Ναταλία Καρντάς: Μια γυναίκα ενώνει Ρώσους και Κύπριους

Ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας της κόρης της σε ηλικία 3 ετών στάθηκε η αιτία να μετακομίσουν σε άλλη χώρα και να εγκατασταθούν από την παραθαλάσσια περιοχή Ανάπα της νότιας Ρωσίας στη Λεμεσό της Κύπρου, όπου ζει εδώ και 17 χρόνια. Μια δυναμική γυναίκα που γεφυρώνει τις σχέσεις της Ρωσίας με την Κύπρο, την χώρα που μεγάλωσε με το νησί που αγάπησε σαν δική της χώρα.

Ο λόγος για την κυρία Ναταλία Καρντάς, συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους ρωσόφωνους κατοίκους του νησιού και στους Κύπριους. Διευθύντρια της ρωσικής εφημερίδας στην Κύπρο «Βέστνικ Κίπρα» και εμπνεύστρια του Κυπρο-Ρωσικού Φεστιβάλ μιλάει στον REPORTER για όλα όσα την ενώνουν με το νησί και την εφημερίδα.
 
Σε ποια περιοχή της Ρωσίας γεννηθήκατε και μεγαλώσατε και σε ποια ηλικία πήρατε την απόφαση να έρθετε στην Κύπρο;

Γεννήθηκα δίπλα στη θάλασσα, στη νότιο Ρωσία, και η μητρική μου πόλη που βρίσκεται δίπλα στη Μαύρη θάλασσα, ονομάζεται Ανάπα (Анапа). Στο πανεπιστήμιο του Κρασνοντάρ  επέλεξα να σπουδάσω Ξένες Γλώσσες  και η πρώτη μου γλώσσα ήταν η γαλλική. Στη συνέχεια,  άρχισα να διδάσκω  την αγγλική και γαλλική γλώσσα ως καθηγήτρια στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο εκεί. Όταν έπρεπε όμως να  μετακομίσουμε στην Κύπρο δεν μπορούσα να βρω δουλειά ως καθηγήτρια. Η κόρη μου ήταν τότε τριών χρόνων και αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, υπέφερε απο άσθμα. Η ανάγκη να αλλάξουμε τόπο διαμονής γινόταν ολοένα και πιο επιτακτική. Οι γιατροί μας συμβούλεψαν ν΄ αλλάξουμε κλίμα, να πάμε δηλαδή προς τα βουνά ή στα νησιά.  Έτσι, μεταξύ των νησιών,  η Κύπρος έγινε μία απ τις πρώτες μου επιλογές.Πίστευα λοιπόν ότι στην Κύπρο δεν θα συναντούσαμε μεγάλη διαφορά στο κλίμα . Και πράγματι, η απόφαση να ζήσουμε μόνιμα στην Κύπρο, συνέτεινε στη βελτίωση της υγείας της κόρης μου.Η κόρη μου μεγάλωσε στο νησί αυτό από τριών χρονών ενώ ο γιος μου γεννήθηκε εδώ. Και οι δύο  αγαπάνε εξίσου τις δύο αυτές χώρες και νιώθουν την Κύπρο ως δεύτερη πατρίδα τους. Εδώ ζουνε έντεκα μήνες το χρόνο ενώ το καλοκαίρι για ένα μήνα επισκέπτονται τη γιαγιά,  το παππού και συγγενείς μας  στη Ρωσία.
 
 
Ποιο γεγονός στάθηκε η αφορμή ως κίνητρο για την μόνιμη «εδραίωση» σας στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην επαρχία Λεμεσού; Τί εκτιμάτε περισσότερο στο νησί;

Επέλεξα τη Λεμεσό ως την πόλη για να ζήσω εντελώς τυχαία. Μου θύμισε αμέσως την πόλη που γεννήθηκα και έζησα. Γι αυτό είπα εδώ θέλω να ζήσω! Ζω στην Κύπρο μόνιμα εδώ και 17 χρόνια και βλέπω ότι η Λεμεσός σημείωσε μεγάλη  ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Κατάφερε να γίνει ένα διεθνές κέντρο επιχειρήσεων που προσελκύει διεθνείς επιχειρηματίες ή μέσω της Κύπρου  να δουλεύουν με άλλες χώρες. Αυτό  είναι ένα απ τα πιό σημαντικά πλεονεκτήματα της Κύπρου.Τυγχάνει να έχω πολλούς φίλους απο διαφορετικές χώρες, διαφορετικές εθνικότητες και αυτό που παρατηρούμε είναι ότι τους Κύπριους  δεν τους απασχολεί από που κατάγεται ο κάθε άνθρωπος που επισκέπτεται το νησί τους. Αυτό είναι ένα μεγάλο προνόμιο των Κυπρίων γιατί βοηθάει τους ξένους να ζουν άνετα εδω.
Ζούμε εδώ ακολουθώντας τον κυπριακό τρόπο ζωής, τους ρυθμούς των Κυπρίων και μ΄ αρέσει αυτό! Για μένα, ο τρόπος ζωής εδώ σου δίνει την ευκαιρία να δουλεύεις και την ίδια ώρα να απολαμβάνεις τη ζωή σου. Να νιώθεις την κάθε μέρα της ζωής , πράγμα που είναι αδύνατον να κάνει κάποιος στο εξωτερικό, σε μια μεγάλη χώρα, σε μια μεγαλούπολη. Για παράδειγμα στη Μόσχα, ξοδεύετε πολλές ώρες οδήγησης για να δείτε τους φίλους σας.  Στην Κύπρο όμως, έχουμε τη δυνατότητα να δούμε αγαπημένους μας φίλους. Δεν χρειάζεται να οδηγήσουμε για μια ώρα, φτάνουν μόνο πέντε με δέκα λεπτά με το αυτοκίνητο και μπορούμε να βρεθούμε με φίλους για έναν καφέ, να κάνουμε ένα σύντομο διάλειμμα απ΄ τη δουλειά μας απολαμβάνοντας έναν όμορφο περίπατο στη θάλασσα.
Η Κύπρος για μένα είναι το σύμβολο μιας ιδανικής ισορροπίας μεταξύ επιχείρησης- πολλοί άνθρωποι εδώ δημιουργούν τις δικές τους επιχειρήσεις, τοπικές, διεθνείς, μικρές ή μεσαίες, ιδιωτικές- καθώς και αναψυχής, φιλικών και οικογενειακών σχέσεων.Πιστεύω ότι η Κύπρος παραμένει μία απο τις λίγες χώρες στον κόσμο όπου οι άνθρωποι δίνουν μεγάλη αξία  στο θεσμό  της οικογένειας και της διατήρησης του. Προσπαθούν να έχουν καλή επικοινωνία μεταξύ τους βάζοντας τα μέλη της οικογένειας τους ως προτεραιότητα  στη ζωή τους.
 
 Τί επαγγέλεστε ακριβώς; Είναι η "ΒΕΣΤΝΙΚ ΚΙΠΡΑ"  απλά μια ρωσική εφημερίδα;
Οι πιο πολλοί όμως  με ξέρουν ως αρχισυντάκτρια της ρωσικής εφημερίδας Βέστνικ Κίπρα.Η δική μου ιδέα όμως ήταν ότι η εφημερίδα δεν μπορούσε να επιβιώσει χωρίς να έχει αλληλεπίδραση με τους αναγνώστες μας. Αρχίσαμε λοιπόν να διοργανώνουμε εκδηλώσεις πρώτα απ όλα  για τους αναγνώστες μας απο τη ρωσόφωνη κοινότητα. Την ίδια ώρα για μας , τους εκδότες και συντάκτες της εφημερίδας ήταν μια αφορμή και ευκαιρία να τους γνωρίσουμε απο κοντά και να μαθαίνουμε τί είδους ειδήσεις θέλουν να διαβάζουν, τί περισσότερα είδη διαφημίσεων θα ήθελαν να βλέπουν, τί άρθρα και ποιά άλλα θέματα τους ενδιαφέρουν.Όταν το διαδίκτυο είχε εδραιωθεί πια στη ζωή μας, η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων  έγινε πιο εύκολη. Μπορούσαμε να μεταβιβάζουμε τα νέα πιο γρήγορα και άμεσα. Επιστρέφοντας λοιπόν στα καθήκοντα μου ως αρχισυντάκτρια της εφημερίδας, Βέστνικ Κίπρα και του μοναδικού ρωσικού  περιοδικού που ασχολείται με επιχειρήσεις,  "Succesful Business", το οποίο  κυκλοφορεί  εδώ και έξι χρόνια σχεδόν, θέλω να πω ότι εκδίδουμε ότιδήποτε έχει να κάνει με μια Εκδοτική εταιρία. Εκδίδουμε περιοδικά, βιβλία, έντυπα κι διάφορα άλλα είδη εντύπων, τα οποία διευκολύνουν τους Ρώσους στη διαμονή τους στην Κύπρο. Κι αυτός είναι ο κύριος στόχος μας. Να γίνουμε η γέφυρα μεταξύ της κυπριακής και ρωσόφωνης κοινότητας, να βοηθάμε τους Ρώσους να καταλάβουν τον κυπριακό τρόπο ζωής και να νιώθουν καλύτερα και πολύ άνετα εδώ.Πριν απο δώδεκα χρόνια λειτουργήσαμε το Ρωσικό  Εκπαιδευτικό Κέντρο και επίσημα είμαι η διευθύντρια του κέντρου αυτού. Ουσιαστικά, το εκπαιδευτικό μας κέντρο λειτουργεί ως φροντιστήριο των Ρωσόφωνων που ζουν εδώ, όπου διδάσκονται μαθήματα  ελληνικών και αγγλικών για ενήλικες καθώς και μαθήματα ρωσικών για τους Κυπρίους. Επίσης, στο Ρωσικό Εκπαιδευτικό μας κέντρο, τα παιδιά των Ρώσων μπορούν να συμμετέχουν σε πολλά προγράμματα. Το εκπαιδευτικό μας κέντρο έχει ως βάση το ρωσικό τρόπο εκπαίδευσης. Γι αυτό και μεις δουλεύουμε πάντα με σεμινάρια όπου πολλοί καθηγητές απ τη Ρωσία, έρχονται εδώ για να διδάξουν και να εκπαιδεύσουν τους ενήλικες και τα παιδιά .Οι απαιτήσεις των καιρών, συνέβαλαν επίσης και στη δημιουργία του Συνδέσμου Ρωσόφωνης Κοινότητας στην Κύπρο, όπου εγώ είμαι η αντιπρόεδρος του. Ο Σύνδεσμος αυτός αντικατοπτρίζει τις ανάγκες της ρωσόφωνης κοινότητας εδώ και κάνει γνωστές τις ανησυχίες της  στην κυπριακή κυβέρνηση, σε τοπικές αρχές, διάφορες υπηρεσίες καθώς και σε πρόσωπα-κλειδιά που επηρεάζουν και παίρνουν αποφάσεις σ αυτή τη χώρα.  Ως Σύνδεσμος λοιπόν, τους εξηγούμε τί θέλουν και τί χρειάζονται οι Ρωσόφωνοι που μένουν εδώ, τί μπορούν οι ίδιοι να κάνουν και να βοηθήσουν για  να διευκολύνουν τη ζωή των Ρώσων στο νησί αλλά και  τί θα μπορούσαν να προσφέρουν απ' τη πλευρά τους  οι Ρωσόφωνοι στην Κύπρο. Ακόμη, ο Σύνδεσμος παίζει σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση κι άλλων Ρώσων στην Κύπρο. Δίνει συμβουλές στο πώς να καλυτερεύσουν την διαδικτυακή τους τουριστική καμπάνια ούτως ώστε  κάθε χρόνο περισσότεροι και περισσότεροι Ρώσοι να έρχονται εδώ.
Για μένα είναι σημαντικό να δουλεύω σε διαφορετικές κατευθύνσεις . Γι αυτό εδώ στη "Βέστνικ Κίπρα" έχουμε να κάνουμε με μέσα μαζικής ενημέρωσης, με εκπαίδευση, με διοργάνωση εκδηλώσεων, τουρισμό και την προσφορά κοινωνικής εργασίας αφιλοκερδώς.    

 

Ποιος θεωρείται πως είναι ο κυρίως λόγος που οι Ρώσοι προτιμούν την Κύπρο για να ζήσουν μόνιμα ή έρχονται εδώ για διακοπές;

Οι Ρώσοι που μένουν εδώ τώρα, καταλαβαίνουν ότι η Κύπρος τους προσφέρει πολλές επιλογές . Τα παιδιά τους  μπορούν να επιλέξουν να φοιτήσουν σε ένα ιδιωτικό σχολείο αγγλικό σχολείο εάν θέλουν τα παιδιά τους να μάθουν αγγλικά και να σπουδάσουν σε αγγλικό πανεπιστήμιο , ή να πάνε σε ρωσικό σχολείο, υπάρχουν πολλά ιδιωτικά ρωσικά σχολεία εδώ. Για παράδειγμα η Λεμεσός μπορεί να προσφέρει άνεση και σιγουριά στους Ρώσους  αφού υπάρχουν ιδιωτικά ρωσικά νηπιαγωγεία, ρωσικά σχολεία, ρωσικά κομμωτήρια, ρωσικά ινστιτούτα αισθητικής  και σπα. Όπου και να πας τώρα στη Λεμεσό, θα δεις μια Ρωσίδα υπάλληλο, πας σε ένα κατάστημα θα βρεις μια Ρωσίδα πωλήτρια, πας σε ένα ξενοδοχείο θα δεις Ρωσόφωνους υπαλλήλους, πας σ΄ ένα εστιατόριο βρίσκεις ένα Ρωσόφωνο σερβιτόρο. Μπορείς να εξηγήσεις τί ακριβώς θέλεις. Μάλιστα πολλοί Ρώσοι εκτιμούν και σέβονται τον τρόπο που οι Κύπριοι τους συμπεριφέρονται, τον τρόπο που οι Κύπριοι προσπαθούν να μάθουν κάποιες ρωσικές λέξεις, το γεγονός ότι οι Κύπριοι είναι ορθόδοξοι, έχουμε την ίδια θρησκεία, όπου οι Ρώσοι μπορούν να επισκέπτονται μοναστήρια και εκκλησίες και να μιλούν με ανθρώπους που βρίσκονται εκεί.Πνευματικά είμαστε πολύ συνδεδεμένοι!
Έτσι όλα αυτά, δεν είναι ας πούμε  μόνο ένας παράγοντας , Α! καλός καιρός και οι Ρώσοι είναι εδώ! Α! καλές επιχειρήσεις και οι Ρώσοι είναι εδώ!Είναι τόσοι οι λόγοι που ώθησαν τους Ρώσους  να επιλέξουν την Κύπρο για να ζήσουν . Προσωπικά ξέρω κάποιες χιλιάδες ανθρώπων  που αγαπούν πολύ αυτό το νησί. Πολύ σπάνια ακούω παράπονα απο κάποιους ότι δεν είναι χαρούμενοι εδώ. Εγώ αυτούς τους συμβουλέυω να συνεχίσουν την έρευνα τους και να βρουν άλλη χώρα που τους ταιριάζει καλύτερα. Το 99% των Ρωσόφωνων που μένει εδώ σέβονται και αγαπούν αυτή τη χώρα. Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι ανάμεσα σε αναγνώστες, πελάτες και φίλους που αγαπούν και σέβονται την Κύπρο, που εκτιμούν το πώς είναι η Κύπρος και το σημαντικό ρόλο που παίζει στη ζωή τους. Ελπίζω, ότι η Ρωσία και η Κύπρος θα ενδυναμώσουν τις σχέσεις μεταξύ τους καθώς και τις διαπροσωπικές σχέσεις και επαφές  των ανθρώπων  των δύο χωρών.
 
Ποιος ο στόχος και ο σκοπός της οργάνωση του ΚυπροΡωσικού Φεστιβάλ;
Η αρχή του Κυπρο-ρωσικού φεστιβάλ έγινε το 2005, μια μέρα που γιορτάζαμε την Ημέρα της Νίκης στο Β  Παγκόσμιο Πόλεμο.  Ξέρετε ότι οι Ρώσοι και οι Κύπριοι πολέμησαν εναντίον του φασισμού. Στη Ρωσία,  είναι πολύ σημαντικό για μας να  γιορτάζουμε την Ημέρα της Νίκης  κάθε χρόνο, αφού περισσότεροι απο 22.000.000 άνθρωποι πέθαναν στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, προσπαθώντας να φέρουν ειρήνη στην Ευρώπη. Το 2005 συνειδητοποιήσαμε  ότι πολύ λίγοι απ αυτούς που πολέμησαν τότε  βρίσκονται στη ζωή  ή είναι πολύ μεγάλοι σε ηλικία. Εμείς νιώσαμε υποχρέωση  να τους ευχαριστήσουμε για όλα όσα έκαναν γιατί η ιστορια της Ευρώπης θα ήταν διαφορετική εάν νικούσε ο φασισμός. Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα, η Κύπρος , η Βρετανία, η Αμερική, η Ρωσία  ήταν μαζί ενωμένοι, για να έχουμε τον κόσμο που έχουμε τώρα.Γι αυτό λοιπόν το 2005 η Βέστνικ Κίπρα οργάνωσε  μια συναυλία προς τιμήν του  Παγκύπριου Συνδέσμου πολεμιστών του Β Παγκοσμίου πολέμου και των Βετεράνων  απ τη Μόσχα οι οποίοι συμμετείχαν στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.  Η συναυλία στο μόλο της Λεμεσού έγινε  γι αυτούς που πολέμησαν   αλλά και για όλους όσους ήθελαν να γιορτάσουν μαζί τους. Είχαμε σχεδόν 1000 ανθρώπους. Όλοι μας έλεγαν ότι πρέπει να το επαναλαμβάνουμε αυτό κάθε χρόνο, αφού οι Κύπριοι και οι Ρώσοι είμαστε τόσο συνδεδεμένοι. Εμείς όμως σκεφτήκαμε ότι δεν μπορούμε να γιορτάζουμε κάθε χρόνο την Ημερα της Νίκης  αλλά μπορούμε να γιορτάζουμε τη Μέρα της φιλίας μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο λαών.Τον επόμενο χρόνο, το 2006  κάναμε  το πρώτο Κυπρο- ρωσικό φεστιβάλ. Απο τότε, κάθε χρόνο το φεστιβάλ μεγαλώνει. Αρχίσαμε με 2000 ανθρώπους για να φτάσουμε στους 14.000 που είχαμε πέρσι. Νομίζω οτι το Κυπρο- ρωσικό φεστιβάλ τώρα δεν είναι μόνο για τους Ρώσους και τους Κύπριους αλλά και για όλους όσους μένουν στη Λεμεσό και σ' όλη την Κύπρο.
Μιλούμε τρεις γλώσσες,  ρωσικά που είναι η επίσημη γλώσσα της Ρωσίας, ελληνικά που είναι η επίσημη γλώσσα της Κύπρου και αγγλικά που είναι η γλώσσα  της διεθνούς επικοινωνίας . Το Κυπρο-ρωσικό  φεστιβάλ είναι  μια γιορτή  που συγκεντρώνει μαζί όλο τον κόσμο, χωρίς να νοιαζόμαστε για την υπηκοότητα , τη γλώσσα και τη χώρα καταγωγής του καθενός. Εκτός απο καλλιτεχνικό πρόγραμμα έχουμε και  πολλές εκδηλώσεις. Κάθε μισή ώρα  αρχίζουν καινούργιες και διαφορετικές δραστηριότητες, διαγωνισμοί, παρελάσεις, παραστάσεις. Οι επισκέπτες του φεστιβάλ  μπορούν να αγοράσουν κάτι απ τη μεγάλη μας έκθεση φωτογραφίας και τέχνης, να καθίσουν στα  εστιατόρια εκεί μαζί με τις οικογένειες και τους φίλους τους.Είναι πολύ σημαντικό για μας ότι το Κυπρο-ρωσικό  φεστιβάλ  είναι πολιτιστική εκδήλωση. Ταυτόχρονα, είναι μεγάλη μας τιμή που κάθε χρόνο στο φεστιβάλ έρχεται ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το γεγονός αυτό υποστηρίζει πόση σημασία δίνει η Κυβέρνηση  της Κύπρου στη σχέση με τη Ρωσία και τη Ρωσόφωνη κοινότητα του νησιού.

Στην διάρκεια του φεστιβάλ έχουμε  επίσημες τελετές και απονομές βραβείων. Για παράδειγμα, δίνουμε βραβεία σε  ανθρώπους που προσφέρουν πολλά στη Ρωσία και την  Κύπρο σε διάφορους τομείς και κλάδους, όπως  ο τομέας της ιστορικής  έρευνας, κουλτούρας και εκπαίδευσης, μουσικής και κοινωνικής εργασίας. Κάθε χρόνο θέλουμε να βραβεύουμε  12 ανθρώπους, 6 από Ρωσία και 6 από Κύπρο, που διαπρέπουν σε διάφορους τομείς . Με τον τρόπο αυτό τους δείχνουμε την ευχαρίστηση μας που βοηθούν με το έργο τους στις καλύτερες σχέσεις των δύο λαών.Πέρσι, δώσαμε βραβεία σε συνθέτες, έναν απο Ρωσία και έναν από Κύπρο. Βραβεύσαμε επίσης  διευθύντριες  ιδιωτικές σχολείων.Οι διοργανωτές του φεστιβάλ είναι η Ρωσική  Πρεσβεία, το Δημαρχείο Λεμεσού και η ρωσική εφημερίδα Βέστνικ Κίπρα.

Δείτες τις ημερομηνίες και το πρόγραμμα του φετινού Κυπρο-ρωσικού Φεστιβάλ:

Δειτε Επισης

Καμπανάκι για νέες αυξήσεις στα καύσιμα λόγω πολέμου-Κίνδυνο εκμετάλλευσης προβλέπουν οι καταναλωτές
Αρχές Ιουλίου οι πρώτες αναδομήσεις πολυκατοικιών για ΚτίΖΩ-Αρχίζει η β’ φάση του σχεδίου
Μέτρα για στήριξη των Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών ζητά η ΙΣΟΤΗΤΑ
Α. Μιχαηλίδου: Το ΥΠΑΝ έχει θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση ενός υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος
Προσπάθεια για ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω Τουρκίας καταβάλλεται στα κατεχόμενα
Παρουσιάστηκε στους κοινωνικούς εταίρους η μελέτη για βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Στα €800 τον μήνα η αντιμισθία του ΔΣ Εθνικής Αρχής Παιγνίων με κοινωνικές ασφαλίσεις
Άρχισε η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για το καθεστώς του καλλιτέχνη
Συναντήθηκε με τον Sinkevičius η Παναγιώτου-«Δεδομένη η πολιτική βούληση για τερματισμό εκκρεμοτήτων»
Ανησυχία ΕΤΕΚ για τις αποκαλύψεις για τις αποθήκες φαρμάκων-Ζητά πρωτοβουλία Προέδρου