Κυριακή 29 Νοε, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Μαθαίνοντας το παιδί μου να λύνει τα προβλήματά του

  05/06/2018 10:27
Μαθαίνοντας το παιδί μου να λύνει τα προβλήματά του

Μαθαίνοντας το παιδί μου να λύνει τα προβλήματά του

  05/06/2018 10:27
Η ικανότητα των παιδιών να βρίσκουν νέα λύση στο πρόβλημά τους, τα βοηθά να αναγνωρίζουν την αιτία του προβλήματος και να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις. Ως πρόβλημα ορίζεται μια ερώτηση που δημιουργεί σύγχυση, αμφιβολία ή αβεβαιότητα, ένα δίλημμα, μια δύσκολη απροσδόκητη κατάσταση που πρέπει να ξεκαθαριστεί (Μπιρμπίλη, 2008:203). Τα παιδιά αναπτύσσονται και αλλάζουν όχι όταν τους λέμε πώς πρέπει να συμπεριφέρονται, αλλά κάνοντας λάθη και μαθαίνοντας μέσα από αυτά.

Τα παιδιά αναζητούν την αυτονομία, ενδιαφέρονται να κάνουν πράγματα μόνα τους χωρίς τη βοήθεια των ενηλίκων. Σε συνδυασμό όμως με τον εγωκεντρισμό που τα διακρίνει εύκολα καταλήγουν σε συγκρούσεις. Όταν μοιραζόμαστε τον έλεγχο με τα παιδιά και τους δίνουμε χώρο για να εμπλακούν στις διαδικασίες επίλυσης του προβλήματος τότε μαθησιακά έχουν πολλά να κερδίσουν.

Καθοδηγώντας το παιδί στην διαδικασία επίλυσης προβλήματος

Όταν τα παιδιά είναι συναισθηματικά φορτισμένα δυσκολεύονται να σκεφθούν. Έτσι, πρώτα πρέπει να ηρεμήσουν, για να επέλθει ισορροπία ανάμεσα στο συναίσθημα και τη σκέψη, πριν ο ενήλικας προχωρήσει στη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος. Τα συναισθήματα υποχωρούν όταν ο ενήλικας αναγνωρίζει το συναίσθημα που βιώνει το παιδί και το προβάλλει με λεκτικό και μη λεκτικό τρόπο.

Κάθε σύγκρουση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα πρόβλημα που χρειάζεται επίλυση. Ο ρόλος του ενήλικα πρέπει να είναι αυτός του ουδέτερου διαμεσολαβητή. Αρχικά προσεγγίζουμε ήρεμα και σταματάμε τυχόν βίαιες ενέργειες από το παιδί, αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα του παιδιού, συγκεντρώνουμε πληροφορίες για το τι συνέβη, επαναδιατυπώνουμε το πρόβλημα και ζητούμε ιδέες για την επίλυση της σύγκρουσης και επιλέγουμε μια από αυτές. Τέλος, είμαστε προετοιμασμένοι να υποστηρίξουμε το παιδί στην προσπάθεια του να επιλύσει το πρόβλημα.

Αναπτύσσοντας αυτή την ικανότητα

Υιοθετώντας τη διαδικασία επίλυσης προβλήματος εφοδιάζουμε τα παιδιά με χρήσιμες δεξιότητες για όλη τους την ζωή. Η συνεργασία για επίλυση προβλήματος ενισχύει τις κοινωνικές και διαπροσωπικές δεξιότητες μέσω του τρόπου αλληλεπίδρασης με συνομήλικους, ενήλικες, μέλη ευρύτερης κοινότητας για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού.

Καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να ανέχονται την απογοήτευση που προέρχεται από τα λάθη τους, αλλά και να αναγνωρίζουν τις επιτυχίες τους, αρχίζουν όλο και περισσότερο να εμπιστεύονται την κρίση και τις αποφάσεις τους. Αυτό τα βοηθά στην επιβεβαίωση των ικανοτήτων τους, ενώ ταυτόχρονα τα ωθεί να αποκτήσουν την πεποίθηση πως είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μελλοντικές δυσκολίες με τρόπο αποτελεσματικό. Μέσα από την διαδικασία επίλυσης προβλήματος, τα παιδιά μαθαίνουν να ανταποκρίνονται στους αυθεντικούς στόχους που συνδέονται με την πραγματική ζωή. 
 
Ιωάννα Θεοφάνους - Κλινική Ψυχολόγος            
Διεπιστημονικό Κέντρο Positivum
www.positivumcenter.com
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας