Χωρίς επένδυση το κρησφύγετο του Γρίβα στη Λεμεσό

Δεν θα προχωρήσει τελικά η επένδυση με κατασκευή δίδυμων πύργων και ξενοδοχείου στην έκταση που βρίσκεται το κρησφύγετο του Γεώργιου Γρίβα Διγενή στη Λεμεσό.
 
Όπως ανέφερε στον REPORTER ο Παναγιώτης Γιώρκας, Πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου Γρίβα Διγενή, το Ίδρυμα ικανοποιήθηκε με την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης και αναμένει την έκδοση της οικοδομικής άδειας για να αρχίσει την ανέγερση στον χώρο στεγάστρου για το πλοιάριο «Σειρήν» και για το κρησφύγετο – αρχηγείου του Γρίβα.
 
Στα σχέδια του Ιδρύματος είναι να κατασκευαστεί κλειστό στέγαστρο ώστε να προστατέψει από τους εξωτερικούς παράγοντες το πλοιάριο «Σειρήν» να κατασκευαστεί στέγαστρο για το κρησφύγετο και να ανακατασκευαστεί ο χώρος του μνημείου, στον οποίο σήμερα βρίσκεται ο τάφος και ο ανδριάντας του Αρχηγού της ΕΟΚΑ.
 
Σχολιάζοντας τον θόρυβο των τελευταίων ημερών μετά την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεμεσού, ο κύριος Γιώρκας σημείωσε πως ότι ακούστηκε είναι στο πλαίσιο των πολιτικών σκοπιμοτήτων. «Εμείς δεν έχουμε σχέση με αυτά. Η μόνη μας έγνοια είναι να προστατεύσουμε ένα ιστορικό μνημείο που βρίσκεται στην ευθύνη μας. Δεν ασχολούμαστε ούτε με τις εκλογές, ούτε με τα κόμματα» τόνισε.
 
Ναυάγησε η επένδυση
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Γεωργίου Γρίβα Διγενή, τα σχέδια για να μισθωθεί ένα μέρος της έκτασης μέσα στην οποία βρίσκεται το κρησφύγετο ναυάγησε μετά από αντιδράσεις και έτσι το Ίδρυμα προχωρεί σε εναλλακτικές πηγές για να εξασφαλίσει τα απαραίτητα χρήματα ούτως ώστε να προχωρήσουν τα έργα στο χώρο του κρησφύγετου.
 
Υπενθυμίζεται πως πριν από έξι μήνες το Ίδρυμα παρουσίασε σχέδια σύμφωνα με τα οποία θα μισθωνόταν ένα μέρος της έκτασης σε ιδιώτη για να κατασκευάσει και να εκμεταλλευτεί ξενοδοχειακή μονάδα και δίδυμους πύργους με το Ιδρυμα να καρπούται ένα χρηματικό ποσό. To Ιδρυμα προχώρησε σε προκήρυξη προσφορών η οποία έληξε ανεπιτυχώς τον περασμένο Άυγουστο.
 
Στα σχέδια αυτά αντέδρασε έντονα τότε ο ΣΑΠΕΛ (Σύνδεσμος Αγωνιστών Πόλεως και Επαρχίας Λεμεσού), που θεώρησε πως με μια τέτοια επένδυση στο χώρο αμαυρώνεται η μνήμη του Διγενή.
 
Η ιστορία του κρησφύγετου
 
Πρώτη φορά που ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής χρησιμοποίησε το κρησφύγετο στον  Άγιο Νικόλαο Λεμεσού ήταν τον Σεπτέμβριου του 1956. Από τότε και μέχρι το τέλος του αγώνα το χρησιμοποίησε ως Αρχηγείο της Οργάνωσης. Το 1961 ο Γρίβας Διγενής εξέδωσε τα απομνημονεύματα του αγώνα της ΕΟΚΑ, τα χρήματα από τα οποία χρησιμοποίησε για να δώσει υποτροφίες σε Κύπριους φοιτητές  που σπούδαζαν στην Αθήνα. Παράλληλα με μέρος τον χρημάτων ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ αγόρασε προς όφελος του Ιδρύματος Γεωργίου Γρίβα Διγενή το 1961 την έκταση του κρησφύγετου.
 
Μετά το θάνατο του το Ίδρυμα Γεωργίου Γρίβα Διγενή που έχει ως έδρα την Αθήνα πέρασε από διάφορους σκοπέλους.
Ωστόσο η νέα διοίκηση του ιδρύματος τα τελευταία χρόνια προχωρεί με γοργούς ρυθμούς ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για ανάπτυξη του χώρου γύρω από το κρησφύγετο καθώς και στην διεξαγωγή συνεδρίων και διαλέξεων για προβολή του αγώνα της ΕΟΚΑ. 
 
Η ιστορία του πλοιαρίου «Σειρήν»
 
Στον χώρο δίπλα από το κρησφύγετο βρίσκεται από το 2004 το πλοιάριο «Σειρήν» με το οποίο ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής έφτασε στην Κύπρο στις 10 Νοεμβρίου 1954. Το πλοιάριο πραγματοποίησε τρία μυστικά ταξίδια από την Ελλάδα στην Κύπρο μεταφέροντας οπλισμό για την προπαρασκευή του αγώνα της ΕΟΚΑ. Στο τρίτο του ταξίδι το πλοιάριο εντοπίστηκε από τους Βρετανούς και έριξε τον οπλισμό του στη θάλασσα.
 
Το πλοιάριο μεταφέρθηκε τον Ιανουάριο του 2004 με το αρματαγωγό «Ικαρία» από τον Πειραιά στην Κύπρο μετά την απόφαση του ελληνικού κράτους και του τότε Υπουργού Άμυνας της χώρας Ευάγγελου Βενιζέλου. Χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρήζει κρατικής προστασίας αφού αποτελεί το παλαιότερο ξύλινο σκάφος τύπου «Λιμπερτυ».
 

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών