One Billion Rising Revolution στην Κύπρο-Τρομάζουν τα στατιστικά για τη βία κατά γυναικών

Εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στη βία κατά των γυναικών, στο πλαίσιο του παγκόσμιου κινήματος One Billion Rising Revolution 2019, διοργανώνεται την Κυριακή, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Φανερωμένης στη Λευκωσία από το Κυπριακό Λόμπι Γυναικών.
 
Τα τελευταία 15 χρόνια στην Κύπρο, υπήρξαν πέραν των 30 δολοφονιών γυναικών από συντρόφους ή πρώην συντρόφους. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), το 89% των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια του 2017 ήταν γυναίκες. Η τηλεφωνική γραμμή στήριξης θυμάτων 1440 για το έτος 2018 δέχθηκε συνολικά 14.404 κλήσεις, με τα περιστατικά να σημειώνουν αύξηση, αφού το 2017 η συγκεκριμένη γραμμή δέχθηκε 12.833 κλήσεις.
 
Τα στατιστικά δεν περιποιούν τιμή σε κανένα. Μια στις τρείς γυναίκες ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, θα αντιμετωπίσει βία στη ζωή της, σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική. Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2014) που έγινε στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία  στις  πέντε γυναίκες έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία από σύντροφο ή πρώην σύντροφο, από την ηλικία των 15.
 
Όπως τονίζεται στο δελτίο Τύπου, «φέτος ξεσηκωνόμαστε, επαναστατούμε και διαμαρτυρόμαστε ενάντια στη βία κατά των γυναικών από συζύγους και συντρόφους. Για να σταματήσουμε να αγνοούμε τις μελανιές, ορατές και μη, και να στηρίξουμε τις γυναίκες που υπόκεινται σε οποιασδήποτε μορφής βία. Για να διεκδικήσουμε από το κράτος άμεση υλοποίηση της υποχρέωσης του να παρέχει ασφάλεια σε κάθε γυναίκα που κακοποιείται.»
 
«Σας καλούμε μέσα στο πνεύμα της αλληλεγγύης να δράσετε, όχι μια μέρα αλλά κάθε μέρα. Να κάνετε την επανάσταση τρόπο ζωής. Να είστε γενναίοι/ες να αντιδράσετε, να στηρίξετε, να αντισταθείτε, να ρωτήσετε τις δύσκολες ερωτήσεις. Σας καλούμε να δεσμευθείτε για συνεχή αντίσταση και αλληλεγγύη. Η συμμετοχή σας στην εκδήλωση One Billion Rising Revolution ενισχύει τη φωνή μας για να δοθεί ένα τέλος στην βία ενάντια στις γυναίκες από συζύγους και συντρόφους», υπογραμμίζει το Κυπριακό Λόμπι Γυναικών.  
 
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Μπορείτε να στηρίξετε την εκστρατεία χρησιμοποιώντας τα hashtags: #OneBillionRising #OBR19CY #RiseResistUnite #RiseInSolidarity.
 
 

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»