«Άνοιξαν πυρ» κατά Φωκαϊδη οι Αξιωματικοί –  «Άλλο ηγεσία, άλλο management»

«Από γενεές 13» περνούν τον Υπουργό Άμυνας για το έργο του στα τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στον υπουργικό θώκο οι Αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς.Με επιστολή που απέστειλε στον ίδιο και κοινοποίησε στα μέλη του ο Σύνδεσμος Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού (ΣΑΚΣ) κατηγορεί ευθέως τον Χριστόφορο Φωκαϊδη ότι απέτυχε στο έργο του και δεν έπεισε για τις προθέσεις του, καταλογίζοντας του μια σειρά από αποτυχίες ενώ του αναγνωρίζουν και κάποιες επιτυχίες οι οποίες ωστόσο αποδίδονται με ιδιαίτερο καυστικό ύφος.
 
«Η ίδια η αποστολή του Στρατιωτικού επιβάλλει τον απολογισμό έργου μετά από κάθε δραστηριότητα και πολύ περισσότερο με την ολοκλήρωση ενάσκησης Διοικητικών καθηκόντων» σημειώνουν οι Αξιωματικοί, επισημαίνοντας πως ο Υπουργός Άμυνας δεν θα τύχει καμίας προνομιακής εξαίρεσης.
 
Με καυστικό ύφος σημειώνουν όσα «αναγνωρίζουν» πως πέτυχε ο Χριστόφορος Φωκαϊδης στα τέσσερα χρόνια παρουσίας του στο Υπουργείο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνουν την επίτευξη διακρατικών συμφωνιών με γειτονικές και άλλες χώρες. «Πραγματοποιήσατε ουκ ολίγες εκατέρωθεν επισκέψεις φιλοφρονητικές και μη με ομολόγους σας τόσο στη Κύπρο όσο και στο εξωτερικό» προσθέτουν.
 
«Μείωση θητείας για να ικανοποιηθούν φαντάροι και γονείς»
 
Επίσης με καυστικό τόνο οι Αξιωματικοί  σημειώνουν πως για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας του αναγνωρίζουν πως πέτυχε ένα πάγιο αίτημα των ιδίων των φαντάρων και των γονέων τους. Όσο αφορά την πρόσληψη ΣΥΟΠ του αναγνωρίζουν πως με την απόφαση του, βοήθησε για να μειωθεί το πρόβλημα της ανεργίας στην Κύπρο.
 
Επισημαίνουν δε πως ο ΥΠΑΜ αξιοποίησε και πρόβαλε το έργο του ΚΣΕΔ και του Κέντρου Διαχείρισης Ζήνων ενώ του αναγνωρίζουν πως προώθησε έστω και την υστάτη τους κανονισμούς των Αξιωματικών και των Υπαξιωματικών στη Βουλή για ψήφιση.
 
«Για το θεαθήναι »
 
Επιπρόσθετα  του αναγνωρίζουν αφήνοντας αιχμές πως μερίμνησε προσωπικά για την επιλογή και αποστολή στρατιωτικών ακολούθων σε ευρωπαϊκές και άλλες χώρες καθώς επίσης και το γεγονός πως ανέπτυξε στοχευόμενες συνεργασίες με συγκεκριμένα πανεπιστήμια και άλλους φορείς.
 
Τέλος οι Αξιωματικοί αναγνωρίζουν στον υπουργό πως απέδωσε τιμές σε Εθνοφύλακες, Εφέδρους  και οπλίτες προσδίδοντας πανηγυρικό χαρακτήρα για διάφορους λόγους ενώ κάνουν αναφορά και σε μια σειρά εκδηλώσεων, εορτών και τελετών σε πόλεις και χωριά της Κύπρου οι οποίες διοργανώθηκαν από το Υπουργείο.
 
«Υπουργέ αποτύχατε»
 
Στη συνέχεια της επιστολής οι Αξιωματικοί τονίζουν απευθυνόμενοι προς τον Υπουργό ότι απέτυχε στο έργο του, «είστε εκτός αποστολής δεν μας πείσατε για τις προθέσεις-κίνητρα σας και προφανώς θα διερωτάστε προς τι;»
 
Ακολουθούν τα σημεία αυτούσια για τα οποία οι Αξιωματικοί ασκούν κριτική στον Υπουργό.
Όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος και η Εθνική Φρουρά ακολουθεί φθίνουσα πορεία αυτό οι εκ των έσω το γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα.
 
Όσο το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδος Κύπρου δεν μετουσιώνεται σε πράξη οι όποιες άλλες συμφωνίες ή μνημόνια καθίστανται δευτερευούσης σημασίας.  
 
Σας διαφεύγει ότι ο ισχυρότερος έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και ως εκ τούτου ο αμυνόμενος την ευθύνη προετοιμασίας και αντιμετώπισης του πιθανότερου τρόπου ενέργειας του εχθρού. Η προκεχωρημένη γραμμή Άμυνας έπρεπε να γνωρίζετε ότι δεν επανδρώνεται από τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών ή από το ΚΣΕΔ με τα άοπλα πλοία επιτήρησης. Άλλο οι επιχειρησιακές δυνατότητες, άλλο οι προθέσεις και άλλο οι πολιτικές εξαγγελίες.  
 
Η αναδιοργάνωση δεν υλοποιείται εν μία νυχτί
 
Η αναδιοργάνωση εξυπακούει σειρά προϋποθέσεων δεν υλοποιείται εν μια νυχτί με το πάτημα ενός κουμπιού, ούτε και με δηλώσεις υπό μορφή «surprise». Η μείωση της θητείας εν αγνοία του ΓΕΕΦ, η απόσυρση οπλικών συστημάτων χωρίς την αντικατάσταση τους, το κλείσιμο στρατοπέδων και οι εκπτώσεις των σχεδίων εν όσο η εχθρική απειλή παραμένει αμετάβλητη στη στρατιωτική ορολογία αποκαλείτο «σταδιακή παράδοση άνευ όρων». Αλλάζουν ή κλείνουν τα μαγαζιά και επιχειρήσεις, οι Στρατοί αναβαθμίζονται, εξοπλίζονται, ενισχύονται και προσαρμόζονται ανάλογα με την εχθρική διάταξη. Εις την χειροτέρα των περιπτώσεων εάν όντως είναι πολιτική η απόφαση, οφείλετε να μας το πείτε τουλάχιστον για λόγους αξιοπρέπειας του προσωπικού.
 
Με την ανοχή ή και την συγκατάθεση σας και παρά τις έντονες παραστάσεις μας προφορικές και γραπτές, αποδεχθήκατε την ουσιαστική απουσία των στρατιωτικών από τις διαπραγματεύσεις στο εθνικό μας ζήτημα. Σε αντίθεση η άλλη πλευρά με γνώστες επιτελείς του επιχειρησιακού περιβάλλοντος της Κύπρου έκοβαν και έραβαν στα κεφάλαια εδαφικού, ακτών  ασφάλειας και εγγυήσεων και απόσυρσης στρατευμάτων. Λαμβάνοντας υπόψη τις διαχρονικές επιδιώξεις της Τουρκιάς που δεν είναι άλλες από τον στρατιωτικό έλεγχο ολόκληρου του νησιού σας καταλογίζονται βαρύτατες Ιστορικές και Εθνικές ευθύνες.
 
«Φοβόμαστε μην μας στείλετε και στο Υπουργείο Γεωργίας»
 
Σε ότι αφορά τις προσλήψεις ΣΥΟΠ για την αναπλήρωση του κενού σας γνωρίζουμε ότι κατά προτεραιότητα εξασφαλίζονται οι υπηρεσιακές ανάγκες και ύστερα ικανοποιούνται τα προσωπικά ή κοινωνικά προβλήματα. Χωρίς την ύπαρξη κριτηρίων πρόσληψης και τοποθέτησης απλά αναφέρεστε σε αριθμούς εισερχομένων – εξερχομένων που εξυπηρετούν όλους τους άλλους σκοπούς πλην των υπηρεσιακών.
 
Η δήθεν προσωρινή αλλά στη πράξη μόνιμη απουσία των στελεχών σε βάρος της μειωμένης επάνδρωσης για τις ανάγκες του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι ένδειξη εσφαλμένης σας αντίληψης περί δομής, Ιεραρχίας, Πειθαρχίας και λειτουργίας της ΕΦ. Με το ίδιο σκεπτικό, εύλογα , τα στελέχη εύχονται όπως μη προκύψουν αντίστοιχες ανάγκες και στο Υπουργείο Γεωργίας Επί τούτου σας πληροφορούμε ότι το ηθικό αποτελεί βασικό συντελεστή ισχύος ενός οργανωμένου στρατεύματος.
 
Οι κάμερες και οι γιορτές δεν αντισταθμίζουν την αναλογία δυνάμεων
 
Οι πρόσφατες προαγωγές μεταθέσεις και αποστολές στρατιωτικών ακολούθων στο εξωτερικό όπου τελευταία γίνεται ιδιαίτερος λόγος σας υπενθυμίζουμε ότι αποτελούν προσωπικές σας επιλογές. Το σύνολο των Στελεχών ανέκαθεν διαχώριζε τη θέση του από την Ατζέντα των μόνιμως περιφερόμενων στο Υπουργείο οι οποίοι ούτε καν γνωρίζουν κατά που πέφτουν οι Μονάδες. Αναμενόμενο ήταν ότι θα προέκυπταν τέτοιου είδους παθογένειες.
 
Προσδοκούσαμε ότι η έγνοια του Υπουργείου Άμυνας θα ήταν η απρόσκοπτη εξασφάλιση πηγών ενίσχυσης της Εθνικής Φρουράς προκειμένου να καταστεί , ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Οι εορτές, οι τηλεοπτικές κάμερες, οι υποσχέσεις και τα ευχολόγια δεν αντισταθμίζουν την αναλογία δυνάμεων.
 
Υποτιμήσατε τα στρατιωτικά θέσμια και τον Αξιωματικό εκ γένει δεν επιδείξατε το ίδιο ενδιαφέρον για το αθωωτικό πόρισμα του Διοικητού Μονάδος στη Λεμεσό όπως πράξατε στη διαθεσιμότητά του.
 
Άλλο «ηγεσία» άλλο «management»
 
Οι έννοιες «ηγεσία» «management» διαφέρουν. Για εμάς αντικειμενικός σκοπός (ΑΝΣΚ) δεν είναι το ταξίδι αλλά τα κατεχόμενα μας εδάφη. Όσο υπάρχει έστω και ένας Τούρκος στρατιώτης στον Πενταδάκτυλο πορεία που χάραξε ο Νικητάράς, ο Αυξεντίου και ο Τάσος Μάρκου παραμένει αδιαπραγμάτευτη.
 
Χρυσή εποχή για την ΕΦ με Κληρίδη – Χάσικο
 
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω και θέλοντας να αποφύγουν  «δημιουργία άλλοθι και κατάρριψη δικαιολογιών» όπως σημειώνουν,  οι Αξιωματικοί  επισημαίνουν πως η περίοδος προεδρίας Κληρίδη και υπουργίας Χασικου χαρακτηρίστηκε ως η χρυσή εποχή της ΕΦ ενώ αναφέρονται και στη μικρής διάρκειας θητείας του αείμνηστου Τάσου Μητσόπουλου.
 
«Οι μετρημένες μέρες του προκατόχου σας Τάσου Μητσόπουλου χαρακτηρίστηκαν ως σημείο αναφοράς και ελπίδας»  τονίζουν.
 
Ένα θα συνεχίσετε να πολιτεύεστε όχι στο Υπ. Άμυνας
 
Στην μακροσκελέστατη επιστολή τους οι Αξιωματικοί σημειώνουν πως το γεγονός ότι η ΕΦ εξακολουθεί να λειτουργεί κάτω από αυτές τις συνθήκες «να γνωρίζεται ότι οφείλεται στην ευσυνειδησία του προσωπικού και στο φιλότιμο του Έλληνα Στρατιώτη. Εάν έχετε πρόθεση να συνεχίσετε να πολιτεύεστε, σας συμβουλεύουμε, για όφελος της υπηρεσίας αλλά και το δικό σας, όχι στο Υπουργείο Άμυνας» σημειώνουν καταλήγοντας οι Αξιωματικοί.
 
Η επιστολή του ΣΑΚΣ υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Χρίστο Ψαρά και αποστάληκε στον Υπουργό Άμυνας ενώ κοινοποιήθηκε σε όλα τα μέλη του Συνδέσμου.
 

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη