Όχι στις προτεινόμενες τροποποιήσεις φορολόγησης οχημάτων από τον ΠΑΣΕΑ

Δεν ευσταθούν τα όσα διαδίδονται στην κοινή γνώμη, ότι δηλαδή ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εμπορίας Αυτοκινήτων (ΠΑΣΕΑ) συμφωνεί απόλυτα με τις προτάσεις νόμου για τη φορολογία οχημάτων, οι οποίες έχουν συζητηθεί στα κοινοβουλευτικά κόμματα, αναφέρει με σημερινή ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος.
 
Ο ΠΑΣΕΑ δημοσιεύει προχθεσινή επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής και τα μέλη των εμπλεκόμενων κοινοβουλευτικών επιτροπών, καθώς και προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα, όπου εκφράζει τις θέσεις του γύρω από το ζήτημα.
 
" Όσοι γνωρίζουν καλά το αντικείμενο μπορούν εύκολα να συμπεράνουν πόσο μεγάλες είναι οι διαφορές μας με ό,τι τείνει η πλειοψηφία της βουλής να ψηφίσει", συμπληρώνει.
 
Συγκεκριμένα, στην επιστολή του, ο ΠΑΣΕΑ αναφέρει πως είναι αντισυνταγματική, παράνομη και δεν συνάδει με την αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει", η οποιαδήποτε επιβάρυνση στο τέλος οχημάτων τα οποία έχουν τεχνολογία μεταγενέστερη του euro 5A ( χρονολογίας μοντέλου 2012 και μεταγενέστερα) και κυρίως οχήματα πετρελαιοκίνητα και τεχνολογίας euro6 (χρονολογίας 2015-2018).
 
Η επιβάρυνση σε αυτού του είδους οχήματα, σημειώνει ο Σύνδεσμος, δεν έχει εφαρμοστεί σε καμία χώρα της ΕΕ και υποστηρίζει πως "ο μοναδικός σκοπός που επιβάλλεται είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πωλητών καινούργιων αυτοκινήτων, αφού η επιβάρυνση αυτή θα κατευθύνει τους Κύπριους αγοραστές στην αγορά μόνο καινούργιου οχήματος".
 
Ο ΠΑΣΕΑ προσθέτει ότι αυτή η πρόνοια θα προσδώσει υπεραξία σε οχήματα που ήταν εγγεγραμμένα πριν την επιβολή της επιβάρυνσης-τέλους, αφού θα ισχύει μόνο για αυτοκίνητα που θα εισάγονται από τη ψήφιση του Νόμου και εντεύθεν.
 
"Με αυτόν τον τρόπο θα πληγεί οικονομικά ο μέσος καταναλωτής που αποτελεί, περίπου, το 70% της αγοράς και η φιλοσοφία της ανανέωσης των πεπαλαιωμένων αυτοκινήτων δεν θα λειτουργήσει", προσθέτει στην επιστολή του ο Σύνδεσμος, υπενθυμίζοντας την παλαιότερη απαγόρευση εισαγωγής οχημάτων κατηγορίας Ν1 από την Ιαπωνία και τρίτες χώρες, που αφορούσε μονοκάμπινα, διπλοκάμπινα και μικρά εμπορικά.
 
Στην περίπτωση αυτή, συνεχίζει, "το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί δυναμική και αξία στα εν λόγω οχήματα που βρίσκονταν στην Κύπρο πριν την απαγόρευση τους" και υποδεικνύει ότι, σήμερα, τα κατηγορίας Ν1 οχήματα έχουν μέσο όρο ηλικίας 25χρόνια, αφού η αγορά καινούργιου είναι ασύμφορη, ενώ κατέχουν την πρωτιά στα ρυπογόνα οχήματα αλλά και στην εμπλοκή τους σε θανατηφόρα τροχαία, στον τόπο μας.
 
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εμπορίας Αυτοκινήτων εισηγείται να αυξηθούν τα τέλη επιβάρυνσης στις κατηγορίες euro5Α, δηλαδή χρονολογίας μοντέλου 2011 και παλαιότερη. Προτείνει ακόμη όπως παραμείνει το τέλος των 12 ευρώ στον πίνακα που αφορά τα τέλη κυκλοφορίας όλων των οχημάτων με εκπομπές πέραν των 180CO2 και να προστεθεί ακόμα μια κατηγορία, με τέλος 15 ευρώ, για οχήματα με εκπομπές πέραν των 200CO2.
 
Τέλος, ο ΠΑΣΕΑ θεωρεί πως θα πρέπει να παραμείνει για ακόμα ένα χρόνο ο υφιστάμενος φόρος κατανάλωσης, για τα ρυπογόνα οχήματα, μέχρι να διαφανεί πόσα χρήματα θα μπορεί να εισπράττει το κράτος με τα νέα τέλη κυκλοφορίας που προτείνονται και "αφού δούμε, μετά τον Απρίλη του 2020, πως θα ενεργήσουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως είναι και οι οδηγίες της Ευρώπης, τότε πράττουμε αναλόγως".

Δειτε Επισης

Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια