Το ανέκδοτο με τη μείωση της θητείας και το πεσμένο ηθικό του στρατού

Χωρίς περιστροφές ο Σύνδεσμος Αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς «ανοίγει πυρ» κατά της πολιτικής ηγεσίας για μια σειρά από αποφάσεις που όπως υποστηρίζουν φέρνει τον στρατό σε δυσμενείς καταστάσεις.
 
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΡΙΚ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταγματάρχης Χρίστος Ψαράς  έθεσε μια σειρά από ζητήματα που χρήζουν επίλυσης ενώ κάκισε την πολιτική ηγεσία για τη μη παρουσία στελεχών της Ε.Φ στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.
 
Σημειώνεται πως οι Αξιωματικοί πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου όπου στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη έθεσαν εκ νέου τα προβλήματα του στρατού.
 
Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κύριος Ψαράς ξεκαθάρισε πως αρκετά θέματα που αφορούν την Ε.Φ συχνά δεν συζητούνται δημόσια και δεν είναι ανακοινώσιμα όμως από όσα καταγγέλλει ο σύνδεσμος του δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια της πατρίδας μας αφού όπως είπε «ο εχθρός διαθέτει τα μέσα και τους μηχανισμούς για να ξέρει τι γίνεται».
 
Οι αξιωματικοί μας είπε ο Συνταγματάρχης Ψαράς έχουν την ικανότητα και φιλτράρουν αυτά που πρέπει να βγουν προς τα έξω.
 
Ο κ. Ψαράς επεσήμανε πως ο Σύνδεσμος έχει απευθύνει έντονες εκκλήσεις προς την πολιτική ηγεσία για θέματα που αφορούν το Κυπριακό ούτως ώστε να είναι παρών στις διαπραγματεύσεις. «Δεν μπορεί ο εχθρός να κουβαλά ένα επιτελείο στις διαπραγματεύσεις για τα σχέδια μετά τη λύση και εμείς να είμαστε απόντες. Δεν υπάρχει ομάδα ανθρώπων που να βοηθήσουν» για να προσθέσει,  «να σας δώσω ένα παράδειγμα. Ένα ύψωμα πλησίον σε μια πόλη είναι τόσο σημαντικό που όποιος το κατέχει, κατέχει και την πόλη. Οι γραμμές που τραβιούνται στους χάρτες δεν είναι τυχαίες. Ακόμα και στους χάρτες που κατατέθηκαν δεν είχαμε καμία εμπλοκή».
 
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΣΑΚΣ αναφέρθηκε στον κατοχικό στρατό και στη στάση των αξιωματικών προς αυτούς.« Ένας στρατιωτικός δεν μπορεί να δει τους τουρκοκύπριους ως εχθρούς. Από στρατιωτικής άποψης εμείς που βλέπουμε τις ενέργειες του εχθρού δεν μπορούμε να περιοριστούμε σε ευχολόγια. Βάση των ενεργειών του εχθρού είμαστε υποχρεωμένοι να τον βλέπουμε έτσι. Όταν βλέπω τα άρματα του εχθρού απέναντι σε επιθετική διάταξη δεν μπορώ να ακούω τους πολιτικούς. Μακάρι να κάνουμε λάθος», πρόσθεσε.
 
Σε ερώτηση για το αν οι αξιωματικοί δεν επιθυμούν λύση του Κυπριακού επειδή θα χάσουν τις δουλειές τους ο Συνταγματάρχης Ψαράς εξήγησε πως οι αξιωματικοί είναι οι πρώτοι που εύχονται να λυθεί το Κυπριακό. Εμείς ευχόμαστε να λυθεί το κυπριακό και το τελευταίο θέμα που μας απασχολεί είναι το μέλλον μας και η επομένη μέρα δεν μας ενδιαφέρει» είπε.
 
Όσο αφορά το ηθικό του στρατεύματος ο κ. Ψαράς τόνισε πως πέρα από τους εξοπλισμούς, τις δαπάνες για την άμυνα, αυτό που απασχολεί περισσότερο από όλα είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. «Το ηθικό του στρατού αυτή τη δεν είναι καλό» πρόσθεσε «και αυτό οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες».
 
Εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκεια του Συνδέσμου για το γεγονός πως έμαθαν εκ των υστέρων την πολιτική απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας για μείωση της θητείας των κληρωτών. Εξήγησε πως οι αξιωματικοί ήταν οι πρώτοι που εντόπισαν πως υπάρχει πρόβλημα και προχώρησαν σε πρόταση για μείωση της θητείας.
 
«Έψαχναν τρόπους εν αγνοία μας και μάθαμε εν μια νυκτί πως μειώθηκε η θητεία. Αυτό το πράγμα πως μπορεί να το χαρακτηρίσει κάποιος. Μοιάζει με ανέκδοτο. Εμείς  ξέρουμε πόσο καλά πάει το νέο μέτρο. Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειας από τους αξιωματικούς χωρίς να σημαίνει πως καλύψαμε όλα τα κενά» ανέφερε.
 
Ο Πρόεδρος του ΣΑΚΣ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ΣΥΟΠ για τους οποίος σημείωσε πως οι προσλήψεις έγιναν με λανθασμένα κριτήρια και κάποιοι εξ αυτών δεν μπορούν να ανταποκριθούν. «Με τους αριθμούς φαίνεται πως είμαστε κοντά, όμως μια μονάδα δεν συγκροτείται με αριθμούς» εξήγησε. «Ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι προσλήψεις (εννοεί γεωγραφικά κριτήρια) δεν ήταν ο ορθός. Κάποιοι εξ αυτών που προσελήφθηκαν δεν μπορούν να ανταποκριθούν» κατέληξε ο κ. Ψαράς.
 
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή στη Γενική τους Συνέλευση, στην παρουσία του αρμόδιου Υπουργού Σάββα Αγγελίδη, οι αξιωματικοί έθεσαν μια σειρά από ζητήματα τα οποία επιθυμούν να επιλύσουν.
Ένα εξ αυτών είναι οι κοινές ασκήσεις  στα πλαίσια του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας – Κύπρου τον τερματισμό των οποίων ο ΣΑΚΣ θεωρεί σοβαρό μειονέκτημα.
 
Επίσης οι Αξιωματικοί έθεσαν ζήτημα για τη συνεχή απόσπαση αξιωματικών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης που εργάζονται ως φύλακες σε αεροδρόμια και λιμάνια. Για το συγκεκριμένο μέτρο οι αξιωματικοί θεωρούν πως στέλνετε εσφαλμένα το μήνυμα πως η Ε.Φ δεν έχει ανάγκες και για αυτό οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί απασχολούνται αλλού.
 
Επιπρόσθετα τέθηκε το θέμα της μείωσης των θέσεων για σπουδαστές στις στρατιωτικές σχολές στην Ελλάδα που σύμφωνα με τον κύριο Ψαρά προδιαγράφει με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση της Ε.Φ.
 
 

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα