Η VIP λίστα των φυγόστρατων εφέδρων-Από πολιτικοί μέχρι ποδοσφαιριστές

Τι κοινό μπορεί να έχουν ένας πολιτικός, ένας επώνυμος δικηγόρος, ένας γνωστός ποδοσφαιριστής, ένας μεγαλοεπιχειρηματίας, ένα γνωστό πρόσωπο των ΜΜΕ και ένας απόγονος κρατικού αξιωματούχου; 

Ότι δεν πάνε έφεδροι!
 
Και αυτές δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά εκατοντάδες, καθώς πρόκειται για άτομα τα οποία στο παρελθόν είχαν σπουδάσει στο εξωτερικό και παρέλειψαν να προβούν σε δήλωση επαναπατρισμού τους με την επιστροφή τους στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγήκε στην… αναφορά ο Δημήτρης Δημητρίου-«Εγώ είμαι, που δεν παρουσιάζομαι στην εφεδρεία»


Μάλιστα όπως επισημαίνει στην έκθεσή του ο Γενικός Ελεγκτής, το πρόβλημα έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, αφού σχεδόν έντεκα χιλιάδες έφεδροι της κατηγορίας φοιτητών του εξωτερικού, εξακολουθούν να είναι καταχωρισμένοι στην προσωρινά διαγραμμένη δύναμη εφεδρείας μετά τη λήξη της αναστολής που τους χορηγήθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βαφτίζονται αστυνομικοί και πυροσβέστες και απαλλάσσονται από την εφεδρεία

 
Ποιους ξέρουμε
Και όμως, πολλοί εκ των έντεκα χιλιάδων ξεχασιάρηδων –τάχατες- που δεν δήλωσαν την επιστροφή τους στην Κύπρο για να υπηρετούν ως έφεδροι, είναι πέρα για πέρα γνωστοί και ευυπόληπτοι πολίτες, αλλά και υπεράνω υποψίας.
 
Όπως καταγράφει ο Γενικός Ελεγκτής, πρόκειται συγκεκριμένα για:

  • πρώην και νυν κρατικούς αξιωματούχους του ευρύτερου δημόσιου τομέα,
  • αξιωματούχους κοινοβουλευτικού κόμματος,
  • επώνυμους δικηγόρους,
  • γνωστό πρόσωπο των ΜΜΕ,
  • διαιτητές ποδοσφαίρου,
  • γνωστούς ποδοσφαιριστές,
  • απόγονους, συγγενείς διατελεσάντων και νυν κρατικών αξιωματούχων,
  • εκλεγμένους αξιωματούχους,
  • προέδρους αθλητικών ομοσπονδιών,
  • πρώην ανώτατους αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς,
  • πρώην ανώτατους αξιωματικούς της Αστυνομίας,
  • λειτουργούς του Υπουργείου Άμυνας,
  • γνωστούς επιχειρηματίες
 
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, βάσει στοιχείων τα άτομα αυτά διαμένουν και εργάζονται στην Κύπρο.
 
Ένα στοιχείο μάλιστα που βγάζει μάτια και πρέπει να υπογραμμισθεί είναι η περίπτωση 381 δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι ενώ  εργάζονται στο δημόσιο και λαμβάνουν κανονικά τον μισθό τους, εξακολουθούν να είναι καταχωρισμένοι στο μηχανογραφικό σύστημα της εφεδρείας με τις ενδείξεις «εξωτερικό φοιτητής», «εξωτερικό για λόγους εργασίας»  και «εξωτερικό μόνιμος κάτοικος», με αποτέλεσμα  να μην καλούνται για εκτέλεση εφεδρικής υπηρεσίας σε Μονάδες της Εθνικής Φρουράς.
 
Ποινικό αδίκημα και όμως…
Ο Γενικός Ελεγκτής τονίζει πως ουδέποτε προωθήθηκε μέχρι στιγμής από μέρους των υπευθύνων η διαδικασία δίωξης εφέδρων, οι οποίοι βάσει στοιχείων που τηρούνται τόσο στο ΓΕΕΦ, διαφαίνεται ότι διαπράττουν συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα που καθορίζονται στον περί Εθνικής Φρουράς Νόμο.
 
Αναφέρει ακόμη, ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται από τους Αστυνομικούς Σταθμούς, για την επίδοση των πάσης φύσεως στρατιωτικών εντολών προς τους εφέδρους, είναι ανεπαρκείς και αναποτελεσματικές.
 
Οι συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή
Στην έκθεσή του ο Γενικός Ελεγκτής, τονίζει ότι κρίνεται αναγκαίος ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την επανεξέταση/αναθεώρηση των υφιστάμενων διαδικασιών/πρακτικών οι  οποίες εφαρμόζονται μέχρι σήμερα, με σκοπό τη λήψη των ενδεδειγμένων διορθωτικών/βελτιωτικών μέτρων που θα διασφαλίζουν τη συνεχή επιστρατευτική παρακολούθηση κάθε εφέδρου.
 
Προς τη κατεύθυνση αυτή, εισηγείται όπως εξετασθούν/αξιολογηθούν οι παρακάτω ενέργειες:
 
  • Καλύτερη αξιοποίηση των βάσεων δεδομένων των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Αρχείου Πληθυσμού, όπου τηρούνται επικαιροποιημένα στοιχεία για το σύνολο των πολιτών της ΚΔ, προκειμένου να διενεργείται σε τακτική βάση επαλήθευση των αντίστοιχων στοιχείων των εφέδρων που είναι καταχωρισμένα στο ΓΕΕΦ.
 
  • Ενημέρωση του Κεντρικού Πληροφοριακού Συστήματος της Αστυνομίας (CPCS) με τα στοιχεία των εφέδρων, που αναζητούνται μέσω των Αστυνομικών Σταθμών για επίδοση διαφόρων στρατιωτικών εντολών.
 
  • Προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων ώστε να επιτρέπεται η ανάθεση συγκεκριμένων καθηκόντων, που εκτελούνται σήμερα από την Αστυνομία και αφορούν στην επίδοση στρατιωτικών εντολών προς τους εφέδρους, από κατάλληλα εξουσιοδοτημένο και εκπαιδευμένο προσωπικό της ΕΦ.

 
Η έκθεση
Αντικείμενο της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, ήταν η εξέταση της συμμόρφωσης με την υποχρέωση εκπλήρωσης εφεδρικής υπηρεσίας, η οποία ξεκινά μετά την εκπλήρωση της υποχρέωσης στρατιωτικής θητείας του εφέδρου, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο συμπληρώνει το 50ο έτος της ηλικίας του.  

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Νέες παράτυπες εργασίες στον Ακάμα καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις
Στήριξη στον ΚΟΑΠ δήλωσε ο ΓΓ ΑΚΕΛ στον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών
Ο ΣΕΑΠΕΚ καλεί αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων ΑΠΕ
Νέος γύρος διαβουλεύσεων με τα κόμματα για τους χαμηλόμισθους από την Ισότητα
Η ανάγκη πάταξης αθέμιτων πρακτικών για γεωργικά προϊόντα τέθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας
Μη τήρηση δεσμεύσεων και αδράνεια για το Περνέρα διαπίστωσε η Βουλή
Επαφές Επικεφαλής Επιστήμονα στο Τόκιο για συνεργασία σε έρευνα και καινοτομία
Ανακαλείται μείγμα για κοτόπουλο λόγω εντοπισμού αλλεργιογόνου ουσίας (pic)
Για τα μέτρα της Κύπρου για μείωση θαλάσσιας ρύπανσης μίλησε η Υπ. Περιβάλλοντος στο OOC-9