Τετάρτη 14 Απρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Ξέθαψαν σορούς δεκάδων Ασσιωτών, τις μετέφεραν σε σκυβαλότοπο και τις έκαψαν

  21/11/2017 09:05
Ξέθαψαν σορούς δεκάδων Ασσιωτών, τις μετέφεραν σε σκυβαλότοπο και τις έκαψαν

Ξέθαψαν σορούς δεκάδων Ασσιωτών, τις μετέφεραν σε σκυβαλότοπο και τις έκαψαν

  21/11/2017 09:05
Έπιασαν τόπο οι εκκλήσεις τόσο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, όσο και των δύο ηγετών, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να ανοίξουν στόματα και να μιλήσουν για τα φρικτά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν το 1974 κατά τη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης φάσης της εισβολής του Αττίλα.
 
Το πρώτο έγκλημα πολέμου – Εκτέλεσαν δεκάδες άμαχους
 
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που τέθηκαν ενώπιον της ΔΕΑ 52 άμαχοι αιχμάλωτοι, από την Άσσια και 18 από άλλα χωριά δολοφονήθηκαν από στρατιώτες του Αττίλα και ετάφησαν στην περιοχή Ορνίθι. Οι ανασκαφές της ΔΕΑ διενεργήθηκαν την περίοδο 2009 – 2010 και έφεραν στο φως στις πλείστες περιπτώσεις μεμονωμένα οστά κάτι που οδήγησε τα μέλη της ΔΕΑ στο συμπέρασμα πως οι σοροί των θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας μετακινήθηκαν.
 
Συγγενείς αγνοουμένων των οποίων τα οστά ή θραύσματα οστών ταυτοποιήθηκαν αντέδρασαν στο γεγονός πως θα έκαναν κηδείες με ένα μόνο οστό και αρνήθηκαν να τα παραλάβουν.
 
Το δεύτερο έγκλημα – Ξέθαψαν τους νεκρούς και τους πέταξαν σε σκουπιδότοπο
 
Ήταν θέμα χρόνου ωστόσο να ανοίξουν κάποια στόματα και να φανεί το μέγεθος του εγκλήματος που διαπράχθηκε. Τουρκοκύπριοι παραδέχτηκαν πως συμμετείχαν την περίοδο 1995 – 1996, 21 χρόνια μετά την Εισβολή, στη μετακίνηση των οστών των αγνοουμένων από το Ορνίθι σε σκουπιδότοπο στο Δίκωμο όπου στη συνεχεία τους έβαλαν φωτιά για να εξαφανίσουν κάθε ίχνος της κτηνωδίας.
 
Στόχος και σκοπός του τουρκικού στρατού με αυτή την αποτρόπαιη πράξη ήταν να εξαφανίσει τα τεκμήρια του εγκλήματος της τουρκικής θηριωδίας . Τουρκοκύπριοι που μετείχαν στην επιχείρηση μετακίνησης των οστών 21 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή έλυσαν τη σιωπή τους και μίλησαν για την μαζική μετακίνηση των οστών.
 
Ο νέος χώρος που υποδείχτηκε βρίσκεται λίγο έξω από το Δίκωμο στον μεγαλύτερο σκυβαλότοπο των κατεχομένων πράγμα που προκαλεί νέες δυσκολίες για την εξεύρεση των οστών των αγνοουμένων αφού από τότε εκατομμύρια σκουπίδια ρίχθηκαν στην εν λόγω περιοχή.  Στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στο σημείο και μετά έριξαν χώμα και δεντροφύτευσαν την περιοχή.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας