Δευτέρα 1 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Η ΔΕΑ αναζητά τρίτο τάφο Ε/κ αγνοουμένων στον κατεχόμενο Τράχωνα

  31/08/2018 17:16
Η ΔΕΑ αναζητά τρίτο τάφο Ε/κ αγνοουμένων στον κατεχόμενο Τράχωνα

Η ΔΕΑ αναζητά τρίτο τάφο Ε/κ αγνοουμένων στον κατεχόμενο Τράχωνα

  31/08/2018 17:16
Η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) ξεκίνησε την Πέμπτη ανασκαφές στον κατεχόμενο Τράχωνα για εντοπισμό τρίτου τάφου Ε/κ αγνοουμένων, μετά τον εντοπισμό 36 αγνοουμένων σε δύο σημεία στην ευρύτερη περιοχή το 2015.
 
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ, Νέστορας Νέστορος, οι εν εξελίξει ανασκαφές στον Τράχωνα είναι σε μη στρατιωτική περιοχή, κοντά στις «κεντρικές φυλακές» ενώ κατά τους προσεχείς μήνες αναμένεται να αρχίσουν ανασκαφές και εντός της στρατιωτικής περιοχής.
 
Το γραφείο του Ε/κ Εκπροσώπου στη ΔΕΑ έχει πληροφορίες για 7 Ελληνοκύπριους που αγνοούνται στην περιοχή Τράχωνα, Νεάπολης και Ομορφίτας.
 
Υπενθυμίζεται ότι σε εκταφές που είχαν διενεργηθεί στον κατεχόμενο Τράχωνα το 2015, είχαν εντοπιστεί τα οστά συνολικά 36 αγνοουμένων, 20 σε ένα σημείο και 16 σε ένα δεύτερο.

Συνεχίζεται η ανασκαφή στον Στρόβολο

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται στον Στρόβολο οι εργασίες της ΔΕΑ για ανεύρεση δύο αγνοουμένων Τουρκοκυπρίων σ' ένα πηγάδι, ενώ συνεργεία της ΔΕΑ εργάζονται σε ακόμη τέσσερα σημεία στα κατεχόμενα.
 
Το ΚΥΠΕ βρέθηκε στο σημείο όπου είναι σε εξέλιξη η ανασκαφή, σε περιοχή κοντά στο Γραμμικό Πάρκου του Πεδιαίου, στον Στρόβολο. Το συνεργείο της ΔΕΑ εργάζεται εντατικά από την περασμένη Δευτέρα, 27 Αυγούστου, κάνοντας χρήση εκσκαφέα και ενός ειδικού μηχανήματος (σφύρας) προκειμένου να σπάσει το βράχο στο υπέδαφος και να φτάσει στον πάτο του πηγαδιού.
 
Βοηθητικές για το έργο της ΔΕΑ είναι και οι αεροφωτογραφίες που τραβήχτηκαν τον Οκτώβριο του 1963 από τους Άγγλους, λίγους μήνες πριν την έναρξη των δικοινοτικών ταραχών. Όπως αναφέρθηκε από τους υπεύθυνους της ανασκαφής, οι αεροφωτογραφίες -  που είναι πλέον στη διάθεση του Κτηματολογίου - παρέχουν στους ερευνητές χρήσιμες πληροφορίες, καθώς δίνουν μια ένδειξη για το ποια πηγάδια ήταν ανοιχτά το 1963, κατευθύνοντας έτσι το έργο της ΔΕΑ.
 

Έδωσε αεροφωτογραφίες και ο τουρκικός στρατός

Εξάλλου, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το γραφείο της Τ/κ Εκπροσώπου στη ΔΕΑ, Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσούκ, απέκτησε πρόσφατα πρόσβαση σε αεροφωτογραφίες από το 1974, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τις έρευνες για εντοπισμό αγνοουμένων.
 
Οι φωτογραφίες ανήκουν στον τουρκικό στρατό και τραβήχτηκαν πριν και μετά την εισβολή, το καλοκαίρι του 1974. Είναι η πρώτη φορά που το γραφείο της Τ/κ Εκπροσώπου αποκτά πρόσβαση σε αυτό το υλικό, με το ενδιαφέρον των ερευνητών να επικεντρώνεται στις φωτογραφίες κατά την περίοδο που ακολούθησε τις εχθροπραξίες, για εξαγωγή χρήσιμων πληροφοριών.
 
Τα αποτελέσματα αυτής της κίνησης θα διαφανούν από την πρόοδο των ανασκαφών που βρίσκονται σε εξέλιξη, λέχθηκε στο ΚΥΠΕ από αρμόδια πηγή.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας