Λανθασμένες ταυτοποιήσεις αγνοουμένων

 

Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) με σημερινή ανακοίνωση τοποθετείται σε σχέση με τα ρεπορτάζ και τις ειδήσεις που μεταδόθηκαν σήμερα από διάφορα ΜΜΕ για δύο περιπτώσεις λανθασμένων ταυτοποιήσεων οστών.

Στην ανακοίνωση η ΔΕΑ σημειώνει ότι δεν είχε εμπλοκή με τις ταυτοποιήσεις αυτές και ότι οι δύο λανθασμένες ταυτοποιήσεις έγιναν το 2005 και ήταν στο πλαίσιο προγράμματος το οποίο μονομερώς είχαν αναλάβει οι ελληνοκυπριακές αρχές σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και την οργάνωση ``Physicians for Human Rights (PHR)``.

Αναφέρει μάλιστα ότι ένα ΜΜΕ παραπλανητικά χρησιμοποίησε φωτογραφία του εργαστηρίου της ΔΕΑ στο ρεπορτάζ του.

Η ΔΕΑ τονίζει ότι αυτές οι λανθασμένες ταυτοποιήσεις δεν έγιναν από την Επιτροπή, αλλά ήταν μέρος του μονομερούς προγράμματος της ε/κ πλευράς και ότι το 2006 αναλήφθηκε η προσπάθεια από την ΔΕΑ για εντοπισμό, εκταφές και ταυτοποίηση λειψάνων αγνοουμένων και από τις δύο κοινότητες.

Αναφέρεται ακόμη ότι αυτές οι λανθασμένες ταυτοποιήσεις ήρθαν στο φως ως αποτέλεσμα πρόσφατων ταυτοποιήσεων από τη ΔΕΑ των σωστών λειψάνων που είχαν εκταφεί από την Επιτροπή και ανήκουν στους δύο συγκεκριμένους Ε/κ αγνοούμενους.

Από την άλλη, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής (ΙΝΓΚ) δηλώνει σε ανακοίνωσή του πως πρώτο εντόπισε τις περιπτώσεις με συγκεκριμένες ταυτοποιήσεις οστών αγνοουμένων και τοποθετήθηκε δημοσίως με δελτίο Τύπου στις 12 Νοεμβρίου 2015.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται εξάλλου, ότι κατά την περίοδο 2004-2005, "από προβληματικά δείγματα οστών του Τύμβου Μακεδονίτισσας, που ψεκάστηκαν με χημικές ουσίες έγιναν 15 ταυτοποιήσεις με περιορισμένο αριθμό γενετικών δεδομένων".

Διευκρινίζει δε, ότι ο λόγος που υπήρχε περιορισμένος αριθμός γενετικών δεδομένων είναι διότι το γενετικό υλικό αυτών των περιπτώσεων "είχε κατακερματισθεί και αλλοιωθεί από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν για το ψεκασμό τους ή/και λόγω του τρόπου φύλαξής τους. Οι ταυτοποιήσεις που έγιναν, προτού γίνουν αντιληπτές οι επιπτώσεις της χημικής επεξεργασίας, αφορούσαν 15 περιπτώσεις αγνοουμένων/πεσόντων".

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, από το σύνολο των 15 πιο πάνω περιπτώσεων, στις έξι δόθηκαν οστά στους οικείους τους. Αναφέρει ακόμη ότι και στις 15 περιπτώσεις, "όλοι ανεξαιρέτως οι συγγενείς ενημερώθηκαν από το 2015 για πρώτη φορά, αυτοπροσώπως και από εκπρόσωπο του ΙΝΓΚ για την πιθανότητα η ταυτοποίηση του αγαπημένου τους προσώπου να μην ήταν ακριβής". 

Κατά την ενημέρωση, προστίθεται, εκφράσθηκαν και οι ειλικρινείς απολογίες για την αναστάτωση που προκλήθηκε στους συγγενείς των επηρεαζόμενων οικογενειών από το πιο πάνω γεγονός.

Το Ινστιτούτο αναφέρει ακόμη ότι η όλη διαδικασία έγινε σε συνεργασία με το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας και όταν εντοπίσθηκε το πρόβλημα με τον ψεκασμό των οστών, το ΙΝΓΚ σταμάτησε αμέσως τις διαδικασίες ταυτοποίησης όλων των άλλων οστών που ψεκάστηκαν διότι έπρεπε να τύχουν ειδικής μεταχείρισης λόγω των αλλοιώσεων που είχαν υποστεί.  "Από τότε καταβάλλονται προσπάθειες να επιλυθεί το πιο πάνω πρόβλημα", καταλήγει η ανακοίνωση.
 

ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»