Αύξηση της απασχόλησης κατά 21% στις προβλέψεις για την επόμενη 10ετία

Σύμφωνα με προβλέψεις για τις ανάγκες απασχόλησης, στη βάση μελετών της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, κατά την περίοδο 2017 – 2027, η συνολική απασχόληση θα εμφανίσει ανοδική τάση και εκτιμάται ότι οι απασχολούμενοι θα σημειώσουν αριθμητική αύξηση περίπου 78.000 ατόμων και ποσοστιαία αύξηση 21%, σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, σε χαιρετισμό της σε εκδήλωση για το πρόγραμμα “Youth Empowered”, τον οποίο διάβασε εκ μέρους της ο Διευθυντής του Τμήματος Εργασίας Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, η κ. Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για καταπολέμηση της ανεργίας.


«Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Οκτώβριο 2017 έφτασε τις 26,436 από 33,706 άτομα τον αντίστοιχο μήνα του 2016 (μείωση κατά 21,6% ή 7,270 άτομα), ενώ ο φετινός Οκτώβριος ήταν ο 42ος συνεχόμενος μήνας που η ανεργία μειώνεται σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους», είπε. Κατ’ αντιστοιχία, πρόσθεσε, «η ανεργία των νέων ηλικίας 15-24 ετών, από 9% που ήταν το 2008 ανήλθε στο 38,9% το 2013, ενώ για το 2015 μειώθηκε στο 32,8%». «Το ποσοστό αυτό το πρώτο τρίμηνο του 2016 μειώθηκε στο 27,8% και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας έχει μειωθεί περαιτέρω κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017, φτάνοντας στο 25,3% ενώ σημείωσε μείωση κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2016», συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα διάφορα σχέδια παροχής κινήτρων για καταπολέμηση της ανεργίας, σημειώνοντας ότι «τα μέτρα αυτά, από τα οποία επωφελήθηκαν συνολικά 25,000 άνεργοι συμπολίτες από το 2013 μέχρι σήμερα, με ιδιαίτερη και σταθερή έμφαση στους νέους, και για τα οποία αφιερώθηκε προϋπολογισμός €118 εκ. με 95% συγχρηματοδότηση από την ΕΕ, είχαν καθοριστική συμβολή στη μείωση της ανεργίας, η οποία όμως, παρά την ενθαρρυντική σταθερή πορεία μείωσής της, εξακολουθεί να είναι σε ψηλά επίπεδα, γι’ αυτό και δεν εφησυχάζουμε».

Η Υπουργός Εργασίας συνέχισε λέγοντας ότι «εφαρμόζονται Σχέδια Στελέχωσης Επιχειρήσεων, Κατάρτισης μέσα στις επιχειρήσεις καθώς και Σχέδια Κατάρτισης για Βελτίωση της Απασχολησιμότητας ενώ πραγματοποιούνται σε τακτική βάση μελέτες για τον εντοπισμό των αναγκών σε δεξιότητες, με στόχο τη συστηματική παροχή προβλέψεων για τις ανάγκες απασχόλησης και κατάρτισης».

«Η πιο πρόσφατη σειρά προβλέψεων καλύπτει την περίοδο 2017-2027 και περιλαμβάνει προβλέψεις για την απασχόληση, τις αναπτυξιακές ανάγκες και τις μόνιμες αποχωρήσεις, καταλήγοντας έτσι στις συνολικές ανάγκες απασχόλησης που θα παρουσιαστούν σε 52 τομείς οικονομικής δραστηριότητας και σε 309 επαγγέλματα που καλύπτουν το σύνολο της κυπριακής οικονομίας».

«Μέσα στη δεκαετία αυτή εκτιμάται ότι οι απασχολούμενοι θα σημειώσουν αριθμητική αύξηση περίπου 78.000 ατόμων και ποσοστιαία αύξηση 21,0%», ανέφερε. Σύμφωνα με την ίδια, «η ετήσια συνολική ζήτηση εργασίας για την περίοδο 2017-2027 θα ανέλθει στις 15.800 άτομα με τον μέσο ετήσιο ρυθμό να φτάνει στο 3,9%». «Οι αναπτυξιακές ανάγκες απασχόλησης, δηλαδή οι νέες θέσεις εργασίας, προβλέπεται ότι θα φτάσουν στις 7,800 άτομα ή 1,9% τον χρόνο και θα είναι ελαφρώς χαμηλότερες από τις ανάγκες απασχόλησης λόγω αποχωρήσεων που θα ανέρχονται στις 8,000 άτομα ή 2,0% τον χρόνο», είπε.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»