Ανασκαφή στην Κερύνεια ξεκινά η ΔΕΑ μετά από πληροφορίες Τ/κ

Ανασκαφή σε χώρο εντός της πόλης της Κερύνειας ξεκινά αύριο Πέμπτη η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ). Χθες εξάλλου ξεκίνησε ανασκαφή της ΔΕΑ στο Τζιάος για υποθέσεις 10-15 Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων του 1974, τα λείψανα των οποίων, σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει, βρίσκονται σε πηγάδι.
 
‘Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο χώρος ανασκαφής στην Κερύνεια βρίσκεται κοντά στο στάδιο του ΓΣ Πράξανδρος. Υποδείχθηκε από Τουρκοκύπριους αφού εκεί είχαν θεαθεί οστά στο παρελθόν κατά τη διάρκεια εργασιών που γίνονταν για την τοποθέτηση καλωδίων. Ο πιθανός χώρος ταφής βρίσκεται κάτω από πεζοδρόμιο, μέρος του οποίου και θα ξηλωθεί.
 
‘Όπως πληροφορούμαστε ήδη στο χώρο στάληκε πολιτικός μηχανικός για δει το χώρο ενώ η ΔΕΑ είναι σε επαφή με την «αρχή» τηλεπικοινωνιών στα κατεχόμενα για να δουν πώς θα χειριστούν το θέμα εάν από το σημείο περνούν τηλεφωνικές γραμμές.
 
Στην περιοχή της Κερύνειας είχαν εξαφανιστεί κατά την εισβολή του 1974 πολλοί από τους Ε/κ αγνοούμενους, κυρίως στρατιώτες και η συγκεκριμένη ανασκαφή δεν συνδέεται με συγκεκριμένο αγνοούμενο πρόσωπο ή ομάδα ατόμων. Με βάση την πληροφορία που υπάρχει, φαίνεται ότι τα οστά που είχαν θεαθεί στην περιοχή δεν αφορούν πολλά άτομα, ανέφερε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή.
 
Επεσήμανε επίσης πως σε άλλα σημεία στην περιοχή κοντά στο στάδιο του ΓΣ Πράξανδρος είχαν γίνει και στο παρελθόν ανασκαφές αφού εκεί είχαν γίνει πολλές μάχες κατά την πρώτη φάση της εισβολής.
 
Σημειώνεται πως συνεργεία της ΔΕΑ εργάζονται επίσης αυτή τη στιγμή σε Στρόβολο, Κατωκοπιά, Άρσος και κατεχόμενη Λευκωσία, χωρίς ωστόσο να έχουν εντοπίσει επί του παρόντος οτιδήποτε.
 
Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΑ, κατά τις ανασκαφές που έγιναν σε στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα κατά το 2018 εντοπίστηκαν στη Βώνη λείψανα που πιστεύεται ότι ανήκουν σε πέντε τουλάχιστον άτομα. Σε άλλες στρατιωτικές περιοχές όπου έγιναν ανασκαφές το 2018 (Δίκωμο, Ασώματος, Κυρά) δεν εντοπίστηκαν λείψανα.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΑ μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί τα λείψανα 805 Ελληνοκύπριων αγνοουμένων και 241 Τουρκοκυπρίων, σύνολο 1046 άτομα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη