ΑΗΚ - Μυρίζει απεργία

Σε καταγγελίες για τη στάση του Υπουργείου Ενέργειας έναντι της ΑΗΚ προέβησαν την Παρασκευή οι συντεχνίες του οργανισμού, ανακοινώνοντας ότι τα αρμόδια σώματά τους θα συνέλθουν την Τρίτη για να αποφασίσουν αν θα λάβουν μέτρα και ποια θα είναι αυτά.  
 
Στόχος του Υπουργείου, όπως αναφέρθηκε σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, είναι η αποδυνάμωση και αποδόμηση της ΑΗΚ. Οι συντεχνίες έκαμαν λόγο για «προειλημμένες» απόψεις του Υπουργείου, τις οποίες «με παράπλευρη στρατηγική προσπαθούν να τις υλοποιήσουν ενάντια στα συμφέροντα του Κύπριου πολίτη».  
 
Παρουσιάζοντας τις θέσεις των τεσσάρων συντεχνιών,  – ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ- ο αντιπρόεδρος της ΣΕΠΑΗΚ Μάριος Παππουτής ανέφερε αρχικά ότι ενώ η Κύπρος έχει ονομαστικό δικαίωμα να παρεκκλίνει του οποιουδήποτε διαχωρισμού και για οποιοδήποτε μοντέλο αγοράς αποφασίσει τελικά να εφαρμόσει, κάτι που, όπως λέχθηκε, επιβεβαιώνει και με σχετική επιστολή της η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς το Υπουργείο Ενέργειας από το 2010, εντούτοις το έγγραφο αυτό δεν αξιοποιήθηκε προς όφελος του τόπου.
 
«Το Υπουργείο όχι μόνο δεν επιχείρησε να διαφυλάξει το ουσιαστικό αυτό δικαίωμα της ΚΔ αλλά επιχείρησε αμέσως μετά την συνάντηση της 7ης Δεκεμβρίου 2016, που είχαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να το υπονομεύσει με σχετική ηλεκτρονική επικοινωνία του με την Οικονομική Διεύθυνση της ΕΕ» είπε ο κ. Παππουτής.  
 
Αναφέρθηκε επίσης ότι το Υπουργείο στοχεύει σε απελευθέρωση του Παραγωγικού Δυναμικού της ΑΗΚ μέσω απενεργοποίησης και πώλησης περιουσιακών στοιχείων παραγωγής στο εξωτερικό, πώλησης παραγωγικού δυναμικού της ΑΗΚ σε τρίτους στην Κύπρο, ενοικίασης του οικονομικότερου παραγωγικού δυναμικού της σε τρίτους σε τιμές  που θα καθορίζονται μέσα από δημοπρασία.  
 
Όπως λέχθηκε, ενώ «το Υπουργείο επιχειρηματολογεί ότι πρέπει να ανεξαρτητοποιήσει πλήρως τον ΔΣΜΚ, με πρόφαση ότι είναι και ο Λειτουργός Αγοράς, για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την εισαγωγή του ανταγωνισμού, με τον οποίο το Υπουργείο διατείνεται ότι θα χαμηλώσει την τιμή του ηλεκτρισμού, από την άλλη, το ίδιο το Υπουργείο, μέσα από τα έγγραφά του, παραδέχεται ότι για να γίνει δυνατή η προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα, δηλαδή να υπάρξουν ανταγωνιστές, πρέπει να αυξηθεί το περιθώριο κέρδους. Η ΡΑΕΚ στο τέλος θα κληθεί να ρυθμίσει το Μέσο Σταθμικό Κόστος Κεφαλαίου σε ψηλότερα επίπεδα με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους ενέργειας στο τελικό καταναλωτή».  
 
Σχετικά με το υπό «εκκόλαψη» νομοσχέδιο για πλήρη ανεξαρτητοποίηση του ΔΣΜΚ, οι συντεχνίες ανέφεραν ότι το προσχέδιο του το οποίο συζητήθηκε στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής είχε χαρακτηρισθεί από την ΡΑΕΚ ως «έκτρωμα άνευ προηγουμένου».  
 
Ο κ. Παππουτής αναφέρθηκε παράλληλα σε «ελλειμματική και παραπλανητική ενημέρωση της ίδιας της Βουλής αναφορικά με το έγγραφο αρχών και την ανεξαρτητοποίηση του ΔΣΜΚ αφού, καμία διαβούλευση δεν είχε γίνει με την ΑΗΚ και καμία διαβούλευση δεν έγινε με τους εργαζομένους στην ΑΗΚ».   Είπε επίσης ότι υπάρχει «ανεπαρκής και ελλειμματική στελέχωση» της ΑΗΚ, σημειώνοντας ότι η ΑΗΚ είναι «ακέφαλη εδώ και τρία χρόνια», αφού δεν έχει διοριστεί Γενικός Διευθυντής.
 
Επ’ αυτού, ο πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Ανδρέας Πανόρκος αναφέρθηκε σε «σκοπιμότητες» από πλευράς του Υπουργείου και «ιδιαίτερα από το Γενικό του Διευθυντή» του, αναφέροντας πως «δεν θέλει να έχει τον αντίστοιχο του στην Αρχή Ηλεκτρισμού που να έχει τις ίδιες εξουσίες και να μπορεί να υπερασπίζεται τον οργανισμό», αλλά «θα ήθελε μια αποδομημένη Αρχή Ηλεκτρισμού για να παρεμβαίνει με κατώτερους λειτουργούς ή ακόμα χειρότερα να παρεμβαίνει και να επιμένει ή να ζητά από το ΔΣ να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις».
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική