Επίσημο μνημόσυνο πεσόντων εισβολής-Κράτος και πολιτεία απέτισαν φόρο τιμής

Τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης το επίσημο μνημόσυνο των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνου Καμένου, εκπροσώπων της εκκλησίας καθώς και της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας Κύπρου και Ελλάδα. Του μνημοσύνου ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.
 

Στην επιμνημόσυνη ομιλία του ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ) Χρήστος Ιακώβου, ανέφερε ότι ουδείς πλέον αμφιβάλλει σήμερα ότι το Κυπριακό απέχει πολύ από το να ευρίσκεται πλησίον των στόχων και των παραστάσεων της λύσεως όπως η Ελληνική πλευρά τους διαμόρφωσε αμέσως μετά την εισβολή, οι οποίοι συνεπυκνούντο στο αίτημα προοπτική «δεν ξεχνώ - απελευθέρωση - επιστροφή».  Πρόσθεσε ότι ελάχιστοι, αμφιβάλλουν ότι οι προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος διολισθαίνουν βαθμιαία και σταθερά προς τις Τουρκικές θέσεις.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής Βουλής Γιώργος Βαρεμένος  ανέφερε από την πλευρά του, ότι «όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν θα ξεχάσουμε».

«Εμμένουμε στην άρση του αδίκου, μιας ιστορικής αδικίας και είμαστε στο πλευρό της κυπριακής Κυβέρνησης, στην αναζήτηση μιας δίκαιης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Μιας λύσης που δεν θα περιέχει αδικίες όπως συνέβη στο παρελθόν, γιατί αυτό θα ήταν μια σαθρή βάση που θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα στην κατάρρευση. Για να συμβεί όμως αυτό, να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, προϋπόθεση είναι η Τουρκία να μην δείχνει τη συμπεριφορά ενός κράτους ταραξία, ενός αποσταθεροποιητικού παράγοντα και εν δυνάμει κινδύνου για την ειρήνη στην περιοχή», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι θεωρεί πως η διεθνής κοινότητα εδώ και πάρα πολύ καιρό θα μπορούσε να αποτρέψει μια τέτοια συμπεριφορά έξω από τα πλαίσια του διεθνούς δικαίου.

«Η εμμονή μας στο διεθνές δίκαιο δεν σημαίνει αδυναμία, απλώς σημαίνει αυτοπεποίθηση ως προς το δίκαιο του σκοπού μας και στις ίδιες μας τις δυνάμεις. Ο κυπριακός λαός δικαιούται αυτό που είναι αυτονόητο για όλους τους λαούς του κόσμου, να είναι δηλαδή ένα κανονικό κράτος, ένα κράτος δικαίου χωρίς εξαρτήσεις και απειλές από οποιαδήποτε πλευρά», σημείωσε
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα