Άρωμα γυναίκας… στα decks των νυχτερινών μαγαζιών της Κύπρου (pics)

Κανείς δεν είπε πως το να είσαι dj είναι ανδρική υπόθεση… Τα χρόνια περνούν, ο κόσμος αλλάζει και νέοι άνθρωποι κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα ή στη περίπτωση της Ραφαέλας, το χόμπι τους επάγγελμα -κατά το ήμισυ- ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το επάγγελμα του dj στην Κύπρο είναι κατά βάση ανδροκρατούμενο.

Ίσως δεν είναι η μόνη γυναίκα στην Κύπρο που καταφέρνει να ξεσηκώνει τον κόσμο με τις μουσικές της επιλογές, ωστόσο η Ραφαέλα Γρουτίδου ή dj Grout τα τελευταία δύο χρόνια κατάφερε να έχει το δικό της κοινό και φυσικά να εργάζεται τις περισσότερες ημέρες της βδομάδας πίσω από τα decks αρκετών μαγαζιών.

Από πολύ μικρή γέμιζε τα ράφια της με δεκάδες δίσκους, διάφορων καλλιτεχνών, διαφορετικών ειδών μουσικής και ολοένα μεγάλωνε η αγάπη της για την μουσική.  Στα 26 της πλέον, λογίστρια στο επάγγελμα, τα βράδια κουβαλάει τα απαραίτητα, -μαζί και την ενεργεία της- και ποντάρει στη διασκέδαση του κόσμου.

Η dj Grout μοιράζεται στον REPORTER την ιστορία της για το πώς πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με το djing, τη μουσίκη της και το αν νιώθει μειονεκτικά ως μια από τις λίγες γυναίκες σ΄έναν ανδροκρατούμενο χώρο.
Από πότε ασχολείσαι με τη μουσική και τι είναι αυτό που σε ώθησε να γίνεις Dj;
Από μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου να ακούω ασταμάτητα μουσική, να αγοράζω CD διαφόρων καλλιτεχνών, να ψάχνω και να μαθαίνω συνέχεια καινούρια τραγούδια στον υπολογιστή. Μετά όταν πήγα για σπουδές είχα κατεβάσει ένα πρόγραμμα για Djs στον υπολογιστή και χωρίς κανένα εξοπλισμό ξεκίνησα να δοκιμάζω να μιξάρω τραγούδια έτσι για την πλάκα. Σιγά-σιγά προέκυψε το να αναλαμβάνω parties σε σπίτια και μετά από παρότρυνση φίλων είπα γιατί όχι, να δοκιμάσω να μπω πιο βαθιά στο djing, αγόρασα μια μικρή κονσόλα και έτσι τα τελευταία 4 χρόνια ασχολούμαι «επαγγελματικά».
Είσαι η μόνη γυναίκα dj στην Κύπρο που παίζει μουσική σε μαγαζιά;
Αν είμαι η μόνη γυναίκα dj που παίζω σε μαγαζιά δεν γνωρίζω να σας πω με σιγουριά. Έχω ακούσει ότι υπάρχουν κάποιες αλλά το σίγουρο που μπορώ να σας πω είναι πως είμαι μία από τις πολύ λίγες γυναίκες στη Κύπρο που ασχολείται με την μουσική ως Dj, ιδιαίτερα στο είδος μουσικής που παίζω.

Σε ένα ανδροκρατούμενο πόστο ένιωσες ποτέ μειονεκτικά;
Μπαίνοντας σε αυτό το χώρο, ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι είναι ανδροκρατούμενος και ποτέ μου δεν είχα μπει στην διαδικασία να διστάσω να ασχοληθώ με το Djing  για αυτό το λόγο. Αντιθέτως, έχοντας συνεργαστεί και με διάφορους άλλους άξιους Djs ή και ακόμα με τους κάτοχους των μαγαζιών που συνεργάζομαι μου τρέφουν μεγαλύτερο σεβασμό λόγω του ότι είμαι γυναίκα και κάνω αυτό που κάνω σε ισάξιο επίπεδο. Πιστεύω πως πλέον θεωρείται κλισέ να χωρίζουμε γενικά τα επαγγέλματα ανάλογα με το φύλο. Ο καθένας μας μπορεί να κάνει αυτό που θέλει αρκεί να έχει αυτοπεποίθηση και τις ικανότητες που χρειάζεται.
Ποιο είδος μουσικής προτιμάς να παίζεις στην κονσόλα σου;
Γενικά ακούω λίγο απ’ όλα γιατί μου αρέσει να ενημερώνομαι και να ξέρω τι γίνεται όσο γίνεται σε διάφορα είδη μουσικής είτε ελληνικής είτε ξένης, όπως House, R&Β, Hip Hop, Pop κλπ. Όμως από μικρή τα ακούσματα μου είναι ξένα R&B και Hip Hop και ότι άλλο γύρω από αυτή τη μουσική όπως, Dancehall, Afrobeats, Bashment, Urban, Grime, Mainstream και Pop και αυτό το είδος αντιπροσωπεύω εν ώρα δράσης.

Πώς είναι να δουλεύεις νύχτα;
Το να δουλεύει κάποιος νύχτα εκτός από το ωράριο που μπορεί για κάποιους να θεωρηθεί δύσκολο, μπορείς να δεις τα πάντα, είτε καλά είτε κακά, αρκεί να ξέρει ο καθένας να προσέχει τον εαυτό του. Δεν με θεωρώ ότι δουλεύω, εγώ το παίρνω ότι περνώ καλά λες και βγήκα έξω με την παρέα μου να διασκεδάσω, αρκεί να βλέπω ότι ο κόσμος από κάτω περνά κι αυτός καλά. Με το που γίνει αυτό, εγώ φορτίζομαι με αυτή την ενέργεια και ότι και να έχω το ξεχνώ. Το ωράριο μου βέβαια επειδή είναι λίγο περίεργο όποτε βρίσκω κενό προσπαθώ να ξεκουράζομαι.
Πώς είναι η νυχτερινή ζωή στην Κύπρο; Επιλέγει ο κόσμος χώρους διασκέδασης βασισμένος στο ποιος παίζει μουσική;
Νομίζω γενικά δεν πρέπει να έχουμε παράπονο σε αυτό το τομέα. Η νυχτερινή μας ζωή είναι αρκετά πλούσια, έχει όλα τα είδη διασκέδασης είτε στο κάτι χαλαρό είτε στο έντονο. Παίζουν αρκετά πράγματα ρόλο για το που θα επιλέξει ο κόσμος να διασκεδάσει. Κάποιοι επιλέγουν το χώρο, κάποιοι άλλοι τον Dj ή το είδος μουσικής γενικότερα που θα προτιμούσαν να ακούσουν ή το συνδυασμό των δύο. Αλλά σίγουρα για μένα κάνει τη διαφορά στο χώρο ένας Dj, γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν αρκετοί, που ο καθένας έχει τη δική του ταυτότητα και ο κόσμος το αναγνωρίζει. 

Θα μπορούσε κάποιος να επιβιώσει μόνο ως dj στην Κύπρο;
Αυτό εξαρτάται πώς το σκέφτεται και πως λειτουργά ο καθένας στη ζωή του. Εξαρτάται βέβαια και πια γραμμή της καριέρας αυτής θα ακολουθήσει κάποιος. Υπάρχει ανταγωνισμός, όπως σε όλα τα επαγγέλματα, αλλά σε αυτό δεν μπορείς να ξέρεις πάντα ότι θα έχεις τις ίδιες δουλειές κάθε μήνα και επίσης είναι ένα επάγγελμα που σχεδόν απίθανο να το κάνεις για πάντα.
Ποιες είναι οι προσδοκίες σου; Πώς φαντάζεσαι τη ζωή σου σε όλα τα επίπεδα σε δέκα χρόνια;
Να είμαι καλά για να έχω ακόμα παραπάνω αντοχές να μπορώ να κάνω αυτό που κάνω τώρα. Να μπορώ να συνδυάζω το χόμπι με την δουλειά μου όσο πιο μακριά γίνεται χρονικά γιατί αυτό το χόμπι με γεμίζει μόνο και μόνο που βλέπω το κόσμο στα μαγαζιά που παίζω να περνά καλά και να διασκεδάζει. Σε δέκα χρόνια ελπίζω να είμαι τελειωμένη στο λογιστικό τίτλο και αν είμαι σε θέση να μπορώ να διασκεδάζω το κόσμο να είστε σίγουροι ότι κάπου εκεί στα νυχτερινά λημέρια μας, θα είμαι.

Δειτε Επισης

Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»