Άτομα με αναπηρίες χορεύουν στην Πάφο

Ομάδα “moving” πραγματοποιήθηκε στην Πάφο με στόχο το δικαίωμα των ίσων ευκαιριών στα άτομα με ειδικές ικανότητες. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης ότι η ομάδα τους  αποτελείται από μια συγκροτημένη ομάδα έμπειρων και επαγγελματιών χοροδιδασκάλων- χορευτών και ατόμων με ενεργή εμπλοκή σε ομάδες ατόμων με αναπηρίες, παιδιών εφήβων και ενηλίκων στην Κύπρο και την Ελλάδα. 

Η Άννα Τσέλεπου  υπεύθυνη συντονισμού στην ομάδα "moving"  είπε πως η δράση τους στηρίζεται στις απεριόριστες δυνατότητες του ανθρώπου και στο δικαίωμα για ίσες ευκαιρίες. Η ομάδα μας  συνέχισε, αποτελείται από άτομα με και χωρίς αναπηρία , προσθέτοντας πως μαζί θέλουν να φτιάξουν ένα προσβάσιμο και ποιοτικά καλύτερο περιβάλλον για να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στην πολιτιστική ζωή του τόπου, να  συνυπάρξουν και μέσα από το χορό να δημιουργήσουν ποιοτική πολιτιστική ζωή. 

Η κ. Τσέλεπου σημείωσε πως η ομάδα τους  εξερευνά μέσα από τον σύγχρονο χορό, τον κινητικό αυτοσχεδιασμό και την χοροθεραπεία, τους τρόπους με τους οποίους τα άτομα αυτά χρησιμοποιούν το σώμα τους, φτιάχνουν καμπύλες στο χώρο, κινούμενοι ελεύθερα με όλες τις δυναμικές.

Εξάλλου σε δηλώσεις της η Σόφη Χαμπιαουρίδου δασκάλα χορού - αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κιβωτός για παιδιά με ειδικές ανάγκες) ανέφερε πως τα μαθήματα γίνονται στο Κέντρο Χορού & Μπαλέτου Μαρίας & Σόφης Χαμπιαουρίδου το οποίο είναι προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία.

Η ομάδα moving αποτελείται, όπως εξήγησε,  από 4 τμήματα τμήμα σύγχρονου χορού (αρτιμελής) τμήμα σύγχρονου χορού & κινητικού αυτοσχεδιασμού (ΑΜΕΑ) παιδικό τμήμα (ΑΜΕΑ) τμήμα ενσωμάτωσης όλων σε κοινή χορογραφία.

Η διδασκαλία ανέφερε , με την χρήση εξειδικευμένων βηματολογίων δίνει την ευκαιρία σε κάθε άτομο ανεξάρτητα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει να απολαύσει την μαγεία του χορού μαζί με όλα τα οφέλη που προσφέρει , διασκέδαση χαλάρωση ,εκγύμναση , πνευματική ανάπτυξη , κοινωνικοποίηση , πειθαρχία και ενίσχυση αυτοπεποίθησης.

Εξάλλου η  Μαρία Φιλίππου (χορεύτρια -δασκάλα χορού/χορογράφος- μέλος VSA)αναφέρθηκε στην  συμμετοχή τους  τα τελευταία δυο χρόνια στο διεθνή οργανισμό VSA ( very special arts). Η κ. Φιλίππου ανέφερε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε όλοι ότι η η ευαισθητοποίηση των ατόμων χωρίς αναπηρία με καλλιτεχνικά μέσα πετυχαίνει την ένταξη των ΑΜΕΑ στο πολιτιστικό γίγνεσθαι και πείθετε το κοινωνικό σύνολο πως η αναπηρία υπάρχει μόνο ως προκατάληψη. 

Αν συνέχισε, “διανύοντας το 2019 θέλουμε να μιλάμε για ποιότητα ζωής στις δομές υγείας και για συνολική φροντίδα των ασθενών ως ανθρώπων με σώμα, ψυχή και πνεύμα”, τότε σημείωσε, “ θα πρέπει να δεχτούμε, πως οι θεραπευτικές προσεγγίσεις μέσω των τεχνών δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη”.

Έχουμε είπε,  όλοι την δυνατότητα να παίξουμε με τον ρυθμό και να εξερευνήσουμε την κινητική μας φαντασία. ΑΜΕΑ χωρίς κινητικά προβλήματα όπως άτομα με νοητική στέρηση , αυτισμό , σύνδρομο down και άλλα νοητικά προβλήματα δεν έχουν κανένα περιορισμό ως προς το είδος του χορού και δεν απαιτούνται ιδιαίτερες τροποποιήσεις στα βήματα και την τεχνική τους, κατέληξε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ