνης να πράξει αυτό που του αναλογεί για να αποτρέψει την περαιτέρω φτωχοποίηση των γυναικών μονογονιών.
 
Επίτροπος Ισότητας: Δεν προστατεύονται οι γυναίκες
Τις ανησυχίες του Μονογονεϊκού Συνδέσμου, ασπάζεται και η Επίτροπος Ισότητας Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου.

                                                                                                             Η Επίτροπος Ισότητας Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου.

Όπως επισήμανε, το Συμβούλιο του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας διαπίστωσε ότι στις εισηγήσεις των ομάδων εμπειρογνωμόνων που διόρισε το Υπουργείο Δικαιοσύνης για εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου, δεν ενσωμάτωναν την έμφυλη διάσταση και την ανάγκη προστασίας των γυναικών, των οποίων η θέση, δυσχεραίνεται περαιτέρω από τη διάλυση ενός γάμου.
 
Ανέφερε, εξάλλου, ότι στα πλαίσια της λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού, συστάθηκε Ad Hoc Επιτροπή για μελέτη όσων προκύπτουν, με στόχο την υποβολή προτάσεων, που να λαμβάνουν υπόψη μια σειρά παραγόντων.
 
Αναγνώρισε, πάντως, ότι ο εκσυγχρονισμός του Νομοθετικού πλαισίου είναι επιβεβλημένος, καθώς οι νόμοι πρέπει να ακολουθούν τους μετασχηματισμούς της Κυπριακής Οικογένειας μέσα στο χρόνο.
 
Ήδη, πρόσθεσε, τα νομοσχέδια έχουν κατατεθεί στη Βουλή και έχει ξεκινήσει η συζήτησή τους ενώπιον της Επιτροπής Νομικών.

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας