Μουσαμάς οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο

Τη στιγμή που η τιμή του πετρελαίου διεθνώς κατρακυλά, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών, στην Κύπρο τις μειώσεις στις τιμές των καυσίμων τις βλέπουμε με το σταγονόμετρο.
 
Περίπου στα 37 δολάρια το βαρέλι  πωλείται διεθνώς σήμερα το πετρέλαιο, με κάποιους οικονομικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι η πτωτική τάση ενδεχομένως να συνεχιστεί.   Την ίδια ώρα, στην Κύπρο, υπήρξαν κάποιες μικρές μειώσεις πριν από περίπου 10 ημέρες και αυτό είναι όλο.
 
Όπως μάλιστα μας αναφέρθηκε από πρόσωπο που πρόσκειται στις τάξεις των πρατηριούχων, μετά τις τελευταίες μειώσεις, δεν αναμένονται νέες αλλαγές στις τιμές, τουλάχιστον προς τα κάτω, εκτός και αν διεθνώς δούμε νέα κατρακύλα του πετρελαίου.
 
Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο σήμερα (με το πετρέλαιο διεθνώς να πωλείται στα 37 δολάρια το βαρέλι) κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με τις αντίστοιχες χαμηλές του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2015, όταν η τιμή του μαύρο χρυσού κυμαινόταν στα 47 περίπου δολάρια το βαρέλι.
 
Οι τιμές στα πρατήρια σήμερα
 
Με βάση τα στοιχεία του παρατηρητηρίου λιανικών τιμών καυσίμων, οι τιμές διαμορφώνονται σήμερα ως εξής:
 
Αμόλυβδη 95 οκτανίων
Μέση Τιμή €1.162
Φθηνότερη Τιμή €1.134
Ακριβότερη Τιμή 1.198

 
Αμόλυβδη 98 οκτανίων
Μέση Τιμή € 1.220
Φθηνότερη Τιμή €1.195
Ακριβότερη Τιμή €1.265

 
Πετρέλαιο Κίνησης
Μέση Τιμή €1.126
Φθηνότερη Τιμή €1.099
Ακριβότερη Τιμή €1.187
 
Πετρέλαιο θέρμανσης
Μέση Τιμή €0.690
Φθηνότερη Τιμή €0.646
Ακριβότερη Τιμή € 0.840

 
«Με βάση τις διεθνείς τάσεις, οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο θα έπρεπε να είναι πολύ χαμηλότερες», δήλωσε στο reporter.com.cy ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών & Ποιότητας Ζωής, Λουκάς Αριστοδήμου. Τον περασμένο Ιανουάριο, πρόσθεσε, είχαμε δει τις τιμές του πετρελαίου να κατεβαίνουν μέχρι και το 1,07 σεντ περίπου, ενώ σήμερα το κατώτερο όριο δεν ξεπερνάει το 1,09 σεντ.  «Με βάση τα διεθνή δεδομένα, θα έπρεπε να βλέπαμε το πετρέλαιο θέρμανσης τουλάχιστον 1,05 – 1,07 σεντ», υπέδειξε.   
 
Ο κ. Αριστοδήμου έκανε παράλληλα λόγο για τεχνάσματα από συγκεκριμένα πρατήρια, καταγγέλλοντας ότι δύο μέρες πριν προχωρήσουν σε μειώσεις, ανέβασαν ελαφρώς τις τιμές, έτσι ώστε το περιθώριο της μετέπειτα μείωσης να είναι λιγότερο. 
 
Ενδεικτικό των υψηλών τιμών των πετρελαιοειδών στην Κύπρο, είναι τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι τιμές λιανικής πώλησης των πετρελαιοειδών στα κράτη μέλη, περιλαμβανομένων και των φόρων που επιβάλλονται από τις χώρες. Τα στοιχεία αυτά έχουν ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου 2015.
 
 
Τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή
Το θέμα του έλεγχου των τιμών των καυσίμων θίγει για άλλη μι φορά στην ετήσια έκθεση του και ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Εστιάζει στα προβλήματα και στις αδυναμίες που παρατηρούνται στη διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου των τιμών πετρελαιοειδών και συστήνει όπως ολοκληρωθούν τάχιστα οι σχετικές μελέτες στις οποίες προβαίνει το Υπουργείο ώστε να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή το σύνολο των αναγκαίων μέτρων για επίλυση του προβλήματος.

 
Αναλυτικότερα, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εντοπίζει και εισηγείται τα εξής:
 
  1. Καθορισμό πλαισίου και γενικής πολιτικής για έκδοση διαταγμάτων καθορισμού πλαφόν στα καύσιμα.
  2. Το υπουργείο να ζητήσει  επιπρόσθετα στοιχεία από τις εταιρείες για ανάλυση των διαφόρων λειτουργικών τους εξόδων, έτσι ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο δικαιολογείται η συμπερίληψη τους στον υπολογισμό (των τιμών) του ύψους των εξόδων των εταιρειών.
  3. Δεδομένου ότι το αποδεκτό κέρδος το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο κοστολόγιο της κάθε εταιρείας ισούται με το πραγματικό κέρδος της, η ελεγκτική Υπηρεσία τονίζει ότι είναι αδύνατο να διαφανεί οποιοδήποτε υπερβολικό κέρδος που ενδεχομένως να υπάρχει αφού αυτό θα συμπεριλαμβάνεται στο πραγματικό κέρδος των εταιρειών.
  4. Παρατηρούνταν συχνά σημαντικές καθυστερήσεις, 2-3 εβδομάδων, στην ετοιμασία των κοστολογίων ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα κοστολόγια ετοιμάζονταν μέχρι και 1 μήνα μετά την εισαγωγή του φορτίου.
Επισημαίνεται επίσης ότι το κοστολόγιο που ετοιμάζει η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών οδηγεί σε  αναμενόμενη (χονδρική) τιμή η οποία συγκρίνεται με την χονδρική τιμή των εταιρειών, χωρίς ωστόσο να ετοιμάζεται το σκέλος του κοστολογίου το οποίο θα καταλήγει σε μια αποδεκτή λιανική τιμή έτσι ώστε να γίνεται σύγκριση με την πραγματική λιανική τιμή πώλησης των πετρελαιοειδών.
 
Ο Γενικός Ελεγκτής επαναλαμβάνει ότι  στις 4 κυπριακές εταιρείες πετρελαιοειδών είχε επιβληθεί στο παρελθόν  πρόστιμο ύψους €42,9 εκ. από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), ως η αρμόδια αρχή για τη διασφάλιση ενός υγιούς ανταγωνιστικού πλαισίου στην κυπριακή αγορά, με τις αποφάσεις με αρ. 66/2009-69/2009 οι οποίες ωστόσο ακυρώθηκαν τον Μάιο 2011 από το Ανώτατο Δικαστήριο, καθότι ο διορισμός του τότε Προέδρου της ΕΠΑ είχε κριθεί μη νόμιμος και για τις οποίες εκκρεμεί η λήψη εκ νέου απόφασης από την ΕΠΑ. «Όπως σχετικά είχαμε αναφέραμε, η επιβολή από την ΕΠΑ, στις 4 εταιρείες πετρελαιοειδών, ενός τόσο σημαντικού ποσού ως πρόστιμο, θα έπρεπε να προβληματίσει σοβαρά το Υπουργείο».
 
maria.stylianou@imhbusiness.com
 

 
 

Δειτε Επισης

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την αυξημένη συγκέντρωση σκόνης
Αναθεωρημένο Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν ΥΠΑΜ και ΚΟΑ για τους στρατεύσιμους αθλητές
Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι για αυξημένο πασχαλινό επίδομα
Μετά το Πάσχα αρχίζουν οι εγγραφές στα ΚΙΕ-Όλες οι πληροφορίες
Σπάει τη σιώπη της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Αυξάνει το πασχαλινό επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους η Κυβέρνηση
Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
Σεπτέμβρη και Νοέμβριο η διεξαγωγή κυβερνητικών εξετάσεων
Στην Κύπρο το χρυσό δελτίο του Τζόκερ-Κέρδισε πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ
Σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες στο καιρικό μενού-Σκαρφαλώνει στους 36 βαθμούς ο υδράργυρος