Σάββατο 6 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Ταυτοποιήθηκαν τα οστά του Παπαχρυσόστομου από τον κατεχόμενο Δαυλό

  11/01/2018 11:16
Ταυτοποιήθηκαν τα οστά του Παπαχρυσόστομου από τον κατεχόμενο Δαυλό

Ταυτοποιήθηκαν τα οστά του Παπαχρυσόστομου από τον κατεχόμενο Δαυλό

  11/01/2018 11:16
Ταυτοποιήθηκαν τα οστά του Παπαχρυσότομου Χριστοφή Καραγιώργη, ο οποίος απήχθη από Τουρκοκύπριους τον Σεπτέμβριο του 1974, από το κατεχόμενο χωριό Δαυλό.

Ο Παπαχρυσόστομος, ζούσε με την οικογένεια στον Δαυλό, όταν σε ηλικία 58 ετών απήχθη από Τουρκοκύπριους και από τότε μέχρι και σήμερα βρισκόταν στη λίστα των αγνοουμένων των τραγικών γεγονότων του 1974.
 

Σύμφωνα με μαρτυρίες, στις 23 Αυγούστου του 1974, εισέβαλαν στο χωριό οι Τούρκοι και όλοι οι κάτοικοι μαζεύτηκαν στην πλατεία του χωριού, ανάμεσα τους και ο Παπαχρυσόστομος. Την 1η Σεπτεμβρίου του 1974 τον κάλεσαν για ανάκριση και μετά επέστρεψε στο σπίτι του.  Τρείς ημέρες αργότερα, τουρκοκύπριοι από τα γύρω χωριά τον πήραν μαζί τους και από τότε αγνοείτο.

Βασισμένη σε μαρτυρίες, η Ερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων από το 2007 έψαχνε τον τάφο του ιερέας σε ένα μεγάλο χωράφι στην περιοχή Λίβαδια. Η πρώτη εκταφή έγινε το 2007, δεν είχαν βρεθεί όμως τα οστά. Το 2012 όμως, έπειτα από νέα στοιχεία και μαρτυρίες σε νέα εκταφή από την αρχαιολογική ομάδα της Επιτροπής Αγνοουμένων βρέθηκαν τα οστά του αειμνήστου ΠαπαΧρυσοστόμου.

Στον τάφο βρέθηκαν προσωπικά αντικείμενα αλλά και τα οστά ακόμη δύο αγνοουμένων, από τους οποίους του ενώ δεν έχουν ταυτοποιηθεί τα οστά του μέσα από την μέθοδο DNA. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Παπαχρυσόστομος είναι ένας από τους δύο μοναδικούς ιερείς που βρίσκονταν στη λίστα των αγνοουμένων του 1974.

Η κηδεία του Παπαχρυστόστομου θα τελεστεί στον ιερό ναό Αγίου Σπυρίδωνος στον Στρόβολο, το Σάββατο 13 Ιανουρίου. Στην εξόδιο ακολουθία θα προΐσταται ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου , Χρυσόστομος ενώ, επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστας Καδής.

Η οικογένεια αντί στεφάνων, παρακαλεί να γίνονται εισφορές για ενίσχυση του ταμείου για συντήρηση και αναστήλωση του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου στον κατεχόμενο Δαυλό.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας