Αυξημένες οι αιτήσεις για ειδική θητεία-Ο Υπ. Άμυνας για νεοσύλλεκτους

Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία κατάταξης των νεοσύλλεκτων Εθνοφρουρών στα ΚΕΝ όπου θα ακολουθήσουν τα βασικά στάδια εκπαίδευσης για την ένταξη τους στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς.
 
Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό Σάββα Αγγελίδη ο οποίος παρευρέθηκε στο ΚΕΝ Λάρνακας, μερικοί Εθνοφρουροί είναι έτοιμοι με χαμόγελο και ηθικό για να υπηρετήσουν και κάποιοι άλλοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες και προβλήματα.
 
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας μιλώντας στο TVOne, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τη φυγοστρατία, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η κατάταξη (σ.σ ολοκληρώνεται την Παρασκευή), ενώ τόνισε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα στα Κέντρα Εκπαίδευσης για προστασία των Εθνοφρουρών από τις υψηλές θερμοκρασίες.
 
Σύμφωνα με τον Σάββα Αγγελίδη ένα από τα μέτρα που λήφθηκε φέτος είναι ο διαμοιρασμός στους νεοσύλλεκτους δύο καρτελών στις οποίες αναγράφονται οι βασικές οδηγίες και κανόνες που ισχύουν εντός του στρατοπέδου. Με αυτόν τον τρόπο οι Εθνοφρουροί θα ξέρουν τι ισχύει και θα μπορούν να παρατηρήσουν σχετικές αλλαγές και να το επισημαίνουν στον εκπαιδευτή τους.
 
«Έχουν δοθεί οι κατάλληλες οδηγίες για θέματα υγιεινής και αντιμετώπισης των ψηλών θερμοκρασιών. Επίσης με τις καρτέλες θα μπορούν οι Εθνοφρουροί να διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Οι οδηγίες δόθηκαν και στους εκπαιδευτές για αντιμετώπιση των καταστάσεων. Δίνονται συνεχώς οδηγίες και γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος» τόνισε ο Υπουργός.
 
Για να προσθέσει: «Υπάρχει και ο μηχανισμός ώστε οι νεοσύλλεκτοι να ενημερώσουν την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου. Σε κάποιες περιπτώσεις που δεν εφαρμόζονται οι οδηγίες θα βλέπουμε ανάλογα την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
 
Αύξηση των αιτήσεων για ειδική θητεία
 
Όσο αφορά τους Εθνοφρουρούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ένταξη τους στο ΚΕΝ ο κ. Αγγελίδης επεσήμανε πως λειτουργεί η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί και μετά από τον απαραίτητο έλεγχο τις κάθε περίπτωσης κρίνεται εάν οι νεοσύλλεκτοι θα πρέπει να υπηρετήσουν ειδική θητεία. Σύμφωνα με τον Υπουργό εκ πρώτης όψεως φαίνεται να υπάρχει αύξηση στους νεοσύλλεκτους που επιθυμούν να υπηρετήσουν ειδική θητεία.
 
Υπενθυμίζεται πως η ειδική θητεία αφορά εθνοφρουρούς που υπηρετούν 18 αντί 14 μήνες οι οποίοι όμως απαλλάσσονται από σειρά καθηκόντων, όπως σκοπιές, άλλες υπηρεσίες, χρέωση οπλισμού, ασκήσεις κ.α.
 
Η εισαγωγή των Εθνοφρουρών στο πρόγραμμα ειδικής θητείας, γίνεται μετά από εξέταση στην οποία κρίνεται εάν ικανοποιούν κάποια κριτήρια.
«Υπάρχουν διαδικασίες που μπορεί να γίνει αίτηση από προηγουμένως που να κοινοποιούν τα διάφορα προβλήματα. Αναλόγως με το σχετικό πίνακα στον οποίο βρίσκονται οι διάφορες ασθένειες και νοσήματα είναι θέμα αξιολόγησης των διαφόρων ιατρικών πιστοποιητικών» σημείωσε ο Υπουργός..
 
Οι συμβουλές του Υπουργού στους Νεοσύλλεκτους
 
Αναφερόμενος για την επίσκεψη του στα ΚΕΝ σημείωσε πως συμβούλευσε τους νεοσύλλεκτους να εκμεταλλευτούν αυτή την περίοδο για να αντλήσουν την εμπειρία και τις γνώσεις από τη εκπαίδευση γιατί αυτό θα τους θωρακίσει για την μετέπειτα ζωή τους.
 
«Οι γονείς να εμπιστευτούν τα παιδιά τους σε εμάς τα παιδιά είναι ικανοί να σταθούν στα πόδια τους. Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία. Νιώθω ότι δεν είναι όλα μέλι γάλα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι αξιωματικοί ή υπαξιωματικοί να μην είναι έχουν την πρέπουσα συμπεριφορά. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει σεβασμός της αξιοπρέπειας αυτών των ανθρώπων. Θα έρθουν και θα φύγουν χωρίς να το καταλάβουν, ας πάρουν μαζί τους τουλάχιστον αυτά που θα μάθουν στη εκπαίδευση» κατέληξε ο Υπουργός .
 

Δειτε Επισης

Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων