Ξεκινούν οι στειρώσεις αδέσποτων γάτων-Τι λένε οι Φιλοζωικές

Την έναρξη υλοποίησης του Παγκύπριου Σχεδίου Στειρώσεων Αδέσποτων Γάτων 2019, συνολικής δαπάνης ύψους 75.000 ευρώ, ανακοίνωσαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Την υλοποίηση του Σχεδίου θα αναλάβουν οι Επαρχιακές Επιτροπές Ευημερίας των Ζώων, υπό την εποπτεία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Κάθε Δημοτικό και Κοινοτικό Συμβούλιο και κάθε εγγεγραμμένη Φιλοζωική Οργάνωση, καλούνται όπως υποβάλουν συμπληρωμένο το σχετικό έντυπο μέχρι τις 29/3/2019 στο Κτηνιατρικό Γραφείο της Επαρχίας τους, για να γνωστοποιήσουν την πρόθεσή τους για συμμετοχή στο Σχέδιο.

Σημειώνεται ότι μεμονωμένα άτομα και μη εγγεγραμμένες ομάδες που δρουν ως εθελοντές φροντίζοντας πολλά ζώα, μπορούν να συμμετέχουν μόνο μέσω Τοπικών Αρχών ή εγγεγραμμένων Φιλοζωικών Οργανώσεων.  Ο κατάλογος με τις Τοπικές Αρχές και τις Φιλοζωικές Οργανώσεις που θα συμμετέχουν, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες καλούν, επίσης, όλους τους εγγεγραμμένους Κτηνιάτρους του ιδιωτικού τομέα, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο Παγκύπριο Σχέδιο Στειρώσεων Αδέσποτων Γάτων.

Στο Σχέδιο θα συμμετάσχουν μόνο εγγεγραμμένοι Κτηνίατροι που διαθέτουν δεόντως εξοπλισμένες, από άποψης χειρουργείου και μετεγχειρητικής νοσηλείας των γάτων, μέχρι να παραδοθούν για επανεγκατάσταση στον χώρο από τον οποίο προέρχονται, κτηνιατρικές κλινικές.

Στόχος είναι οι στειρώσεις να κατανεμηθούν ισόποσα σε όλες τις κτηνιατρικές κλινικές, σημειώνουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ανεξαρτήτως αριθμού Κτηνίατρων που εργάζονται σε αυτές. Εγγεγραμμένοι κτηνίατροι που δεν διαθέτουν κλινικές πρέπει να δηλώσουν την κλινική στην οποία θα πραγματοποιούν τις στειρώσεις και να υποβάλουν μαζί με το ενδιαφέρον τους το σχετικό συμφωνητικό χρήσης/συνεργασίας με τη συγκεκριμένη κλινική.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι κτηνίατροι όπως, μέχρι τις 29/3/2019, δηλώσουν στο Κτηνιατρικό Γραφείο της Επαρχίας όπου δραστηριοποιούνται, την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στο υπό διενέργεια Σχέδιο, υποβάλλοντας υπογεγραμμένα πρωτότυπα όλων των απαιτούμενων εγγράφων.

Όλα τα σχετικά έγγραφα μπορούν να ανακτηθούν από την ιστοσελίδα των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών στη διεύθυνση
http://www.moa.gov.cy/moa/vs/vs.nsf/All/333C967E2D1E47A5C22582B800358529?OpenDocument
 
Χαιρετίζει το Κόμμα για τα Ζώα
αλλά επισημαίνει αδυναμίες
Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου χαιρετίζει την έναρξη του κυβερνητικού προγράμματος στείρωσης γάτων (και όχι σκύλων), όπως διευκρινίζει, για το έτος 2019, ωστόσο καλεί το Τμήμα Κτηνιατρικών Υπηρεσιών να δημοσιοποιήσει τα στατιστικά στοιχεία που συνέλεξε κατά την υλοποίηση των προηγούμενων προγραμμάτων για να διαφανεί αν υπάρχει η ανάγκη λήψης διορθωτικών ή άλλων μέτρων πριν την έναρξη του προγράμματος του 2019.
 
Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι από την αρχή  της  έναρξης  του κυβερνητικού προγράμματος στείρωσης  σκύλων και γάτων επέμενε ότι η επιτυχία αυτού του προγράμματος θα εξαρτιόταν πρωτίστως από το γεγονός ότι το Τμήμα Κτηνιατρικών Υπηρεσιών θα κατέγραφε στοιχεία και δεδομένα, με απώτερο σκοπό αυτά τα στατιστικά στοιχεία να έδιναν μια πλήρη εικόνα είτε για τη μείωση είτε για την αύξηση των εγκαταλελειμμένων σκύλων/γάτων.
 
Είναι παραδεκτό, επισημαίνει, ότι το πρόγραμμα  είχε αδυναμίες, παραλείψεις και ίσως  λάθη ωστόσο το κόμμα ευελπιστεί και πιστεύει ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες θα το έχουν ήδη αξιολογήσει και ότι έχουν καταγράψει όλα εκείνα τα στατιστικά στοιχεία που συνέλλεξαν από την υλοποίηση του προγράμματος της πρώτης φάσης Δεκέμβριος 2017, και την δεύτερη φάση τον Ιούνιο 2018.
 
Ευχή μας είναι οι πληθυσμοί αδέσποτων γάτων και σκύλων να μειώνονται και όχι να αυξάνονται ανεξέλεγκτα, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
Ο Γιώργος Σκαλιάς ο εκλεκτός του ΠτΔ ως ειδικός σύμβουλος για θέματα εκπαίδευσης
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων