Πέραν των δύο τόνων βόειου κρέατος δέσμευσαν Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

Πέραν των δύο τόνων βόειου κρέατος δέσμευσαν στους ψυκτικούς θαλάμους εισαγωγέα στην Κύπρο οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, αφού ύστερα από ενημέρωσή που είχαν από το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το συγκεκριμένο κρέας, βρετανικής προέλευσης, κρίθηκε μη ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση από κλιμάκιο της Αρχής Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA).

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χριστόδουλος Πίπης, είπε πως διαπιστώθηκε από τους αρμοδίους των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ότι επιπλέον 870 κιλά έχουν ήδη διανεμηθεί σε γνωστή αλυσίδα μπαρ και εστιατορίων στην Κύπρο, ωστόσο, ο διανομέας επικοινώνησε ήδη μαζί τους, ζητώντας την άμεση τη δέσμευση και την επιστροφή οποιωνδήποτε ποσοτήτων υπάρχουν στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Κανένας κίνδυνος για το καταναλωτικό κοινό

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, πως το καταναλωτικό κοινό δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο από την κατανάλωση του συγκεκριμένου κρέατος, αφού όπως τους έχει επισημάνει η FSA δεν έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο που η κατανάλωση του συγκεκριμένου κρέατος να έχει προκαλέσει πρόβλημα υγείας.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι ούτε στην Κύπρο έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής οτιδήποτε.

«Σίγουρα κάποια ποσότητα από το συγκεκριμένο κρέας καταναλώθηκε και στην Κύπρο, ωστόσο, δεν έχουμε δηλωμένο κάποιο περιστατικό και καμιά ένδειξη», ανέφερε.

Εξήγησε ότι δεν είναι ότι το συγκεκριμένο κρέας που ήταν ακατάλληλο προς κατανάλωση, αλλά η ανάκλησή του οφείλεται στη μη τήρηση των κανόνων συνθηκών υγιεινής στο χώρο, όπου φυλαγόταν το κρέας.

Εξάλλου, σύμφωνα με έγκριτη ιστοσελίδα που ασχολείται με τον τομέα του κρέατος παγκοσμίως, αναφέρει ότι  «βοδινό κρέας από βρετανική εταιρεία, που έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο ανθυγιεινής επεξεργασίας κρέατος, έχει εισαχθεί στην Κύπρο».
 
Σοβαρές παραβιάσεις στους κανονισμούς διατροφικής υγιεινής

Στα μέσα Ιανουαρίου, στον απόηχο αποκαλύψεων που είχαν γίνει το περασμένο φθινόπωρο για ανθυγιεινή επεξεργασία κρέατος σε μεγάλη εταιρεία διανομής, κλιμάκιο της Αρχής Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) πραγματοποίησε αιφνιδιαστικό έλεγχο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Russell Hume.
 
Εκεί διαπιστώθηκαν, επίσης, ανθυγιεινές πρακτικές επεξεργασίας κρέατος, με αποτέλεσμα να ανασταλεί η λειτουργία της εταιρείας.
Συγκεκριμένα, το πόρισμα του ελέγχου ανέφερε ότι εντοπίστηκαν «σοβαρές παραβιάσεις στους κανονισμούς διατροφικής υγιεινής».
 
Παράλληλα, η μεγάλη αλυσίδα παμπ JD Wetherspoon και τα εστιατόρια «Italian» του διάσημου σεφ Τζέιμι Όλιβερ υποχρεώθηκαν να αποσύρουν τα κρέατα που είχαν προμηθευθεί από τη συγκεκριμένη εταιρεία.
 
Η ιστοσελίδα GlobalMeatNews.com επικαλείται εκπρόσωπο της FSA που αναφέρει: «Έχει υπάρξει διανομή κατεψυγμένου βοδινού κρέατος στην Κύπρο και ως εκ τούτου εκδόθηκε ειδοποίηση προς τις αρχές εκεί την περασμένη εβδομάδα».
 
Αναφορές θέλουν μεταξύ άλλων να έχει υπάρξει λανθασμένη σήμανση των κρεάτων ως προς την ημερομηνία παραγωγής, αν και λεπτομέρειες των παραβιάσεων των κανονισμών,  δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως.
 
Πότε ενημερώθηκε η Κύπρος

Όπως είπε στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πίπης «η Κύπρος ενημερώθηκε με την καταχώρηση του μηνύματος στο RASFF, στις 26 Ιανουαρίου, και αμέσως οι αρμόδιοι των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών μετέβησαν στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, που εισήγαγε τη συγκεκριμένη ποσότητα κρέατος από το αντίστοιχο υποστατικό της Βρετανίας και προέβη άμεσα σε επί τόπου επιθεώρηση».

«Ο τπεύθυνος της εγκατάστασης ήταν πολύ συνεργάσιμος, παρουσίασε τα τιμολόγια, τα παραστατικά που έχουν να κάνουν με τη διακίνηση του κρέατος και εκεί βρήκαμε δύο τόνους βοοειδούς κρέατος, το οποίο δεσμεύσαμε και από τα τιμολόγια διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν άλλα 870 κιλά κρέατος, τα οποία είχαν ήδη διανεμηθεί από τον διανομέα στην Κύπρο σε γνωστή αλυσίδα μπαρ και εστιατορίων. Εμείς του ζητήσαμε όπως επικοινωνήσει με τους πελάτες τους και ζητήσει τη δέσμευση και την επιστροφή οποιωνδήποτε ποσοτήτων υπάρχουν στις εγκαταστάσεις αυτές», είπε.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις