«Ημέρα Αγνοουμένων» η σημερινή

Παρά τις δυσκολίες που υφίστανται, ως Κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, στην οπαία σημειώνεται πως "με όλες μας τις δυνάμεις και με κάθε δυνατό τρόπο, εντατικοποιούμε τις προσπάθειές μας με συνέπεια και αποφασιστικότητα, για διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου, είτε αυτός είναι Ελληνοκύπριος, Ελλαδίτης ή Τουρκοκύπριος".

Τονίζεται ακόμη πως οι  ευθύνες της κατοχικής Τουρκίας για τη συνέχιση της ανθρώπινης τραγωδίας των αγνοουμένων ανυπολόγιστες.

Στην ανακοίνωση για την Ημέρα των Αγνοουμένων που τιμάται σήμερα αναφέρεται πως "δυστυχώς, η Τουρκία, εξακολουθεί να περιφρονεί με προκλητικό τρόπο και αλαζονεία τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλων διεθνών οργανισμών" και αρνείται μέχρι σήμερα να καταθέσει τις πληροφορίες από τα αρχεία του κατοχικού στρατού για ομαδικούς τάφους αγνοουμένων μας από τις περισυλλογές των νεκρών στα πεδία των μαχών.

"Αρνείται επίσης να δώσει πληροφορίες για τους χώρους επαναταφής των λειψάνων αγνοουμένων μας που σκόπιμα μετακινήθηκαν από τους πρωτογενείς χώρους ταφής. Συνεχίζει να θέτει προσκόμματα και δυσκολίες για έρευνες σε στρατιωτικές ζώνες. Ο κατάλογος των εγκληματικών αυτών ενεργειών είναι μακρύς, και οι  ευθύνες της κατοχικής Τουρκίας για τη συνέχιση της ανθρώπινης αυτής τραγωδίας, ανυπολόγιστες", υπογραμμίζει.

Καταλήγει τονίζοντας πως "η επίλυση της τραγωδίας των αγνοουμένων, αποτελούσε και αποτελεί για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση ύψιστη προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό πορευόμαστε ενωμένοι, πολιτεία και λαός, ώστε να δοθεί επιτέλους τέλος στο μαρτύριο που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες των αγνοουμένων μας".
 
Την προσδοκία πως το θέμα των αγνοουμένων, και συγκεκριμένα οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΔΕΑ, θα είναι ένα από τα θέματα, τα οποία θα απασχολήσουν τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων σε επικείμενες συναντήσεις τους, εκφράζει στο μεταξύ η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.

"Δεν μηδενίζουμε το έργο της ΔΕΑ, όμως τα αποτελέσματα κατά γενική ομολογία είναι φτωχά και ολοένα γίνονται πιο απογοητευτικά, με ορατό τον κίνδυνο εκατοντάδες αγνοούμενοί μας να παραμείνουν για πάντα αγνοούμενοι", αναφέρει η οργάνωση σε διακήρυξή της για την Ημέρα των Αγνοουμένων.

"Κατανοούμε τις πρακτικές και άλλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΔΕΑ, όμως το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη ειλικρινούς συνεργασίας των εμπλεκομένων μερών. Δεν είναι αρκετές οι δημόσιες δηλώσεις ηγετών με τις οποίες καλούνται όσοι γνωρίζουν πληροφορίες να τις δώσουν στη ΔΕΑ", σημειώνει η οργάνωση.

Προσθέτει πως "οι πληροφορίες, όσον αφορά σε χώρους ταφής και χώρους όπου οστά αγνοουμένων μας μετακινήθηκαν, υπάρχουν στα αρχεία του τουρκικού στρατού και του κατοχικού καθεστώτος. Η πολιτική βούληση για να τεθούν στη διάθεση της ΔΕΑ δεν υπάρχει", αναφέρει.

"Αναμένουμε πως το θέμα των αγνοουμένων και συγκεκριμένα οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΔΕΑ θα είναι ένα από τα θέματα, τα οποία θα απασχολήσουν τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στις επικείμενες συναντήσεις τους. Ας γίνει κατανοητό απ’ όλους πως η επίλυση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αποτελεί ένα από τα βασικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και θα πρέπει να επιλυθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση", σημειώνεται στη διακήρυξη.

Τούτο, προστίθεται, δεν αποτελεί μόνο ανθρωπιστική υποχρέωση όλων μας, αλλά και θα συντείνει ουσιαστικά στην εμπέδωση αμοιβαίου κλίματος εμπιστοσύνης, απαραίτητης προϋπόθεσης  για τις προσπάθειες που καταβάλλονται σήμερα για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. 
 
Η Βουλή των Αντιπροσώπων, με απόφασή της στις 22/4/2010, κήρυξε την 29η Οκτωβρίου ως "Ημέρα Αγνοουμένων".
 
Πηγή ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα