Κόβει το ρεύμα σε ευάλωτους που δεν πλήρωσαν η ΑΗΚ

Σε διακοπές ρεύματος σε καταναλωτές, οι οποίοι αν και ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, δεν πληρώνουν τα ποσά που οφείλουν για το ρεύμα που κατανάλωσαν, προχωρεί από τον τρέχον μήνα η ΑΗΚ.
 
Μετά από σχετικό διάταγμα του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη (με θέμα μέτρα για αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας) που εφαρμόστηκε από τις 14 Σεπτεμβρίου 2015, η ΑΗΚ έδινε περίοδο χάριτος σε περίπου 15,5 χιλιάδες καταναλωτές, οι οποίοι εντάσσονται στην κατηγορία των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και οι οποίοι ήδη λόγω της δεινής οικονομικής τους κατάστασης απολαμβάνουν μείωση της τάξης του 20% στη διατίμηση του ρεύματος. Το διάταγμα προέβλεπε τη μη διακοπή ρεύματος στις ομάδες αυτές για ένα χρονικό διάστημα, με σκοπό, μεταξύ άλλων την επαναξιολόγηση της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά ή και της ένταξης στην ίδια ομάδα και άλλων περιπτώσεων.
 
Όπως ανέφερε στο reporter.com.cy η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, η ΑΗΚ αποφάσισε τη λήξη της περιόδου χάριτος  από την 1η Φεβρουαρίου 2016. Τόνισε πως στο πλαίσιο της περιόδου χάριτος, οι οφειλέτες είχαν κληθεί για διακανονισμό με στόχο την αποπληρωμή των οφειλών τους. Στην πλειοψηφία τους, οι ενδιαφερόμενοι προέβησαν σε διακανονισμό, τον οποίο τηρούν. Ωστόσο υπάρχουν 2000 δύσκολες περιπτώσεις, εκ των οποίων οι 220 δεν πλήρωσαν ούτε και ένα σεντ για την παροχή ρεύματος στα υποστατικά τους.  Και αυτές είναι πρώτες περιπτώσεις, στις οποίες η ΑΗΚ θα προχωρήσει σταδιακά στη διακοπή ρεύματος.
 
Οφειλές ενός εκατομμυρίου
Σύμφωνα με την κα Παπαδοπούλου, από την κατηγορία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, το οφειλόμενο ποσό για το ηλεκτρικό ρεύμα ανέρχεται στο 1,1 εκατομμύριο ευρώ.  Σημειώνεται πως από τις 220 δύσκολες περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν, οφείλονται ποσά ύψους οκτώ και εννέα χιλιάδων ευρώ για το κάθε υποστατικό.
 
Σε ποιους δεν θα κοπεί το ρεύμα
Σημειώνεται ότι στην κατηγορία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, υπάρχουν και εφτά άτομα στα οποία η ΑΗΚ δεν θα αποκόψει το ρεύμα. Με βάση στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας κα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται απρόσκοπτα ρεύμα για τις συσκευές, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την υγεία τους, όπως αναπνευστήρες.
 
Καλούνται για διακανονισμό
Η κα Παπαδοπούλου τόνισε πως οι διακοπές ρεύματος γίνονται κατόπιν προειδοποιητικών κλήσεων και SMS που στέλνονται στους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι καλούνται μέχρι την υστάτη να προσέλθουν στα κατά τόπους γραφεία της ΑΗΚ για να προβούν σε διακανονισμό, με στόχο την αποπληρωμή των οφειλών τους.
 
Φθηνότερο το ρεύμα το Φεβρουάριο
Σε μια άλλη εξέλιξη, αισθητά μειωμένοι θα είναι οι λογαριασμοί ρεύματος για το Φεβρουάριο. Η μείωση στους λογαριασμούς θα είναι της τάξης του 7.3% σε σχέση με τον περασμένο μήνα.  Όπως δήλωσε χθες  στο κρατικό κανάλι, η εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού, Χριστίνα Παπαδοπούλου, η μείωση οφείλεται στη σημαντική πτώση στην τιμή του πετρελαίου διεθνώς.
  
maria.stylianou@imhbusiness.com
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Εκτός ΔΗΣΥ, η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Κούρσα για δύο άλογα στην Πάφο-Υπέβαλαν υποψηφιότητες Φαίδωνας και Εύρος Λοϊζίδης
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»