Αρχιεπίσκοπος: Η τουρκική κατοχή καταστρέφει και λεηλατεί τους θρησκευτικούς μας χώρους και τα μνημεία μας

Την ανάγκη να αφουγκραστούν οι θρησκευτικοί ηγέτες τα μηνύματα των λαών για Ελευθερία, Δημοκρατία και Δικαιοσύνη, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε, στο πλαίσιο της Δεύτερης Διεθνούς Διάσκεψης των Αθηνών, με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», ενώ αναφερόμενος στην Κύπρο, κατάγγειλε την καταστροφή θρησκευτικών χώρων στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη.

Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να συγκαλέσει για δεύτερη φορά τη συγκεκριμένη Διάσκεψη, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου υπογράμμισε την ανησυχία του για το ρευστό και απρόβλεπτο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Εξέφρασε, ταυτόχρονα, την ελπίδα ότι οι εργασίες της Διάσκεψης θα επιτρέψουν έναν σφαιρικό και περιεκτικό διάλογο, με στόχο να «τεθούν οι βάσεις για τον σεβασμό των πανανθρώπινων αξιών της ζωής και ιδιαίτερα του ανθρώπινου προσώπου, του θρησκευτικού και πολιτιστικού πλουραλισμού», καθώς και της «ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης των λαών, οι οποίοι έχουν διαφορετικό θρήσκευμα στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική».

Ανέδειξε, επιπλέον, ως σοβαρή συνέπεια των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, τη συρρίκνωση του χριστιανικού πληθυσμού, ο οποίος μάχεται για επιβίωση σε μια περιοχή που υπήρξε αρχαία κοιτίδα του, όπως ανέφερε.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η παρούσα κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται από τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων, που ακολούθησαν την έκρηξη της “Αραβικής άνοιξης”, στην Αίγυπτο, του εμφύλιου πολέμου στη Συρία και της ανατροπής του καθεστώτος Σάνταμ Χουσέιν στο Ιράκ, μετά και την επέμβαση των Αμερικανών το 2003 και την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους, συντέλεσαν στην τραγική έξοδο του χριστιανισμού από το ιστορικό του λίκνο, τη Μέση Ανατολή», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος.
 
Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι πριν από την τουρκική εισβολή επρόκειτο για έναν τόπο θρησκευτικού πλουραλισμού, μια συνθήκη που, κατά τον ίδιο, παραβιάζεται σφοδρά «για σαράντα τρία χρόνια, στο τουρκοκατεχόμενο βόρειο τμήμα της νήσου».
 
«Τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής, οι έποικοι και το εκεί παράνομο καθεστώς, το οποίο στηρίζεται από την Τουρκία, επιδόθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου βάναυση και σκληρή προσπάθεια καταστροφής και λεηλασίας των θρησκευτικών μας χώρων και μνημείων, των ναών και των μονών μας, των ιερών και των οσίων μας, ακόμη και των κοιμητηρίων μας∙ και γενικότερα, κάθε στοιχείου που μαρτυρεί την ύπαρξη και την παρουσία του χριστιανικού πληθυσμού στο βόρειο τμήμα της Κύπρου», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κάνοντας παράλληλα λόγο για «παραχάραξη της ιστορικής μας συνέχειας και του λαμπρού μας πολιτισμού».
 
Ταυτόχρονα, αναδεικνύοντας την ανάγκη διαθρησκευτικού διαλόγου, επισήμανε: «Ως Εκκλησία της Κύπρου, γνωρίζουμε, ότι μόνο μέσα από τον ειλικρινή και έντιμο διάλογο με τους Τουρκοκύπριους, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας και να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Γι` αυτό και έχουμε προωθήσει, προσωπικά, τον διάλογο με την τουρκοκυπριακή Θρησκευτική Ηγεσία, πράγμα που θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον, για χάρη της δικαιοσύνης, της ειρήνης, της αλληλοκατανόησης και της ευημερίας των λαών μας».
 
Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία προς τη συνειδητή επίλυση των προβλημάτων, απόδειξη της οποίας αποτελεί και η συγκεκριμένη Διάσκεψη, συνιστά σημαντική προϋπόθεση για την επικράτηση της ειρήνης, της ευημερίας και της ευτυχίας των λαών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη