Μέτρα για την ισότητα ζητούν ΠΕΟ - ΠΟΓΟ από την Υπουργό Εργασίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, ΠΕΟ και ΠΟΓΟ απέστειλαν υπόμνημα στην Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, ζητώντας όπως η Κυβέρνηση προβεί σε δράσεις για αποτελεσματική προαγωγή της ισότητας των φύλων.

Στο υπόμνημά των δύο οργανώσεων, το οποίο δίνεται στη δημοσιότητα, τονίζεται η «ανάγκη ότι το κράτος πρέπει να προβεί σε ενεργότερες δράσεις, συλλογικές και καινοτόμες, οι οποίες θα προάγουν ολοένα και πιο αποδοτικά, όχι μόνο την αρχή της ισότητας των φύλων στην εργασία και την ίση εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, στην πολιτική και τη δημόσια σφαίρα, αλλά και στον τομέα της προστασίας των γυναικών από τη φτώχεια και τη βία».

«Με αυτή την ευκαιρία, πραγματοποιήσαμε σήμερα, συμβολική πορεία κάτω από το σύνθημα «Όχι στις ανισότητες, Όχι στις διακρίσεις»», αναφέρεται.

Οι δύο οργανώσεις διεκδικούν «ρυθμίσεις που να δημιουργούν στους εργοδότες νομική υποχρέωση για εφαρμογή των συμφωνημένων όρων απασχόλησης μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και δημιουργία πλαισίου που να διασφαλίζει μίνιμουμ δικαιώματα σ’ όλους τους εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας».
 
Ζητούν επίσης «εξειδικευμένα μέτρα και προγράμματα για ένταξη και επανένταξη των άνεργων γυναικών στην εργασία τα οποία θα σχεδιαστούν με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των άνεργων γυναικών».

Καλούν την Κυβέρνηση όπως προωθήσει μέτρα που να βελτιώνουν την πολιτική στήριξης της εργαζόμενης οικογένειας. Δίνουν τα παραδείγματα της βελτίωσης του νόμου για την άδεια πατρότητας, της κάλυψης της γονικής άδειας με επίδομα, της συνεχούς παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας του Νόμου για τη μητρότητα, και βελτίωση του τρόπου και του χρόνου πληρωμής του επιδόματος μητρότητας.

Ζητούν ένα «ολοκληρωμένο σχεδιασμό και ανάπτυξη των αναγκαίων συνεργειών μεταξύ κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο την κάλυψη των αναγκών σε δομές φροντίδας, στήριξης και προστασίας νηπίων, παιδιών, βρεφών, ηλικιωμένων και αναπήρων».

Διεκδικούν ακόμη ουσιαστική αύξηση των κονδυλίων που παρέχονται από το Σχέδιο Κρατικών Χορηγιών στα κοινωνικά προγράμματα εθελοντικών φορέων όπως τα ΣΚΕ, και σχέδιο οικονομικής στήριξης ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων οικογενειών για κάλυψη του κόστους φροντίδας παιδιών.

Καλούν επίσης την Κυβέρνηση όπως προχωρήσει με μέτρα για έμπρακτη προώθηση των αρχών της ισότητας και της ίσης αμοιβής. Προς αυτό αναγκαία θεωρούν την «κατάρτιση σε ετήσια βάση προγράμματος επιθεωρήσεων για τα θέματα ισότητας στην εργασία με ιδιαίτερη έμφαση στην ίση αμοιβή και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των επιθεωρήσεων».

Ζητούν την «ενεργότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή των Τμημάτων του Υπουργείου στην προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και της ίσης αμοιβής μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις», καθώς και στήριξη της πρωτοβουλίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων για εισαγωγή κώδικα σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας».

Διεκδικούν ακόμη, μεταξύ άλλων, «μέτρα για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων για εργασιακή και σεξουαλική εκμετάλλευση, της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών με τη λειτουργία χώρου θυμάτων βίας».

Προτείνουν επίσης «την ενοποίηση πολιτικών, δράσεων και θεσμών ισότητας ώστε με γρηγορότερους ρυθμούς να αντιμετωπιστεί  το αρνητικό φαινόμενο της άνισης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά και για να πλησιάσουμε περισσότερο το στόχο της πραγματικής ισοτιμίας».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας