Οι Εθνοφρουροί που δολοφονήθηκαν στη Νεκρή Ζώνη από Τούρκους στρατιώτες

Φέτος συμπληρώνονται 21 χρόνια από τη θυσία των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού στην Δερύνεια. 21 χρόνια συμπληρώνονται κι από τη θυσία του Στέλιου Παναγή,  του τελευταίου θύματος της τουρκικής βαρβαρότητας τον Ιούνιο του 1996, δύο μήνες πριν τις δολοφονίες Ισαάκ και Σολωμού.
 
Ο κύκλος αίματος που έκλεισε με τον θάνατο του Στέλιου Παναγή, είχε ανοίξει 20 χρόνια νωρίτερα, το 1976, δύο χρόνια μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο με πρωτομάρτυρα τον Μιχάλη Σοφοκλέους στις 9 Σεπτεμβρίου. Από  το 1976, μέχρι το 1996 οι επτά οικογένειες Εθνοφρουρών βυθίστηκαν στο πένθος 
 αφού βρέθηκαν νεκροί από πυρά Τούρκων κατά μήκος της Νεκρής Ζώνης. 
 
Μιχαλάκης Σοφοκλέους 9/4/1976
Πρωτομάρτυρας ήταν ο στρατιώτης Μιχαλάκης Σοφοκλέους από τα Μαμώνια ο οποίος εκτελέστηκε εν ψυχρώ από Τούρκο αξιωματικό στις 9 Απριλίου 1976 όταν πέρασε στην ουδέτερη ζώνη και πλησίασε τουρκικό φυλάκιο για να δώσει τσιγάρα στον Τούρκο σκοπό.

Εκεί λοιπόν που άπλωνε το χέρι του με το πακέτο των τσιγάρων εμφανίστηκε ξαφνικά ο Τούρκος αξιωματικό δίπλα από τον Τούρκο σκοπό και με πιστόλι πυροβόλησε τον άτυχο στρατιώτη στο πρόσωπο. Ο θάνατος του Μιχαλάκη Σοφοκλέους ήταν ακαριαίος.
 
Χριστάκης Γεωργίου 21/9/1982
Ακολούθησε η δολοφονία του Χριστάκη Γεωργίου από το Πραστειό στις 21 Σεπτεμβρίου 1982 σε φυλάκιο στο Καϊμακλή. Ο Χριστάκης χωρίς κανένα λόγο πυροβολήθηκε με στρατιωτικό τυφέκιο από Τούρκο σκοπό ενώ βρισκόταν στην αυλή του φυλακίου του. Ο θάνατος του ήταν ακαριαίος.
 
Τρύφωνας Τρύφωνος 18/12/1983
Την τραγική αλυσίδα των εφτά συνεχίζει ο στρατιώτης Τρύφωνας Τρύφωνος από τα Λαγουδερά που σκοτώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου σε φυλάκιο του Αγίου Κασσιανού μόλις ανέλαβε χρέη σκοπού.
Ο θάνατος του προκλήθηκε από στρατιωτικό τυφέκιο Τούρκου σκοπού ο οποίος ενεργούσε χωρίς να υπάρχει καμία αιτία. Ο Τρύφωνας ξεψύχησε στο δρόμο προς το Νοσοκομείο.
 
Χαράλαμπος Χαραλάμπους 20/5/1988
Στις 20 Μαΐου 1988 δολοφονήθηκε ο στρατιώτης Χαράλαμπος Χαραλάμπους στην Αθηένου από Τούρκο υπαξιωματικό που ένοπλος εισήλθε σε σπίτι που γειτνιάζει με τη νεκρή ζώνη. Ο Χαράλαμπος όταν άκουσε τις φωνές πανικού από το σπίτι στο οποίο εισήλθε ο Τούρκος και το οποίο βρισκόταν κοντά στο φυλάκιο του άοπλος προσπάθησε να πλησιάσει για να δει τι συμβαίνει . Τότε δέχθηκε μια ριπή από το αυτόματο όπλο του Τούρκου.
 
Ευαγόρας Ευαγόρου 31/7/1988
Ο λοχίας Ευαγόρας Ευαγόρου από το Παλιομέτοχο ήταν το επόμενο θύμα της πονηριάς του Αττίλα. Δολοφονήθηκε στις 31 Ιουλίου 1988 στην περιοχή του Αγίου Κασσιανού τη στιγμή που μπήκε στην ουδέτερη ζώνη και πλησίαζε τουρκικό φυλάκιο για να δώσει δώρο ένα μικρό ραδιοφωνάκι στον Τούρκο σκοπό. Ο Ευαγόρου τραυματίστηκε από σφαίρα του τυφεκίου του Τούρκου σκοπού και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή.
 
Αθανάσιος Κλεοβούλου 8/4/1993
Ο έκτος νεκρός από πυρά Τούρκων ήταν ο στρατιώτης Αθανάσιος Κλεοβούλου από το Ζακάκι που σκοτώθηκε στις 8 Απριλίου 1003 στο Καϊμακλί ενώ προσπαθούσε να πάρει μια μπουκάλα κονιάκ στον Τούρκο σκοπό. Ο Αθανάσιος δέχθηκε μια σφαίρα στρατιωτικού τυφεκίου τη στιγμή που προχωρούσε στη νεκρή ζώνη για να πάρει το κονιάκ. Ο πυροβολισμός δεν προήλθε από τον Τούρκο σκοπό που θα λάμβανε το δώρο αλλά από διπλανή σκοπιά των Τούρκων. Ο θάνατος του ήταν ακαριαίος.
 
Στέλιος Παναγή 3/6/1996
Τελευταίος στον τραγικό κατάλογο των θυμάτων της τουρκικής θανατηφόρας πονηριάς ήταν ο στρατιώτης Στέλιος Παναγή από το Νέο Χωριό Κυθραίας που και αυτός θέλησε να δώσει δώρο μια μπουκάλα κονιάκ στον Τούρκο σκοπό.
 
Από τη διπλανή όμως τουρκική σκοπιά ρίφθηκαν τρεις πυροβολισμοί εναντίον του. Μια σφαίρα τον βρήκε κατάστηθα και τον τραυμάτισε κρίσιμα. Ο άτυχος Παναγή άφησε την τελευταία του πνοή καθώς μεταφερόταν στο Νοσοκομείο. Το δράμα της τελευταίας δολοφονίας Ελληνοκύπριου σκοπού από Τούρκο στρατιώτη εκτυλίχτηκε στη νεκρή ζώνη του Αγίου Ανδρέα στη Λευκωσία.

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας