Τετάρτη 14 Απρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Ψέκασαν οστά αγνοουμένων με χημικά και σήμερα δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν

Μαρία Στυλιανού  07/03/2016 11:47
Ψέκασαν οστά αγνοουμένων με χημικά και σήμερα δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν

Ψέκασαν οστά αγνοουμένων με χημικά και σήμερα δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν

Μαρία Στυλιανού  07/03/2016 11:47
Σε εξειδικευμένο εργαστήριο του αμερικανού στρατού στις ΗΠΑ στάλθηκαν δείγματα οστών, σε μια προσπάθεια εξαγωγής γενετικού υλικού για σκοπούς ταυτοποίησης.
 
Πρόκειται για δείγματα από οστά που φυλάσσονταν για χρόνια σε κιβώτια στο εργαστήριο που διατηρεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην Έγκωμη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας φιλελεύθερος, τα συγκεκριμένα οστά ξεθάφτηκαν στην πλειοψηφία τους από το Στρατιωτικό Κοιμητήριο Λακατάμιας (και κάποια από το κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης) την περίοδο 1979 – 1981.
 
Όπως ανέφερε στο Reporter ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, στην πλειοψηφία τους, τα οστά αυτά ψεκάστηκαν με κάποιου είδους χημικές ουσίες την περίοδο εκείνη, καθώς υπήρχε το σκεπτικό ότι με αυτό τον τρόπο αφενός θα διατηρούνταν καλύτερα και αφετέρου θα περιοριζόταν η οσμή τους. Ωστόσο,  ο ψεκασμός αυτός φαίνεται πως κατέστησε αδύνατο για οποιοδήποτε επιστημονικό εργαστήριο σήμερα να απομονώσει  το γενετικό τους υλικό για σκοπούς ταυτοποίησης.
 
Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, δείγματα έχουν αποσταλεί σε αρκετά εργαστήρια, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, χωρίς επιτυχία.  Τόνισε ότι οι ελπίδες εναποτίθενται πλέον μόνο στο συγκεκριμένο εργαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο ανήκει στον αμερικανικό στρατό και είναι το μοναδικό που έχει τέτοιου είδους εμπειρία, λόγω ταυτοποίησης οστών  στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Βιετνάμ. «Έχουμε στείλει πέντε δείγμα πριν από περίπου δύο βδομάδες και αναμένουμε. Αν δεν έχουμε αποτέλεσμα και από εκεί, τότε δεν θα μπορέσουμε να ταυτοποιήσουμε τα οστά αυτά. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία», ανέφερε ο κ. Φωτίου, προσθέτοντας πως τα αποτελέσματα αναμένονται σε τρεις με τέσσερις βδομάδες.
 
Πέντε κατηγορίες οστών…
Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, το σύνολο των οστών που βρίσκονται φυλαγμένα σε 60 κασόνια στο εργαστήριο της Έγκωμης εμπίπτουν σε πέντε κατηγορίες. Η πρώτη και μεγαλύτερη αφορά τα οστά που ξεθάφτηκαν από το  Στρατιωτικό Κοιμητήριο Λακατάμιας και ψεκάστηκαν.
Η δεύτερη αφορά οστά, τα οποία εστάλησαν στο παρελθόν στην Ελλάδα, για να διαπιστωθεί εκ των υστέρων ότι έγινε λάθος και δεν ανήκαν στις οικογένειες, στις οποίες είχαν δοθεί. Πρόκειται για 43 περιπτώσεις. Κάποιες οικογένειες έχουν δεχθεί να επιστρέψουν τα οστά, κάποιες άλλες όμως αρνούνται (13 στο σύνολο), με την υπόθεση να καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη στο χειρισμό.
Η τρίτη κατηγορία αφορά επιπλέον οστά αγνοουμένων, οι οποίοι έχουν ήδη ταυτοποιηθεί και ταφεί από τις οικογένειες τους.
Η άλλη κατηγορία αφορά οστά 20 Ελλήνων και οκτώ Κυπρίων,  για τα οποία αν και έχει εξαχθεί δείγμα γενετικού υλικού, δεν έχει δοθεί δείγμα DNA από συγγενείς τους για σκοπούς ταυτοποίησης.
Στην τελευταία κατηγορία εμπίπτουν τα οστά οκτώ προσώπων. Μέρος των οστών αυτών έχουν ταυτοποιηθεί.
 
Τα οστά του Τύμβου Μακεδονίτισσας
Η ιστορία αυτή δείχνει την προχειρότητα με την οποία είχε τύχει χειρισμού στο παρελθόν η υπόθεση των αγνοουμένων.
Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο 1979 – 81 ομάδα από το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ελλάδας και συγγενείς ελλήνων Αγνοουμένων ήλθαν στην Κύπρο αναζητώντας τα οστά δικών τους ανθρώπων.  Όπως φαίνεται, κατά τη διαδικασία αναζήτησης και ξεθάματος, κάποια οστά αναμείχθηκαν μεταξύ τους. Το οστά τότε δίνονταν στους Ελλαδίτες μέσα σε κασελάκια, με μη επιστημονικά κριτήρια. Κάποιοι συγγενείς τα παρέλαβαν και τα έθαψαν στην Ελλάδα, ενώ άλλοι αρνήθηκαν να τα παραλάβουν. Όσα έμειναν, οδηγήθηκαν στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και ψεκάστηκαν με χημικές ουσίες για να προστατευθούν.
Μετά το 2000, όταν άρχισαν οι εκταφές, άρχισε να διαφαίνεται το τεράστιο λάθος που είχε γίνει 20 χρόνια πριν, καθώς εντοπίστηκαν οστά προσώπων, για τα οποία στο παρελθόν είχαν σταλεί σκελετοί στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση αποτάθηκε στις οικογένειες αυτές, κάποιες εκ των οποίων αρνούνται να ξεθάψουν και να στείλουν τα οστά πίσω στην Κύπρο.   
 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας