Υποστήριξη θρησκευτικών ηγετών Κύπρου στους πρόσφυγες

Την υποστήριξή τους στην ενσωμάτωση, στην κατανόηση και στην υποστήριξη των προσφύγων και των αιτητών ασύλου στην Κύπρο εκφράζουν οι θρησκευτικοί ηγέτες στο νησί, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων 2018.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι θρησκευτικοί ηγέτες εκφράζουν τις θέσεις τους σε βίντεο που έγινε σε συνεργασία του Γραφείου για τον Θρησκευτικό Διάλογο για την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο (RTYCPP) με τους θρησκευτικούς ηγέτες και το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο (UNHCR Cyprus).

Στο βίντεο περιλαμβάνονται δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, του Μουφτή Ταλίπ Αταλάι, του Αρχιεπισκόπου Κορέν Ντοκγραματζιάν της Αρμενικής Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, του Αρχιεπισκόπου Γιουσέφ Σουέιφ της Μαρωνίτης Εκκλησίας της Κύπρου και του Λατίνου Πατριαρχικού Βικάριου Τζέρσι Κρατζ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β' έστειλε το μήνυμα πως όλοι πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στους πρόσφυγες που αναγκάζονται να φύγουν από τις πατρίδες και τα σπίτια τους για μια καλύτερη ζωή. Επίσης έκανε έκκληση στα κέντρα λήψης αποφάσεων να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων των προσφύγων και ώστε να σταματήσει η Μεσόγειος να γίνεται ο τάφος αθώων ανθρώπων.

Ο Μουφτής Ταλίπ Αταλάι δήλωσε πως όλες οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών πρέπει να κάνουν προσπάθειες και ενέργειες προκειμένου να μπουν τα θεμέλια και να ετοιμαστεί ο δρόμος για ενσωμάτωση των προσφύγων στην κοινωνία στην οποία ζουν και για ενθάρρυνσή τους να έχουν μια θετική συμβολή.

Ο Αρχιεπίσκοπος των Αρμενίων Ντογκραματζιάν είπε πως "συνήθως προσπαθούμε να μην τους σκεφτόμαστε (τους πρόσφυγες) αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Οι θρησκείες μας μαθαίνουν να αγαπούμε ο ένας τον άλλο και πρέπει να δώσουμε αυτή την αγάπη στους άλλους ανθρώπους και να τους βοηθήσουμε". Ανέφερε πως πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπειά τους ως ανθρώπινα όντα και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να προσαρμοστούν σε μια ξένη γη.

Ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών Σουέιφ κάλεσε όλους τους παράγοντες της κοινωνίας να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, σημειώνοντας πως "πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι ως άτομα, θεσμοί, θρησκευτικοί θεσμοί, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, πολιτικοί θεσμοί να τους βοηθήσουμε να ενσωματωθούν στις νέες κοινωνίες τους".

Ο Πατριαρχικός Βικάριος Τζέρσι Κρατζ ανέφερε πως οι πρόσφυγες είναι αδέλφια μας που αναζητούν μια καλύτερη ζωή μακριά από τον πόλεμο, τη φτώχεια και την πείνα, και πως οι προσευχές του είναι με αυτούς που έχουν αφιερώσει τις ζωές και τις προσπα΄θειές τους στο να βοηθούν.

Ο αντιπρόσωπος του UNHCR στην Κύπρο Damtew Dessalegne δήλωσε πως στους καιρούς στους οποίους ζούμε είναι αναγκαίος ένας ενισχυμένος συνεταιρισμός όχι μόνο μεταξύ των ΗΕ και των εκπροσώπων των θρησκειών, αλλά και μεταξύ των οργανώσεων ώστε να οικοδομηθούν κοινότητες που να καλωσορίζουν τους πρόσφυγες και τις οποίες να υπάρχει ανοχή και να μπορούν να ενταχτούν στη βάση των κοινών αξιών της φροντίδας και του σεβασμού των αγνώστων.

Η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, δήλωσε πως "εναπόκειται σε όλους μας να διασφαλίσουμε πως οι ανάγκες όσων αναζητούν καταφύγιο από τους πολέμους αξιολογούνται με κατανόηση και πως θα λάβουν μια δίκαιη μεταχείριση και θα έχουν την ευκαιρία να είναι παραγωγικά μέλη μιας κοινωνίας στην οποία να μπορούν να ενταχθούν".

Επαίνεσε τις προσπάθειες των θρησκευτικών ηγετών, υπογραμμίζοντας ότι "μέσω της ισχυρής και γεμάτης συμπόνοια κοινής τους δήλωσης έχουν εκφράσει τις θέσεις τους οι οποίες έχουν απήχηση προς υποστήριξη των προσφύγων στην Κύπρο και γενικότερα για τον παγκόσμια αναζήτηση αυτών που επηρεάζονται από πολέμους για μια καλύτερη ζωή". 

ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα