Τα εκθέματα, τα άρματα μάχης και ο σχεδιασμός για το στρατιωτικό Μουσείο (pics-video)

Στην τελική φάση για ολοκλήρωση  βρίσκονται οι εργασίες συντήρησης στο παλιό κτήριο του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως το οποίο θα στεγάσει το Στρατιωτικό Μουσείο της Εθνικής Φρουράς.
 
Τα έργα συντήρησης στο εσωτερικό του κτηρίου ανέλαβε το Τμήμα Δημοσίων Έργων και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου ένα μήνα από σήμερα. Οι αρμόδιοι του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ αναμένουν την ολοκλήρωση των έργων ούτως ώστε να αρχίσει η μεταφορά των κειμηλίων που θα εκτίθενται στο Μουσείο.
Ο εξωτερικός χώρος του κτηρίου ωστόσο που από σήμερα φιλοξενεί παλιά άρματα μάχης της Εθνικής Φρουράς καθώς και άρματα μάχης του Αττίλα που καταλήφθηκαν από Ελληνοκύπριους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974 θα τύχει ανάλογης εκμετάλλευσης.
Το Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας όπως θα ονομάζεται θα στεγαστεί στην Λεωφόρο Λόρδου Βύρωνος 13 και θα συγκεντρώνει τεκμήρια της στρατιωτικής Ιστορίας της Κύπρου μεταξύ των οποίων όπλων, αρμάτων μάχης, φωτογραφίας και άλλα κειμήλια και εκθέματα από τη σύγχρονη ιστορία του νησιού.
Σημειώνεται πως το μουσείο είναι κοντά σε άλλα μουσεία αλλά και την Ελληνική Πρεσβεία, μπροστά από την οποία γίνονται οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου.
Το Υπουργείο Άμυνας έχει προβεί ήδη στις απαραίτητες ενέργειες μέσω της διεύθυνσης ιστορίας της ΕΦ ώστε να συγκεντρωθούν ακόμη περισσότερα τεκμήρια που θα εκτίθενται στο μουσείο. Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο έχει προσεγγίσει συλλέκτες καθώς και οικογένειες παλιών στρατιωτών που πολέμησαν στον Α’ και Β’ Βαλκανικό Πόλεμο, στον Α΄ Παγκόσμιο στον Β΄ καθώς, κατά τη διάρκεια του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.
Μεταξύ των εκθεμάτων που θα εκτίθενται στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου είναι ένα αμερικανικό άρμα M-47 λάφυρο της Εθνικής Φρουράς από τον Αττίλα, ένα αυτοσχέδιο άρμα το οποίο χρησιμοποιούταν σε λατομεία επί Αγγκλοκρατίας και μετατράπηκε κατάλληλα ώστε να εξυπηρετεί την Εθελοντική Εθνοφρουρά το 1963, άρμα Μάρμορ Χάριντκτον τα οποία επίσης χρησιμοποιήθηκαν την περίοδο 1963-1964 αφού μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα ενώ παρέμειναν στις τάξεις της ΕΦ και μετά το 1974, ρωσικό άρμα μάχης Τ-34, καθώς και πλήθος άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων της ΕΦ.

Δειτε Επισης

Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά