Στήριξη Ύπατου Αρμοστή ΗΒ σε θέματα αγνοουμένων και εγκλωβισμένων

 
Τη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων, εξέφρασε στον Επίτροπο Προεδρίας, Φώτη Φωτίου, ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο Stephen Lillie σε συνάντηση που είχαν στο γραφείο του κ. Φωτίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο κ. Lillie υπογράμμισε τη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία που αποδίδει το Ηνωμένο Βασίλειο στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ΄Υπατος Αρμοστής, διαβεβαίωσε, επίσης, ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για επίλυση των εκκρεμούντων θεμάτων που προκύπτουν σχετικά με το θέμα των εγκλωβισμένων.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τον Ύπατο Αρμοστή για θέματα διασποράς, κάνοντας εκτενή αναφορά στη σημασία υλοποίησης δράσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η διασπορά είναι μεγάλη και οργανωμένη.  Παράλληλα, ο κ. Φωτίου και ο κ. Lillie, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν το θέμα των δικαιωμάτων των πολιτών, ιδιαίτερα όσον αφορά τις επιπτώσεις στα μέλη της κυπριακής διασποράς στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενόψει Brexit.
 
 Αναφορικά με το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, ο Επίτροπος Προεδρίας επεσήμανε στον Ύπατο Αρμοστή ότι, χωρίς την ουσιαστική συνεργασία και συμβολή της τουρκικής κατοχικής δύναμης, η ανθρωπιστική πτυχή της τραγωδίας των αγνοουμένων δεν μπορεί να επιλυθεί. Για τον σκοπό αυτό ζήτησε τη συνδρομή του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία, για να παραχωρήσει τα αρχεία που διαθέτει στην αρμόδια Αρχή, συμβάλλοντας έτσι εποικοδομητικά στην επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος.
 
 Ο κ. Φωτίου ανέφερε στον κ. Lillie ότι η δραματική μείωση εντοπισμού οστών Ελληνοκυπρίων στις κατεχόμενες περιοχές, λόγω της έλλειψης βούλησης από την Τουρκία προκειμένου να συνεργαστεί, μάς προβληματίζει ιδιαίτερα.  
 
 Στη συνέχεια, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κατεχόμενες περιοχές, ιδιαίτερα όσον αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο Ριζοκαρπάσου σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς και την απαγόρευση συγκεκριμένων βιβλίων, επισημαίνοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή των εγκλωβισμένων στη γη των πατέρων τους.
 
 Ο Επίτροπος Προεδρίας επεσήμανε ότι η πλήρης αποκατάσταση και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, λύσης που θα επανενώνει τη χώρα και θα τερματίζει την κατοχή.
 
Καταλήγοντας, ο κ. Φωτίου εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες τόσο του ιδίου όσο και της Κυβέρνησης για τη στήριξη και συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις διαχρονικά στενές και φιλικές σχέσεις των Κυβερνήσεων των δύο χωρών.
 
Πηγή ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»