Αύξηση στις καταγγελίες καταναλωτών στο ΕΚΚ

Αύξηση παρουσιάζουν οι καταγγελίες που δέχεται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή (ΕΚΚ) Κύπρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Διευθύντριά του Ελενα Παπαχριστοφόρου.
 
Σύμφωνα με την κ. Παπαχριστοφόρου, από την 1 Ιανουαρίου 2016 μέχρι σήμερα, το ΕΚΚ Κύπρου διερεύνησε 172 παράπονα, εκ των οποίων τα 126 υποβλήθηκαν από καταναλωτές, οι οποίοι διαμένουν στην Κύπρο, και τα υπόλοιπα 46 από καταναλωτές, οι οποίοι διαμένουν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Το μεγαλύτερο ποσοστό παραπόνων κατέχει η κατηγορία «Μεταφορές/Transport», η οποία περιλαμβάνει παράπονα καταναλωτών που ταξιδεύουν αεροπορικώς για καθυστερήσεις/ακυρώσεις πτήσεων, απώλεια αποσκευών κ.λπ., και οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων. Το 2013 υποβλήθηκαν συνολικά 443 παράπονα, το 2014 ανήλθαν σε 460 και το 2015 έφθασαν τα 468.
 
Η κ. Παπαχριστοφόρου επεσήμανε πως παρατηρείται μια ελαφρώς αυξητική τάση στην υποβολή παραπόνων και αιτημάτων για παροχή πληροφοριών πιθανώς λόγω της αύξησης των συναλλαγών των καταναλωτών μέσω διαδικτύου, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές ενημερώνονται για την ύπαρξη του Κέντρου και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του.
 
Ερωτηθείσα πώς χειρίζεται το Κέντρο τις καταγγελίες/παράπονα που λαμβάνει και ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται, η κ. Παπαχριστοφόρου ανέφερε πως καταναλωτές οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε σχέση με προϊόν ή υπηρεσία που προμηθεύτηκαν από κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων της Νορβηγίας και της Ισλανδίας, διαφορετικό από τον τόπο διαμονής τους, απευθύνονται για την υποβολή παραπόνου/αιτήματος παροχής πληροφοριών στο ΕΚΚ που λειτουργεί στη χώρα μόνιμης διαμονής τους.
 
Επεσήμανε πως αρχικά ενθαρρύνεται η απευθείας επικοινωνία με τον έμπορο, και αν ο καταναλωτής δεν ικανοποιηθεί, δύναται να υποβάλει το παράπονό του στο αρμόδιο ΕΚΚ για περαιτέρω διερεύνηση.
 
Η κ. Παπαχριστοφόρου ανέφερε πως στο 70% των περιπτώσεων προσφέρονται ικανοποιητικές θεραπείες/αποζημιώσεις στους καταναλωτές, οι οποίες και περιλαμβάνουν κυρίως την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης ή την επιστροφή χρηματικού ποσού ή ακόμα και την αντικατάσταση του προϊόντος (σε περιπτώσεις ελαττωματικών προϊόντων).
 
 
Πρόσθεσε εξάλλου, πως σε περίπτωση μη εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, οι καταναλωτές προτρέπονται όπως αποταθούν στους εξωδικαστικούς μηχανισμούς επίλυσης διαφορών (ADR, ODR), είτε όπως ακολουθήσουν τη δικαστική οδό.
 
Επεσήμανε πάντως πως υπάρχει ικανοποιητική ανταπόκριση από τις εταιρείες/οργανισμούς για τους οποίους λαμβάνονται παράπονα, με το Κέντρο να λειτουργεί πολλές φορές ως μοχλός πίεσης προς την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης.
 
ΚΥΠΕ
 
 
 

Δειτε Επισης

Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά