Βουλή: 5 θετικά πρόσημα για τον τουρισμό το 2015

Ο τουρισμός πέτυχε θετικά πρόσημα το 2015 τόσο στις τουριστικές αφίξεις όσο και στα έσοδα από τον τουρισμό, όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, η οποία έκανε μία ανασκόπηση και απολογισμό για την απελθούσα τουριστική περίοδο και στην ανάγκη για προγραμματισμό για τη νέα τουριστική περίοδο.

Ικανοποίηση για τις θετικές επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας για το έτος 2015 εξέφρασαν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι η προηγούμενη χρονιά του 2015 θα φθάσει τα 2,6 εκατομμύρια τουρίστες, που είναι η δεύτερη καλύτερη μετά το 2001.

«Τα έσοδα είναι με θετικό πρόσημο και είναι αυξημένα. Έχει γίνει μια γενικότερη συζήτηση για τα προβλήματα, τους εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν τον τουρισμό και όλοι οι φορείς έχουμε επισημάνει και τα θετικά και τα αρνητικά που έχουμε ως Κύπρος και προσπαθούμε να δρομολογήσουμε, νέες πολιτικές πρακτικές, νέες πρακτικές επικοινωνίας, ουσιαστικά, με το τουριστικό ρεύμα, για να είμαστε πολύ πιο καλύτερη του χρόνου. Οι αιθέρες έχουν ανοίξει, πολύ σημαντικός παράγοντας, έχει καλυφθεί η έλλειψη των Κυπριακών Αερογραμμών, έχουν μπει νέοι προορισμοί που δεν υπήρχαν πριν, έχουμε μια αύξηση από την Αγγλία και από την Κεντρική Ευρώπη, την οποία θέλουμε να συνεχίσουμε και έχουν δοθεί άδειες σε όλες τις ρώσικες εταιρείες να πετάξουν προς την Κύπρο, πράγμα το οποίο προηγουμένως δεν υπήρχε, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η μελέτη και η χάραξη της εθνικής στρατηγικής του τουρισμού», πρόσθεσε.

Όλα αυτά τα πράγματα, συνέχισε ο κ. Ζαχαρίου, έχουν κατατεθεί σήμερα.

«Η συζήτηση θα συνεχιστεί ενόψει του προγραμματισμού της νέας περιόδου, για την οποία όλοι είναι αισιόδοξοι ότι θα είναι καλύτερη από την φετινή», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα, σε δηλώσεις του, είπε ότι ως ΑΚΕΛ εκφράζουν την ικανοποίηση τους για τις θετικές επιδόσεις της τουριστικής μας βιομηχανίας για το έτος 2015, οι οποίες με τις αυξημένες αφίξεις τουριστών και τα αυξημένα έσοδα αποτελούν πολύ σημαντική στήριξη της κυπριακής οικονομίας από ίσως το μοναδικό της πυλώνα ο οποίος εξακολουθεί να της δίνει οξυγόνο, δηλαδή τον τουρισμό.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, σε δηλώσεις του, είπε ότι θα πρέπει να δοθούν τα συγχαρητήρια σε όλους τους φορείς του τουρισμού οι οποίοι κατάφεραν με την εργασία τους και την αποτελεσματικότητα τους, σε μία πολύ δύσκολη χρονιά, η οποία ξεκίνησε με χίλια δύο προβλήματα, Κυπριακές Αερογραμμές, τα προβλήματα στη ρωσική αγορά παγκοσμίως, «να έχουμε θετικά πρόσημα και αυτό είναι προς τιμή όλων των εμπλεκομένων».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα εξέφρασε ικανοποίηση με τα όσα έχουν ακούσει, από πλευράς του τουριστικού ρεύματος για το 2015.

Η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), η Χρυσέμιλη Ψηλογένη, σε δηλώσεις της είπε ότι με συστηματική και έντονη προσπάθεια πετύχαμε ικανοποιητικά αποτελέσματα για την περσινή χρονιά.

«Η τουριστική βιομηχανία είναι κριτήριο της πορείας της κυπριακής οικονομίας και συγκριτικό πλεονέκτημα, ειδικότερα, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για χιλιάδες συμπολίτες μας. Το κράτος πρέπει και μπορεί να εντατικοποιήσει τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες του όσον αφορά την ενίσχυση πολιτικών και την προώθηση του τομέα», πρόσθεσε.

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Ζαχαρίας Ιωαννίδης, σε δηλώσεις του, είπε ότι ο τουρισμός επιτέλεσε τον ζωτικής σημασίας ρόλο και συνεισφορά του, στην προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας, πετυχαίνοντας θετικά πρόσημα το 2015 τόσο στις τουριστικές αφίξεις όσο και στα έσοδα από τον τουρισμό.

«Φυσικά, αυτό ήταν αποτέλεσμα των συλλογικών προσπαθειών που κατορθώσαμε όλοι, με άψογη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να αντιστρέψουμε τις αρνητικές προοπτικές που προδιαγράφονταν στις αρχές του 2015, λόγω των γνωστών συμβάντων, με το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, τη δεδομένη αρνητική πορεία των τουριστικών αφίξεων από τη Ρωσία και να καταφέρουμε στο τέλος της χρονιάς, λόγω και της βοήθειας εξωγενών παραγόντων, που βοήθησαν να διοχετευτεί πρόσθετο τουριστικό ρεύμα προς το νησί μας, όπως και σε άλλους μεσογειακούς προορισμούς από τα δεινά που έπληξαν τόσο κύριους ανταγωνιστικούς προορισμούς, όπως την Τυνησία, την Αίγυπτο και την Τουρκία», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι η μεγάλη πρόκληση που έχουν ενώπιον τους είναι ότι η χρονιά που διανύουμε, το 2016, μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως χρονιά ρεκόρ στην ιστορία του κυπριακού τουρισμού τόσο από πλευράς τουριστικών αφίξεων όσο και εσόδων, «νοουμένου ότι όλοι θα επιδείξουμε πνεύμα συλλογικότητας, σκληρής δουλειάς και αυτοσυγκράτησης, ώστε να κατορθώσουμε να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα του κυπριακού τουριστικού προϊόντος και να επωφεληθεί η οικονομία στο μέγιστο δυνατό βαθμό με την παρά πέρα οικονομική ανάπτυξη, τη διατήρηση θέσεων εργασίας αλλά και δημιουργίας αρκετών νέων θέσεων εργασίας στον τουριστικό τομέα που θα βοηθήσει ώστε η μια μεγάλη πρόκληση που έχουμε της μείωσης της ανεργίας, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων μας να σημειώσει σημαντικό βήμα προς τα προς».
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Σεπτέμβρη και Νοέμβριο η διεξαγωγή κυβερνητικών εξετάσεων
Στην Κύπρο το χρυσό δελτίο του Τζόκερ-Κέρδισε πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ
Σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες στο καιρικό μενού-Σκαρφαλώνει στους 36 βαθμούς ο υδράργυρος
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα