Όλοι υπέρ της μείωσης της θητείας αλλά…

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από το μεσημέρι, η έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Άμυνας κατά την οποία ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαίδης ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες.

Για να γίνει πράξη η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία να σημειώσουμε έχει άμεση ισχύ, θα απαιτηθούν γύρω στα 33-35 εκάτ. ευρώ για τα οποία θα κατατεθεί στη βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός προς έγκριση. Πέραν από την ενημέρωση της επιτροπή Άμυνας, ο υπουργός θα αρχίσει το απόγευμα και την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για την απόφαση αυτή.
 

Τι προβλέπει η απόφαση
Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν νωρίτερα ενώπιον της επιτροπής Άμυνας, οι οπλίτες της 2015 Β’ ΕΣΣΟ θα υπηρετήσουν 18 μήνες αντί 24, ενώ οι οπλίτες όλων των ΕΣΣΟ που ακολουθούν θα υπηρετούν 14μηνη θητεία στη βάση της απόφασης της Πέμπτης.
Για να εφαρμοστεί ωστόσο η απόφαση είναι απαραίτητη η πλήρωση των 3000 θέσεων επαγγελματιών οπλιτών οι οποίοι επί της ουσίας θα κληθούν να αντικαταστήσουν τους κληρωτούς οπλίτες οι οποίο θα πάρουν χαρτί απόλυσης. Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Άμυνας με το τέλος της συνεδρίας, ανέφερε πως σε περίπτωση που οι θέσεις δεν συμπληρωθούν από την Κύπρο, τότε υπάρχει πρόνοια για πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και από την Ελλάδα. Σε ότι αφορά τώρα τα προσόντα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα υπάρχει περιορισμός στην ηλικία η οποία έχει καθοριστεί μέχρι το 32ο έτος με απαραίτητη προϋπόθεση την ολοκλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων των υποψηφίων. Ο μισθός έχει καθοριστεί στα 1100 ευρώ έκαστος ενώ η απόφαση θα λειτουργήσει δοκιμαστικά για ένα χρόνο. Εάν το εγχείρημα πετύχει τότε το κράτος θα υπογράψει σύμβαση διάρκειας τριών ετών με τους επαγγελματίες οπλίτες.  
 

Αντιδρούν τα κόμματα
Η χθεσινή απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων που αφορούν κυρίως τον τρόπο που πάρθηκε η απόφαση.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβας ανέφερε πως όλα τα πολιτικά κόμματα συμφωνούν με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, πλην όμως αντιδρούν για την απόφαση αφού, όπως εξήγησε, ο υπουργός Άμυνας όφειλε πρώτα να ενημερώσει και να διαβουλευτεί με τη Βουλή για την πρόθεση του αυτή. Όπως είπε, για να γίνει η μείωση της στρατιωτικής θητείας θα έπρεπε να εφαρμοστούν ο τρεις πυλώνες που έθεσε ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας και αφορούν την αναδιοργάνωση της ΕΦ, την εξοπλιστική της ενίσχυση και την πρόσληψη επαγγελματικού προσωπικού. «Εάν το υπουργείο Άμυνας προχωρήσει σε προσλήψεις 3000 επαγγελματιών μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο έτσι ώστε μέχρι το Δεκέμβριο να έχουν εκπαιδευτεί και να είναι έτοιμη να αναπληρώσουν το καινό των κληρωτών, τότε είμαστε σύμφωνη», κατέληξε ο κ. Βαρνάβα.
 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε σε δηλώσει του πως  μεσοπρόθεσμα η απόφαση για μείωση της θητείας θα φέρει οικονομικό όφελος στα ταμεία της δημοκρατίας. «Με οικονομικούς όρους μεσοπρόθεσμα θα υπάρχει όφελος στην οικονομία και στα δημόσια οικονομικά. Μπορεί τα πρώτα χρόνια να υπάρχει επιπρόσθετο κόστος αλλά μεσοπρόθεσμα θα βγούμε κερδισμένοι», είπε ο κ. Νεοφύτου εκφράζοντας ταυτόχρονα την άποψη πως θα μειωθούν τα ποσοστά της φυγοστρατίας και θα αναβαθμιστεί το αξιόμαχο της ΕΦ.  Απαντώντας στις αιχμές για προεκλογικό πυροτέχνημα, υποστήριξε πως εάν μειωνόταν η θητεία σε ένα χρόνο που θα πλησίαζαν οι προεδρικές εκλογές, τότε κάποιοι πάλι θα κατηγορούσαν την κυβέρνηση.
Με τη σειρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Μέσης, εξέφρασε επιφυλάξεις για την οικονομική πτυχή του θέματος. Ανέφερε πως το ΑΚΕΛ, ανέκαθεν ήταν υπέρ της μείωσης της θητείας, επισημαίνοντας πως επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια έγινε ολοκληρωμένη μελέτη για μείωση της στρατιωτικής θητείας.  Ο κ. Μέσης είπε ότι λήφθηκε η απόφαση χωρίς να γίνει διαβούλευση με τα κόμματα ενώ το ΓΕΕΦ, υποστήριξε, είχε άγνοια για το θέμα. Διερωτήθηκε πως το κράτος θα προχωρήσει στην πρόσληψη 3 χιλ. επαγγελματιών οπλιτών, την ώρα που δεν ικανοποίησε τα αιτήματα μικρού αριθμού λεωφορειούχων.
 
 
 

Δειτε Επισης

Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Από τον αμερικανόφιλο Σάχη στη θεοκρατία-Η μετάλλαξη του Ιράν και η εχθρότητα με το Ισραήλ
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες
Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται
Φιντάν: Ο Νετανιάχου θέλει να σύρει σε πόλεμο τη Μέση Ανατολή για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
ΒΙΝΤΕΟ: Ηφαίστειο εξερράγη στη βορειοανατολική Κελέβη-Εκκενώθηκαν δύο χωριά
Το Ισραήλ «ζυγίζει» τις επιλογές του για την απάντηση στο Ιράν