Σάββατο 6 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί στο θέμα των αγνοουμένων, λέει ο Φωτίου

  15/05/2018 15:31
Η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί στο θέμα των αγνοουμένων, λέει ο Φωτίου

Η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί στο θέμα των αγνοουμένων, λέει ο Φωτίου

  15/05/2018 15:31
Το μήνυμα ότι δεν μπορεί έπειτα από 44 χρόνια να συνεχίζεται το δράμα των συγγενών των αγνοουμένων, μετέφερε σήμερα ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου, λέγοντας παράλληλα ότι η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί, δίνοντας πρόσβαση σε αρχεία, «στρατιωτικές ζώνες», αλλά και σε πληροφορίες για σκόπιμες μετακινήσεις λειψάνων.
 
Ενημερώνοντας μαθητές του Περιφερειακού Γυμνασίου Πέρα Χωρίου Νήσου για τα ανθρωπιστικά ζητήματα και τις προσπάθειες επίλυσής τους, κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε επίσης στα θέματα των εγκλωβισμένων, ενώ είπε ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση, σε ό,τι αφορά τους αγνοούμενους, ο κ. Φωτίου είπε ότι «τόσο τα ευρήματα στους μαζικούς τάφους, όσο και οι μαρτυρίες και τα στοιχεία που συνοδεύουν την κάθε περίπτωση αγνοούμενου, μας συγκλονίζουν πραγματικά όλους».
 
Είπε ακόμη ότι δεν παραγνωρίζεται το έργο της ΔΕΑ «αλλά εξακολουθούν να αγνοούνται 851 συμπατριώτες μας», οι περισσότεροι, δηλαδή, των όσων έχουν καταγραφεί στον κατάλογο των αγνοουμένων.
 
Η εξαφάνιση προσώπου αποτελεί πολλαπλή παραβίαση βασικών και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επεσήμανε, και πρόσθεσε πως οι παραβιάσεις αυτές δεν περιορίζονται στα δικαιώματα των αγνοουμένων προσώπων, αλλά επεκτείνονται και στα δικαιώματα των οικογενειών τους.
 
«Εκείνοι που διαπράττουν το έγκλημα δεν είναι ένοχοι μόνο για την εξαφάνιση των αγνοουμένων προσώπων, αλλά και για τη διαιώνιση της δυστυχίας των οικογενειών τους», ανέφερε.
 
Είπε επίσης ότι όλοι οι συγγενείς έχουν το δικαίωμα να πληροφορηθούν όλη την αλήθεια για την τύχη των αγαπημένων τους και για να γίνει αυτό «θα πρέπει επιτέλους η Τουρκία να συνεργαστεί επιτρέποντας τις χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς εκταφές στις λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες, όπως και την πρόσβαση ερευνητών στα αρχεία του τουρκικού στρατού».
 
Είπε επίσης ότι η Άγκυρα πρέπει να δώσει απαντήσεις και στοιχεία για τις σκόπιμες μετακινήσεις λειψάνων από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους που συνεχίζουν να παραμένουν άγνωστοι.

 
ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας