Υπέρ της καταβολής επιδόματος σε παιδιά μόλις έρθουν Κύπρο, η Βουλή

Την ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας για την παροχή κοινωνικών επιδομάτων σε οικογένειες με παιδιά χωρίς να τίθεται ως προϋπόθεση η  διαμονής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στην Κύπρο, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της επιτροπής που εξέτασε τα παράπονα που έλαβε γι΄αυτό το θέμα η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ο κ. Φακοντής είπε ότι «στην υφιστάμενη νομοθεσία υπάρχει πρόνοια ότι κάποιος για να είναι δικαιούχους θα πρέπει να έχει πέντε χρόνια διαμονής στην Κύπρο».

«Είναι τραγικό να αφήνουμε παιδιά χωρίς πόρους διαβίωσης απλά και μόνο επειδή χρειάζεται να έχουν παραμονή στην Κύπρο 5 έτη. Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες τροποποιήσεις της νομοθεσίας ώστε να παραχωρείται το επίδομα τέκνου και μονογονιού χωρίς προϋποθέσεις παραμονής στην Κύπρο», είπε κάνοντας λόγο για στρεβλώσεις του νόμου. « Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα», ανέφερε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής Μάριος Μαυρίδης είπε ότι το πρόβλημα εστιάζεται στην χρονική περίοδο των πέντε χρόνων που κάποιος θα πρέπει να παραμείνει στην Κύπρο για να δικαιούται επιδόματα, σημειώνοντας ότι το αρμόδιο υπουργείο λαμβάνει άμεσα μέτρα για στήριξη αυτών των παιδιών, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για θεσμοθέτηση κάποιων πρακτικών.  

«Μπορεί να είναι κυπριόπουλα που να ήρθαν από το εξωτερικό και δεν είναι πέντε χρόνια στην Κύπρο, μπορεί να είναι παιδιά οικογενειών που έχουν υποβάλει αίτημα για άσυλο», είπε

H Επίτροπος επισημαίνει σε υπόμνημά της προς την Επιτροπή ότι δέχθηκε σωρεία παραπόνων και μέσα από περαιτέρω διερεύνηση του θέματος, διαπιστώθηκε ότι από τις πρόνοιες ή/και τον τρόπο εφαρμογής των νόμων για την παροχή επιδόματος τέκνου και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, επηρεάζονται: παιδιά με Καθεστώς Διεθνούς, Προστασίας, παιδιά Ευρωπαίοι πολίτες, παιδιά υπήκοοι της Κυπριακής Δημοκρατίας που δε διέμεναν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας περιοχές, τα οποία δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα κοινωνικών παροχών.

Τέτοιες ομάδες παιδιών,όπως αναφέρεται  μπορεί να είναι: παιδιά Κύπριοι υπήκοοι που έχουν επαναπατρισθεί, παιδιά Τουρκοκύπριοι ή Τουρκοκύπριοι Ρομά που αποφάσισαν να μετοικήσουν στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας περιοχές και παιδιά Κύπριοι υπήκοοι που διαμένουν με μονογονέα από τρίτη χώρα, ο/η οποίος/α δεν πληροί τη χρονική προϋπόθεση για νόμιμη και συνεχή διαμονή στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας
 
«Δεν μπορεί ένα παιδί να στερείται κοινωνικών επιδομάτων λόγω της καταγωγής του ή του χρόνου διαμονής του στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι η Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, εφαρμόζει στην πράξη με διαφορετικό τρόπο τις δύο νομοθεσίες οι οποίες εξασφαλίζουν την πρόσβαση ατόμων σε κοινωνικές παροχές.
 
Συγκεκριμένα, ενώ για παροχή του Ε.Ε.Ε. τα άτομα με νομικό καθεστώς που προβλέπεται στον περί Προσφύγων Νόμο δύνανται να υποβάλουν αίτηση ανεξάρτητα από το χρόνο διαμονής τους στη Δημοκρατία, για την παροχή του Επιδόματος Τέκνου δεν ισχύει το ίδιο» σημειώνει στο υπόμνημά της η Λήδα Κουρσουμπά.
 
Η Επίτροπος καταλήγει παραθέτοντας σειρά εισηγήσεων με κύριο ζητούμενο την επαναξιολόγηση των κοινωνικών πολιτικών και των τρόπων εφαρμογής τους και την αναθεώρηση και τροποποίηση του νόμου για το ΕΕΕ και του νόμου για την παροχή του επιδόματος τέκνου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι κάθε παιδί απολαμβάνει το δικαίωμα επαρκούς βιοτικού επιπέδου.
 
«Η θέσπιση απαιτήσεων διαρκούς διαμονής που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση της μετανάστευσης απόρων στο κράτος, μειώνει το επίπεδο των παροχών του κράτους προς τις πιο ευάλωτες ομάδες. Η εξοικονόμηση πόρων για το δημοσιοοικονομικό συμφέρον δε δικαιολογεί αποφάσεις που κάνουν διακρίσεις μεταξύ ισότιμων πολιτών, όπως είναι οι περιπτώσεις παιδιών με κυπριακή υπηκοότητα» σημειώνεται στο υπόμνημα.

Δειτε Επισης

Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου
Το 55% της αγοράς οίνου καλύπτεται από κυπριακές ποικιλίες και 45% από ξένες
Υπ. Παιδείας: Να δώσουμε τα εφόδια για πολίτες που θα συμβάλουν στην επανένωση
Έλεγχοι από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή σε πάνω από 300 περίπτερα
Νομοθετική ρύθμιση πρακτικής άσκησης φοιτητών προωθεί η Κυβέρνηση