Εκσκαφές στον Στρόβολο με στόχο τον εντοπισμό αγνοουμένων Τουρκοκυπρίων

Εκσκαφή στον Στρόβολο ξεκινά από τη Δευτέρα 27 Αυγούστου, στο πλαίσιο του προγράμματος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), για ανεύρεση δυο Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων του 1964.
 
‘Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, τα συνεργεία της ΔΕΑ θα επαναρχίσουν επίσης τη Δευτέρα τις εκσκαφές σε πέντε σημεία στα κατεχόμενα, τις οποίες διέκοψαν στο τέλος Ιουλίου για τις θερινές διακοπές, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει εκσκαφή και σε ακόμη ένα σημείο. Δεν έχει ωστόσο αποφασιστεί ακόμη πού θα είναι αυτό.
 
Τα υφιστάμενα σημεία εκσκαφών στα κατεχόμενα βρίσκονται σε στρατιωτική περιοχή στο Δίκωμο, στην Κατωκοπιά, στο Αρσος της Αμμοχώστου, στον Αγιο Λουκά Αμμοχώστου και στο Βουνό.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, δεν υπήρξαν επί του παρόντος κάποια ευρήματα στα πέντε υφιστάμενα σημεία εκσκαφών στις κατεχόμενες περιοχές. ‘Όπως μας λέχθηκε, οι εκσκαφές σε αυτά αφορούν Ελληνοκύπριους αγνοούμενους του 1974, εκτός από την εκσκαφή στον Αγιο Λουκά Αμμοχώστου, που αφορά έναν Τουρκοκύπριο αγνοούμενο του 1974.
 
Η παλαιότερη από αυτές τις εκσκαφές είναι αυτή του Αγίου Λουκά, που ξεκίνησε στις αρχές του Απρίλη. Υποδείχθηκε αρχικά ένα σημείο, το οποίο ανασκάφηκε από το συνεργείο, αλλά δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε.  Όταν πρόκειται ειδικά για περιοχές με πολλά δέντρα, όπου δεν υπάρχουν άλλα σημεία αναφοράς, γίνονται περισσότερες προσπάθειες για να εντοπιστεί κάτι, σημείωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή.
 
Ελπίζουμε ότι ο καιρός από Δευτέρας θα μας αφήσει να εργαστούμε κανονικά, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των αρχαιολόγων από τον καύσωνα και την υγρασία.
 
Είπε ακόμη πως "προσπαθούμε να γίνεται περισσότερη ανάλυση των πληροφοριών για να μειώνεται ο χρόνος που χρησιμοποιείται για την εκσκαφή. Χρησιμοποιούνται χάρτες και συγκρίνουμε τις δορυφορικές εικόνες του 1963 που υπάρχουν για όλη την Κύπρο, του 1970 που υπάρχουν για κάποιες περιοχές, και τις σύγχρονες δορυφορικές εικόνες που υπάρχουν από το 2003 και μετά".
 
Επίσης, ανέφερε, χρησιμοποιούμε ανιχνευτές μετάλλων, που εντοπίζουν και μέταλλα και κοιλότητες στο έδαφος, και ραντάρ εδάφους, το Ground Penetration Radar (GPR). Πρόσθεσε πως στις 3 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένο να γίνει έρευνα με αυτό το ραντάρ σε πέντε σημεία για τα οποία υπάρχουν πληροφορίες στην επαρχία Αμμοχώστου, στην επαρχία Λευκωσίας και στην επαρχία Κερύνειας.
 
Στις επαρχίες Αμμοχώστου και Κερύνειας οι πληροφορίες αφορούν Ελληνοκύπριους αγνοούμενους του 1974, και στην επαρχία Λευκωσίας Τουρκοκύπριους του 1964. Αυτή η διαδικασία αφορά την προετοιμασία που γίνεται πριν ανασκαφεί ένας χώρος, εξήγησε η ίδια πηγή.
 
Τέλος, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή τα άτομα που εργοδοτούνται για να διεξάγουν εργασίες επιτόπου στους χώρους όπου γίνονται οι εκσκαφές, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΔΕΑ, είναι 17 Ελληνοκύπριοι (αρχαιολόγοι και ένας γεωλόγος) και 18 Τουρκοκύπριοι (αρχαιολόγοι και εργάτες), σημειώνοντας πως κάθε συνεργείο αποτελείται από δυο Ελληνοκύπριους και δυο Τουρκοκύπριους.
 

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου