Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους αγνοουμένους από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, με τα σχετικά Ψηφίσματά της, αλλά και με τα διαβήματά της προς άλλα Κοινοβούλια και διεθνείς ή περιφερειακούς οργανισμούς, δεν έπαψε ποτέ να τονίζει την επιτακτική ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση μνήμης, τιμής και αγώνα για τους αγνοουμένους που καθιερώθηκε για τις 29 Οκτωβρίου.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι οι προσπάθειες όλων θα τερματιστούν, μόνο όταν διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου αγνοουμένου.  

Όπως ανέφερε, η 29η Οκτωβρίου καθιερώθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2010 ως Ημέρα Αγνοουμένων. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας έγινε με βάση το γεγονός ότι το δράμα των οικογενειών των αγνοουμένων άρχισε στις 29 Οκτωβρίου 1974, αφού την προηγούμενη ημέρα αφέθηκαν ελεύθεροι από τους Τούρκους οι τελευταίοι αιχμάλωτοι.

«Έκτοτε, τόσο οι εκάστοτε Κυβερνήσεις όσο και το Κοινοβούλιο καταβάλλουν αδιάλειπτες προσπάθειες για τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου της κυπριακής τραγωδίας του 1974 και απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις προς τη διεθνή κοινότητα για εντατικοποίηση των σχετικών ενεργειών. Η τουρκική αδιαλλαξία όμως αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη στην επίτευξη του στόχου αυτού, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται μέχρι και σήμερα, 44 χρόνια μετά, το δράμα πολλών από τις οικογένειες των αγνοουμένων μας», ανέφερε.

Ο κ. Συλλούρης εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η τύχη των περισσότερων αγνοουμένων δεν έχει ακόμη διακριβωθεί.
«Με λύπη διαπιστώνουμε ότι η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να παρεμποδίζει την έρευνα σε σημεία όπου υπάρχουν πληροφορίες για ομαδικούς τάφους, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι αυτά αποτελούν στρατιωτικές ζώνες», είπε.

Πρόσθεσε ότι η δική μας πλευρά αξιώνει την τήρηση από την Τουρκία των όσων διαλαμβάνονται στη σχετική με το θέμα των αγνοουμένων απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της 4ης Διακρατικής Προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά της Τουρκίας, να επιτρέψει δηλαδή τη διεξαγωγή πραγματικής έρευνας σε κάθε γεωγραφικό σημείο όπου υπάρχει πληροφορία για τάφους αγνοουμένων και περαιτέρω να θέσει στη διάθεση της Διερευνητικής Επιτροπής όλες τις σχετικές πληροφορίες που κατέχει για πιθανούς χώρους ταφής.
 
Ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου είπε από την πλευρά του, ότι «η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να επιτρέψει χωρίς τους οποιουσδήποτε περιορισμούς τις εκταφές στα κατεχόμενα εδάφη και, μαζί, την  πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού, όπου με βεβαιότητα υπάρχουν στοιχεία για πολλές ακόμα περιπτώσεις αγνοουμένων».
 
Σε χαιρετισμό του τον οποίο ανέγνωσε εκ μέρους του ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αγνοουμένων και Ανθρωπιστικών Θεμάτων Χρύσανθος Χρυσάνθη, ο Επίτροπος Προεδρίας, είπε, επίσης, ότι η Άγκυρα θα πρέπει να δώσει τις απαιτούμενες άλλες πληροφορίες για τη βίαιη μετακίνηση λειψάνων από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους που συνεχίζουν να παραμένουν ακόμα άγνωστοι».
 
Όπως αναφέρει ανακοίνωση,  ο κ. Φωτίου είπε  πως «το μεγάλο ζητούμενο βέβαια είναι να αναλάβει επιτέλους η κατοχική δύναμη, η Τουρκία, όλες τις ευθύνες της που είναι, ασφαλώς, τεράστιες».
 
Σημείωσε ότι «οι πολλαπλές παραβιάσεις στις οποίες ενέχεται δεν περιορίζονται μόνο στα δικαιώματα των αγνοουμένων προσώπων, αλλά επεκτείνεται και στα δικαιώματα των οικογενειών τους, ειδικά εκείνα που αφορούν τη διαιώνιση του φόβου, της αγωνίας, της δυστυχίας και της απώλειας των αγαπημένων τους».
 
Ακόμα και αν πέρασαν 44 χρόνια 846 ι Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες  αδελφοί μας εξακολουθούν να αγνοούνται, επεσήμανε ο Επίτροπος.

Στο μεταξύ, Στη βόρεια αίθουσα της Πύλης Αμμοχώστου φιλοξενείται η εικαστική έκθεση «Αγνοούμενοι - Στη σκιά της απουσίας τους». Στη μεσαία αίθουσα της Πύλης Αμμοχώστου ο Κύπριος εκπαιδευτικός και χαράκτης Στέλιος Στυλιανού απευθύνει με τα έργα του κραυγή διαμαρτυρίας για τον χαμό του πατέρα του και κάθε αγνοουμένου. Στη νότια αίθουσα της Πύλης Αμμοχώστου παρουσιάζονται βραβευθέντα έργα μαθητών δημοτικής εκπαίδευσης σε διαγωνισμό με θέμα τους αγνοουμένους, που προκήρυξε το «Παγκύπριο Ταμείο Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων» κατά τη σχολική χρονιά 2015-2016. Εκεί εκτίθεται και το «Νανούρισμα» - έργο αφιερωμένο στον μικρότερο αγνοούμενο του μαύρου καλοκαιριού του ’74, τον Ανδρέα Κυριάκου, βρέφος έξι μηνών τότε. Τέλος, στην ίδια αίθουσα επανεκτίθεται μέρος των εκθέσεων φωτογραφίας που πραγματοποίησε η Βουλή των Αντιπροσώπων την τελευταία δεκαετία.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου
Το 55% της αγοράς οίνου καλύπτεται από κυπριακές ποικιλίες και 45% από ξένες
Υπ. Παιδείας: Να δώσουμε τα εφόδια για πολίτες που θα συμβάλουν στην επανένωση